Didysis baublys (lot. Botaurus stellaris)(0)

2014-05-12 16:47
Eugenijaus Kavaliausko nuotrauka

Paukštis dieną beveik nepalieka nendryno. Eugenijaus Kavaliausko nuotrauka

Lietuvoje retas, įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą. Aptinkamas kovo–rugsėjo mėn. Nykimo priežastys nėra gausios. Labai kenksmingų priešų neturi. Didžiausias priešas – žmogus. 

Gana dažnai baubliai būna nušaunami, ypač per ančių medžiokles, nes šauti į šį didelį, lėtai lekiantį paukštį yra labai lengva.

Baubliai parskrenda labai anksti, dar nenutirpus sniegui ir slepiasi tarp krūmų ir senų nendrių likučių. Šiuo metu baubliai ypač tykūs.  

Paukščiai kiekvienais metais įsikuria tame pačiame viršvandeninės augalijos ruože.

Dieną beveik nepalieka nendryno. Pastebėję pavojų, sprunka ne visada: paprastai išsitiesia vertikaliai, iškelia snapą, priglaudžia prie kūno plunksnas ir todėl tampa labai laibas. Dėl tokios pozos ir maskuojančio plunksnų rašto paukščio kūno kontūrai tartum ištirpsta nendryno fone. Priešą seka akimis ir pamažu sukasi jo judėjimo kryptimi.

Patinas saugo didelę lizdo teritoriją, į ją neįsileidžia svetimų patinų. Lizdas aptinkamas netoli patino šaukimo vietos (paprastai už 50 m). Kartais patino saugomojoje teritorijoje gali įsikurti daugiau nei viena patelė.

Paukštis fotografuotas Tauragėje.

Skaityti komentarus (0) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras