Nuo Kūčių stalo silkę nustumia plačiakaktis?(0)

Morta MIKUTYTĖ | morta@kurjeris.lt

2018-12-21 07:21

Anot „Pamario žuvies“ parduotuvėje dirbančios pardavėjos, rūkyta žuvis perkamiausia jau prieš pat šventes. Mortos Mikutytės nuotrauka

Tradiciškai žuvis – kone būtiniausias produktas kalėdinių pirkinių sąraše. Pasiteiravome kelių pardavėjų, kas bus ant tauragiškių stalo Kūčių vakarą. Silkė lieka populiari, tačiau itin daug dėmesio sulaukia šviežia žuvis.

Tauragėje veikia dvi specializuotos žuvies parduotuvės. Vytauto gatvėje prie pat prekyvietės įsikūrusi „Pamario žuvies“ parduotuvė, žurnalistei užėjus buvo apytuštė. Tačiau bendraujant su pardavėja vis užsukdavo pirkėjai.

– Perkamiausia yra šviežia žuvis. Šiemet labai populiari plačiakakčio filė, ji pati perkamiausia. Pas mus, kiek žinau, pigiau nei pas kitų pardavėjų. Rūkytą žuvį perka jau beveik paskutinę dieną, prieš pat Kūčias. Tada būna eilė iki pat durų, – vardijo prekiaujanti moteris, čia pat aptarnaudama pirkėjus ir primindama, jog netrukus gaus šviežių upėtakių.

Prekeivė atskleidė, kad ne vienas teiraujasi ir apie stintas. Tačiau jų šviežių šiuo metu labai mažai pagaunama, todėl prekyboje jos nėra. O internete besiskelbiantys apie prekybą šviežia agurkais kvepiančia žuvimi esą arba pardavinėja pernykštę žuvį, kuri buvo šaldyta, arba atvežtinę iš Latvijos. Galiausiai pasiteiravus, kaip suprasti, kad rūkyta žuvis tikrai šviežia, pardavėja paaiškino, jog tai puikiai matyti iš riebalų – jei jų nėra, žuvies paviršius patamsėjęs ir apdžiūvęs, tai produktas jau senstelėjęs.

Kiek atokiau nuo miesto centro, Gedimino gatvėje įsikūrusioje „Žuvies krautuvėlėje“ besidarbuojantis vyriškis patikino – nors iki Kūčių laiko dar yra, tačiau prekyba žuvimi einasi neblogai.

– Kūčioms jau pradeda dabar pirkti. Daugiausia renkasi šviežią. Rūkytas žuvis perka jau visai prieš pat šventes, kone Kalėdoms. Jau kas einamiausia, tas ir suvežta pas mus. Turbūt pats mėgstamiausias yra karpis, o iš gaminių populiariausia lieka silkė. Plačiakakčio filė labai populiarus pirkinys. Tai į karpį panaši žuvis, tik turinti mažiau riebalų, nedaug ašakų. Apskritai galima sakyti, kad populiariausia yra šviežia žuvis, ji visada skanesnė, – vardijo pašnekovas, kol pardavėja bendravo su pirkėjais.

Šiemet pirkėjai itin perka šviežią plačiakakčio filė

Žurnalistė tikėjosi pakalbinti ir Rusnės žuvimi prekiaujančias pardavėjas, kurios pluša Petro Laugalio prekyvietėje esančiame žuvies kioske. Tačiau ten vakar nė musė nebūtų įskridusi – žmonių buvo sausakimša, įėjusiems vos pavykdavo duris uždaryti. Panašu, kad artėja sočios šventės ir žuvies ant stalo netrūks.

Kaip ir kasmet, atidžiai rinktis žuvies produktus ragina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba. Specialistai perspėja atidžiai tikrinti tinkamumo vartoti terminus, stebėti, kokiomis sąlygomis žuvis laikoma. Būtina įsidėmėti pagrindinius šviežios žuvies požymius: malonus kvapas, skaidrios akys, standi oda, rausvos spalvos žiaunos.

Skaityti komentarus (0) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras