Putpelė (lot. Coturnix coturnix) (0)

„Tauragės kurjerio“ inform. | info@kurjeris.lt

2014-06-27 08:46
Eugenijaus Kavaliausko nuotrauka

Putpelė. Eugenijaus Kavaliausko nuotrauka

Putpelė – mažiausias vištinis paukštis. Paukštis migruojantis ir sugrįžta į gimtas vietas labai vėlai, ne anksčiau kaip gegužės viduryje. Putpelės migruodamos pasiekia Baltosios jūros krantus tolimoje šiaurėje. Migruojančius paukščius pamatyti praktiškai neįmanoma, nes skrenda išimtinai nakties metu, o nusileidę ant žemės idealiai slepiasi žolėse.

Sparnuotis panašus į kurapką, bet beveik dvigubai mažesnis. Tykiais vasaros rytmečiais ir vakarais putpelės balsas girdimas net iki 2 km.

Lizdas kraunamas tiesiog ant žemės, o išsiritę putpeliukai pradžioje maitinasi gyvu maistu – vabzdžiais, o vėliau augaliniu.

Labai daug paukščių žūsta migracijos metu. Pagrindinės priežastys – didieji vandens baseinai – Viduržemio jūra ir Juodoji jūra. Paukščiams patekus į audrą ir netekus jėgų, jie žūva vandenyse. Antrasis niekadėjas – žmogus. Vien Krymo pusiasalyje sugaunama, o gaudo ir kitose pietinėse šalyse, apie 150 000 tūkstančių putpelių, dėl to kasmet šių paukščių vis mažiau.

Fotografuota Tauragės pakraštyje, Oreliškiuose.

Skaityti komentarus (0) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras