„Tauragės kurjerio“ išbandyti receptai: džiovinti pomidorai(0)

„Tauragės kurjerio“ inform. | info@kurjeris.lt

2015-08-22 14:09

Ramunės Ramanauskienės nuotrauka

Rugpjūčio pabaiga – pats pomidorų metas. Jei jūsų šiltnamyje ar darže jų prinoko daug, galite pasigaminti tikrai gurmanišką užkandį – džiovintų aliejuje konservuotų pomidorų. 

Pomidorai – ir švieži, ir džiovinti – labai vertinga daržovė. Medikai ir sveiko maisto propaguotojai juos rekomenduoja valgyti norint išvengti onkologinių ligų – vyrams prostatos, moterims – krūties vėžio.

Šiltuose kraštuose pomidorus džiovina saulėje, tačiau mūsų sąlygomis tai padaryti būtų sudėtinga. Saulėje jie turėtų džiūti kelias savaites. Todėl džiovinti pomidorus galima specialioje daržovių ir vaisių džiovyklėje arba paprasčiausioje orkaitėje. Žinoma, procesas netrumpas, sunaudosite nemažai elektros energijos, tačiau pabandyti verta – šio gurmaniško patiekalo skonis dieviškas. Džiovintus pomidorus galima naudoti kaip priedus įvairiems padažams, užkąsti su sumuštiniu, labai tinka skanaujant sūrį.

Tik nenustebkite – džiovinami pomidorai susitraukia. Mums iš kibiro šių daržovių liko trys 250 g stiklainėliai.

 

Reikės:

prinokusių pomidorų (gali būti visokių rūšių – ne tik raudoni),

keleto skiltelių česnako,

alyvuogių aliejaus (apie 200 ml)

Baltojo vyno acto (maždaug stiklinės),

trupučio vandens

druskos

džiovintų prieskonių: čiobrelių, baziliko, rozmarino

 

Pomidorus nuplaukite, nudžiovinkite. Supjaustykite vienodo dydžio skiltelėmis. Jei pomidorai labai sultingi, pašalinkite sėklalizdžius. Skilteles išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstykite druska ir prieskoniais.

Šaukite į orkaitę ir maždaug 60 laipsnių temperatūroje džiovinkite, kol visai išdžius ir susitrauks. Orkaitės dureles palikite truputį praviras (galima įkišti šaukštą). Procesas ilgas – gali prireikti daugiau nei 10 valandų, o gal net visos paros.

Kai pomidorai išdžius, nedideliame puode užvirinkite vandeniu atskiestą actą. Jei pageidaujate aštresnio skonio, acto galite ir neskiesti (bet tokiu atveju gali būti per rūgštu). Į verdantį actą saujelėmis nardinkite pomidorus. Palaikykite tik keletą sekundžių ir ištraukę dėkite į švarius stiklainėlius. Į actą panardinkite ir česnako skilteles.

Kai stiklainėliai bus pilni, ant pomidorų pilkite užvirintą aliejų. Pomidorus paspauskite. Stiklainėlius su pomidorais galite dar pakaitinti verdančiame vandenyje apie 15 min.

Beje, aliejaus nuo pomidorų neišpilkite – jis puikiai tiks salotoms pagardinti.

Viskas! Skanaus.

Skaityti komentarus (0) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras