Redakcijos virtuvės viešnia: su kardu, bet ne į kovą(7) 

Margarita RIMKUTĖ | margarita@kurjeris.lt

2013-08-02 13:54
Margaritos Pūdžiuvienės nuotrauka

Virtuvėje Danguolei Albrechtienei būtinas jos „kardas“. Autorės nuotrauka

„Tauragės kurjerio“ redakcijos virtuvėje lankėsi kavinės „Arfa“ savininkė, kulinarė Danguolė Albrechtienė. Išsitraukusi savo mėgstamą keliasdešimties centimetrų ilgio juokais kardu vadinamą peilį, virtuvės šefė pusryčiams akimirksniu pagamino vištienos salotas su avokadu. Skanumėlis, tiesiog pirštus galima nusilaižyti...

 

Nesiskiria su „kardu“

Kardu jos mėgstamą peilį vadina Danguolės darbuotojos „Arfoje“. Kavinės virtuvėje jis visuomet turi būti moteriai po ranka.

– Labai tinka, kai reikia perpjauti kokį didelį produktą, tarkim, kumpio gabalą arba vištienos šlaunelę – cakt, ir perkerti, – dėstė moteris į kitą, mažesnį peiliuką galąsdama savo „kardą“.

Anot jos, jei peilis lengvai slysta pomidoru ir jo netraiško – vadinasi, pagaląstas gerai. Ir išties, Danguolės pjaustomas pomidoras griežinėliais ant pjaustymo lentutės sugulė lengvai ir greitai.

Tuo tarpu keptuvėje kepė vištienos filė. „Nuplėvinta“, kaip sako Danguolė. Jei ant mėsos esančios plėvelės nenuimamos – mėsa traukiasi. Tiesa, prieš dėdama į keptuvą moteris mėsoje padarė įpjovas, kad ši greičiau iškeptų.

Karbonadas plius barščiai – lygu pietūs

– Idealiausia kepti griline vadinamoje keptuvėje gofruotu, kepsninės groteles primenančiu dugnu. Tada į patiekalą nesusigeria aliejus, – patarimus žėrė virėja.

Moters kavinės virtuvėje kiekvienam produkto ruošimui yra vis kitokios rūšies gaminimo indai, tad apie tai, kokią reikšmę gaminimo būdas turi patiekalui, ji galėtų pasakoti plačiai. Maisto gaminimas jai – ir hobis, ir pragyvenimo šaltinis. Yra pamainų, kai kavinėje „Arfa“ ji dirba virėja. Moters galvoje gimę arba per televiziją matyti patiekalai neretai atsiduria ir kavinės meniu. Danguolę žavi egzotiniai patiekalai, jai patinka eksperimentuoti. Ji juokiasi, kad nereta eksperimentų baigtis – pačiai suvalgyti įmantraus skonio patiekalą. Tiesa, kavinėje gurmanai gali paragauti tailandietiškos sriubos su kokosų pienu. Anot virėjos, klientai ją jau pamėgo.

Kita vertus, kaip sako moteris, tauragiškiai ištikimiausi tradicinei barščių sriubai,  dažnas pietų neįsivaizduoja be karbonado. Ir čirškia penkis karbonadus talpinanti 50 cm skersmens keptuvė „Arfoje“ per pietus, kai klientų antplūdis didžiausias. Barščiai, kaip sako, Danguolė, su grybais, be grybų, su mėsa ar be, tauragiškiui – idealiausias variantas.

Prieš patekdama į virtuvę dirbo renginių režsiere

Tiesa, šiuo metu į kulinariją pasinėrusi moteris ne visada dienas leido tarp keptuvių ir puodų. Prieš gerą trisdešimtį metų ji Tauragėje organizuodavo renginius – dirbo masinių renginių režisiere, o vėliau ir – Kultūros namų direktore. Ji yra įgijusi universitetinį kultūros renginių vadybos išsilavinimą. Vėliau aplinkybės taip susiklostė, jog įsidarbino „Tauragės maisto“ firminėje krautuvėlėje-užeigoje, Vytauto ir Prezidento gatvių kampe, dabartinės ginklų parduotuvės patalpose. Sako, jog parūkytos dešrelės su pomidoru bei sultinys su bandele buvęs mėgstamiausias tuometinio teismo, prokuratūros ir „Taupomosios kasos“ darbuotojų pietų komplektas. Tauragiškiai užsukdavo paskanauti ir kavos. Užkandinėje stovėjo itališkos kavos aparatas „La Cimbali“. Tauragiškius masino ir išsinešti skirti ant iešmo kepami viščiukai.

– Pirkėjai sakydavo, jog česnaku ištrintos vištienos kvapas sklisdavo iki evangelikų bažnyčios, – juokiasi Danguolė.

Iš „Žaros“ į „Arfą“

Lietuvai atgavus nepriklausomybę pastatas buvo privatizuotas, „Tauragės maistas“ persikėlė ten, kur dabar „Boulingas“. Ten Danguolė pirma dirbo samdoma darbuotoja, o vėliau pati ėmė nuomotis patalpas užkandinei „Žara“. „Žarą“ tauragiškiai turėtų prisiminti kaip vietą, kurioje buvo galima nebrangiai pavalgyti ir pagurkšnoti alaus. Danguolė pasakoja rengdavusi ir muzikinius vakarus.

Vėliau likimas Danguolę vėl atvedė į Kultūros namus. Rūsyje moteris įkūrė „Arfą“. Pirmiausia  vienoje pastato pusėje, vėliau persikraustyta į patalpas rūsyje iš Dariaus ir Girėno gatvės pusės.

15 minučių

Mums besišnekučiuojant virtuvės šefė pagamino ir patiekė salotas. Pagaminti jas ji truko tik apie 15 minučių. Į mano nusistebėjimą, kaip greit paruošė patiekalą, Danguolė mesteli, kad jeigu jai kavinėje būtų tekę TIEK laukti, kol bus pagamintos salotos, ji būtų atsistojusi ir išėjusi. Žinoma, jai įprasta laiką skaičiuoti savo klientų kantrybe. Kuo greičiau – tuo labiau visi patenkinti. O klientų poreikiai dideli. Anot kavinės savininkės, jei anksčiau klientams pakakdavo vien skaniai pavalgyti, tai dabar jie daug dėmesio skiria ir aplinkai. Ypač moteris tai pastebi priimdama užsakymus banketams, furšetams – klientai teiraujasi, ar bus „aprengtos“ kėdės, kaip atrodys staltiesės, ar bus galimybės svečius pavaišinti iš krikštolo taurių.

Verslininkė supranta ir jaučia besikeičiančios visuomenės poreikius. Pasikeitusį gyvenimo tempą ji nusako palyginimu, kaip šiuolaikinis jaunimas pietauja namuose.

– Jaunystėje išalkęs privalėjai ką nors pasigaminti, tarkim, miltinius ar bulvinius blynus, o tai trukdavo. Dabar jaunimas auga pusgaminių laikais, kai užbėgę į parduotuvę gauni ko širdis geidžia, gaminti nereikia, tik pusgaminį išsivirti ar išsikepti.

„Tauragės kurjerio“ skaitytojams, kurie skaičiuoja kalorijas ir mėgsta salotas Danguolė dovanoja vištienos su avokadu salotų receptą.

 

Vištienos salotos su avokadu

Reikės:

  • aisbergo salotų
  • agurko
  • pomidorų
  • avokado
  • konservuoto ananaso gabalėlių
  • vištienos filė
  • žalumynų papuošimui
  • užpilo salotoms

Vištienos filė prieš kepant apibarstyti vištienos prieskoniais, juodaisiais pipirais, druska. Prieš kepant mėsoje peiliu padaryti keletą įpjovų – greičiau iškeps. Kol vištiena kepa, griežinėliais supjaustomi pomidorai, agurkai ir avokadas. Iškepta voštiena, daržovės ir ananasai sluoksiuojami į lėkštę, pilamas salotų užpilas. Užpilas gaminamas iš alyvuogių aliejaus, geriausiai tinka alyvuogių išspaudų aliejus, nes, anot Danguolės, jis švelnesnio skonio. Į aliejų dedamas salotoms skirtų žolelių mišinys (kurį galite rasti prekybos centre), vienas arbatinis šaukštelis citrinos sulčių, kiek mažiau vyno acto, pusė šaukštelio cukraus ir žiupsnelis druskos. Užpilą išplakti elektriniu plaktuvu. Skanaus!

Skaityti komentarus (7) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras