Maisto dieną – apie saugų maisto ruošimą(0)

kurjeris.lt inform. | redaktore@kurjeris.lt

2019-10-16 14:17

pexels.com nuotrauka

Šiandien minima Pasaulinė maisto diena. Įvairios organizacijos primena apie naudingus maisto produktus, sveikatos priežiūros įstaigos ragina rūpintis higiena ir rinktis šviežius produktus.

Skelbiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet su nesaugaus maisto vartojimu visame pasaulyje siejama maždaug 2 milijonų žmonių mirčių. Būtent maiste ir jo produktuose esančios bakterijos, virusai, parazitai ar cheminės medžiagos gali sukelti daugiau nei 200 ligų – nuo paprasto viduriavimo iki vėžinių susirgimų.

Galima rasti duomenų, kad ir Lietuvoje gyventojų sergamumas žarnyno infekcinėmis ligomis, dažnai plintančiomis per maistą, kasmet auga – per dešimt metų šalyje kasmet užregistruojama iki 20 tūkst. šių ligų atvejų.

Tad kaip maistą ruošti saugiai?

Būtina dažnai ir tinkamai plauti rankas. Turbūt sutiksite, kad tai pats paprasčiausias būdas pašalinti įvairių ligų sukėlėjus ir sumažinti riziką užsikrėsti infekcinėmis ligomis. Be to, tai svarbu ir artėjant gripo sezonui.

Labai svarbu maistą rinktis atsakingai. Atkreipkite dėmesį į maisto produktų etiketes, atidžiai patikrinkite tinkamumo vartoti laiką. Jokiu būdu negaminkite patiekalų iš pasenusių produktų.

Pasirinkite tinkamą temperatūrą. Svarbu ne tik tinkamoje temperatūroje paruošti patiekalus, bet ir juos saugiai laikyti. Jei pagamintas patiekalas nebuvo suvalgytas iš karto, parinkite tinkamas sąlygas jo laikymui.

Artėjant šventėms, kai susirinks namuose daug svečių, gerai apgalvokite, kuo juos vaišinsite ir kiek maisto reikės. Persistengus likučiai gali kaip reikiant užsistovėti jūsų šaldytuve, o tai tikrai nebus į sveikatą.

Skaityti komentarus (0) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras