Elektroninės laikraščio versijos prenumerata

Balsavimas

Už kurį kandidatą į Tauragės rajono savivaldybės mero postą atiduotumėte savo balsą?

 Rezultatai

Viešojo maitinimo higienos rodikliai: valgykloms sekasi prasčiau(7)

Morta MIKUTYTĖ | morta@kurjeris.lt

2018-11-26 06:32

Daivos Žebelienės asociatyvi nuotrauka

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) jau ne vienerius metus patogiu būdu informuoja klientus, kuri viešojo maitinimo įstaiga laikosi visų būtinų reikalavimų. Reikia pastebėti, kad restoranų statusą pasirinkusioms maitinimo įstaigoms tenka daugiau „puodelių“ nei valgykloms, kurios oficialiai vadinamos kavinėmis-užkandinėmis. VMVT atstovų teigimu, tam yra svari priežastis.

Vertina „puodeliais“

Lapkričio 8-ąją, Europos sveikos mitybos dieną, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) priminė higienos svarbą. Įstaigos duomenimis, Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 20 tūkst. susirgimų žarnyno infekcinėmis ligomis, daugiau nei 70 proc. susirgusiųjų gydomi ligoninėse (kitose ES šalyse šis procentas nesiekia 50). Didžiausi sergamumo rodikliai fiksuojami vaikų iki penkerių metų amžiaus grupėje.

Skelbiama, kad net 70 proc. susirgusiųjų žarnyno infekcinėmis ligomis užsikrečia namie.

VMVT, tikrinanti maitinimo įstaigas, tiria ir jų higienos normų laikymąsi. Visų vartotojų patogumui atliktų patikrinimų duomenys skelbiami itin patogiu būdu – vadinamųjų puodelių sistema, kur 5 puodeliai (balai) reiškia, kad maitinimo įstaiga visiškai atitinka higienos reikalavimus, o 1 puodelis – neatitinka keliamų reikalavimų.

Geriausiai įvertinti – restoranai

Tauragėje veikia nemažai viešojo maitinimo įstaigų. Apžiūrėjome daugeliui žinomų vietų įvertinimų rezultatus ir pastebėjome, kad nė vienas maitintojas neturi 1 puodelio įvertinimo. Žemiausias – 2 puodelių – įvertinimas atiteko toli nuo miesto centro veikiančiai „Fortūnai“ ir Vytauto gatvėje dirbančiai „Juronai“. Po 3 puodelius surinko „Bastilija“, „Rugilė“, „Lotus“, „Didona“ ir „Svetainė“. Kiek daugiau – 4 puodeliais už higienos reikalavimų laikymąsi įvertintos kavinė „Arfa“, „Priemiesčio užeiga“ ir „Ve, Daliux“. Kaip geriausiai higienos normų besilaikančios įstaigos įvertintos „Viva VIP“ (kavinė-valgykla) ir „Boulingas“ (kavinė-užkandinė). Restoranų statusą pasirinkusioms maitinimo įstaigoms skirta po 5 puodelius: „Bangai“, „Skonio džiazui“, „Prezidento 50“ ir „Deizei“.

Ne pirmą kartą analizuodami Tauragės viešojo maitinimo įstaigų sąrašą su viešinamais vertinimais, pastebėjome, kad valgyklos šįkart surinko mažiau balų nei restorano statusą pasirinkusios įstaigos. Kas tai lemia? Ar tai nereiškia aplaidaus požiūrio į kasdienių pietų ateinantį klientą? Tauragės VMVT viršininko pavaduotoja Lina Mėlinienė turėjo kitokį paaiškinimą, mat anksčiau kai kurie šių restoranų yra gavę ir žemesnius įvetinimus.

– Visoms reitinguojamoms viešojo matitinimo įstaigoms taikomi vienodi vertinimo kriterijai ir negalime sakyti, kad restoranams pavyksta gauti tik aukštus įvertinimus. 2016–2017 metais vienas mūsų rajone veikiančių restoranų buvo įvertintas 3 balais (vidutinė higienos būklė). Šiuo metu šis subjektas veiklos nevykdo. Norėčiau paminėti, kad nauji subjektai investuoja į naujesnę maisto ruošimo įrangą, didelį dėmesį skiria patalpų paskirčiai, darbui renkasi kvalifikuotą personalą, dažnai ir patys savininkai dalyvauja ruošiant maistą, orientuojasi į skanių ir kokybiškų patiekalų gaminimą bei pateikimą vartotojams. Tai turi įtakos vertinant įmonės bendrą higienos būklę, – dėstė pašnekovė.

Vertina jau penktus metus

Anot L.Mėlinienės, 1 puodelio įvertinimas Tauragėje veikiančioms įstaigoms buvo skirtas vos du kartus. Tai laikytina nepatenkinama higienos būkle.

– Mūsų rajono viešojo maitinimo įmonių vertinimas atliekamas jau penktus metus. Per šį laikotarpį dvi viešojo maitinimo įmonės buvo įvertintos kaip „nepatenkinamos higienos būklės“. Pažymėtina, kad higienos būklė vertinama kiekvieno planinio patikrinimo metu, kuris atliekamas kartą per metus ar kartą per dvejus metus. Per šį penkerių metų vertinimo laikotarpį higienos būklė 2 balais buvo įvertinta trijose viešojo maitinimo įmonėse. Šiuo metu dvi iš jūsų minimų viešojo maitinimo įmonių turi du balus, kita įmonė įvertinta kaip vidutinės higienos būklės ir šiuo metu jau yra skirti 3 balai, – vardijo L.Mėlinienė.

Viršininko pavaduotoja pabrėžė, kad vienos įmonės vertinimui didelę reikšmę turėjo vartotojų skundai dėl netinkamos patiekalų kokybės. L.Mėlinienė neatskleidė įstaigos pavadinimo, tačiau nurodė, kad buvo užfiksuoti net 3 pagrįsti vartotojų skundai įvertinimui turėję didelę įtaką. Kitai įsitaigai 2 balų įvertinimą „uždirbti“ padėjo nepakankama ventiliacija, dezinfekavimo priemonių nebuvimas, susidėvėjusi įranga, nepakankamai išplauti stalo indai ir kiti pažeidimai. Tarp jų ir maisto produktai su pasibaigusiu realizavimo terminu.

– Pastebime, kad pažeidimai kartojasi ir todėl neretai įvertinimas po kito patikrinimo lieka toks pats. Visgi po 2017–2018 metų planinio patikrinimo trijų viešojo maitinimo subjektų (valgyklų) higieninė būklė pakilo, – įstaigų pasiekimus vardijo specialistė.

Higienos vertinimo puodeliais rezultatus vartotojai gali pastebėti prie maitinimo įstaigų įėjimų – užklijuojami lipdukai su atitinkamu puodelių skaičiumi. Toks patikrinimo rezultatų viešinimas yra privalomas ir visos įstaigos tokiomis žiniomis dalijasi ant durų priklijuotais lipdukais ar matomoje vietoje patalpose. Taip pat vartotojai šią informaciją gali rasti VMVT interneto puslapyje, kur pateikti ne tik rezultatai, bet ir laikas, kada atliktas paskutinis patikrinimas.

Skaityti komentarus (7) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras