Kurapka (lot. Perdix perdix)(0)

2012-07-24 11:12
Eugenijaus Kavaliausko nuotrauka

Kurapka. Eugenijaus Kavaliausko nuotrauka

Tai pilkšvai rusva laukinė vištelė. Fazaninių šeimos paukštis. Sėslus, tik išimtiniais atvejais perskrendantis. Kurapkų skaičius labai svyruoja. Ypač daug žalos joms padaro šaltos, gilios žiemos. Apskaičiuota, kad 1967 m. Lietuvoje buvo 143 tūkst. kurapkų, šiuo metu jų skaičius vargu ar viršija 20 tūkst. Gamtoje kurapkos kenčia nuo parazitų, ligų ir turi labai daug priešų. Perinčias pateles sudrasko lapės, katės, šeškai, mangutai. Dėtis naikina varniniai paukščiai, šeškai, mangutai, net ežiai ir žiurkės, jauniklius – daugelis plėšriųjų paukščių. Žiemojančios kurapkos nukenčia nuo vanagų ir net žiemojančių suopių.

Jas atakuoja ir kiti bestijos, nes atskrenda maitintis tiesiai kieman miesto teritorije, o čia, iš visų pusių seilę varvindami, į jas taikosi išbadėję katinai. Fotografuota Tauragės mieste.

Skaityti komentarus (0) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras