Savaitgalį galima praleisti ir ant ledo(3)

Raimonda ALYSIENĖ | redakcija@kurjeris.lt

2016-01-16 10:32

 Isvaldai Aleknienei žvejyba – nuostabus laisvalaikio praleidimo būdas. I.Aleknienės asmeninio albumo nuotrauka

Ši žiema – tikras džiaugsmas mėgstantiems laiką leisti gamtoje: užšalo vandens telkiniai, o ir sniegelio po truputį daugėja. Gi sakoma, kad blogo oro nėra, tik apranga netinkama. Tą patvirtina ir tauragiškė Tauragės Europe Direct vadovė Isvalda Aleknienė, praėjusį sekmadienį internautams savo „Facebook“ paskyroje parodžiusi laimikį – krūvelę ešeriukų, ištrauktų iš eketės.

Kaip „Tauragės kurjeriui“ sakė tauragiškė, praėjusį sekmadienį ji žvejojo ant Balskų užtvankos. Ar nebaugu lipti ant ledo?

– Ledas tikrai storas, važinėta net su automobiliais, o mums bežvejojant važinėjo ir keturračiai, – žvejybos įspūdžiais dalijosi aistringa žvejė.

O paklausta, ar pati gręžė eketę, atsakė:

– Žinoma, aš pati ledo neišgręžčiau, čia reikia vyriškos jėgos. Taigi šitai darė vyras.

Apie savo pomėgį žvejoti I.Aleknienė kalba kaip apie nuostabų laisvalaikio praleidimo būdą: grynas oras, pabuvimas su savimi ir kartu azartas.

– Tas, kas nebandė, niekada ir nesupras, – „Tauragės kurjeriui“ sakė I.Aleknienė. – Man labai patinka žvejoti ir aš dažnai „apžvejoju“ vyrus, bet iš manęs draugai ir tie patys žvejai juokiasi, kad negaliu vadintis žveju, nes pati nemaunu slieko ant kabliuko...Na, negaliu, neperlipu per save. Varlę paimti galiu, o štai slieko – niekaip...

Tądien moteris žvejojo ešerius. Visokio dydžio ir porą kilogramų pavyko parsivežti. Iš mažesnių pokalbio metu jau virė žuvienė, o didesni čirškėjo keptuvėje.

– Tokios šviežios žuvies juk niekur nenusipirksi, – šiokį tokį pavydą dėl puikių patiekalų sukėlė pašnekovės pastebėjimas.

Žvejoja I.Aleknienė seniai, dar vaiką tėtis ją imdavo į žvejybą. O kai turi laiko, abu su vyru lekia į Nidą.

– Ten mes esam ešerių siaubas. Žinome vietas, kur jie laikosi, žinome visokių jų „gundymo“ gudrybių. Be to, ten turime ir rūkyklą, nes rūkyti ešeriai – patys skaniausi, – seilę tįsti privertė tauragiškės pasakojimas.

Vasarą moteris gali visą dieną prasėdėti žvejodama, o štai žiemą – šalta.

– Rodos, apsirengiau šiltai, turiu ir specialią aprangą, bet po kokių trijų valandų pradėjo šalti kojos. Aišku, šiek tiek gelbėja karšta arbata, bet neilgam. Sirgti nesinori, todėl geriau ilgiau ir nebešalti. Jei orai leis, gal ateinantį savaitgalį patrauksim ant marių stintauti. Ten azartas dar didesnis, nes jos kimba ne po vieną. Ir be galo skanios, – apie praėjusią ir jau planuojamą kitą žvejybą sakė I.Aleknienė.

Paprašyta įvardinti įspūdingiausią žvejybą, pašnekovė paminėjo žvejybą Floridoje prieš mėnesį.

– Tiesa, aš buvau daugiau stebėtoja. Vyras pagavo du ryklius. Juos paleidome ir gaudėme nuostabius muletus. Didelės, labai skanios žuvys, kurių ten tiek, kad net vanduo virė. Nebuvau niekada taip mačiusi. Gaudydavome tik tiek, kiek tam kartui reikėdavo, – sakė I.Aleknienė.

Ir kaip gi be žuvienės recepto. Jis labai paprastas, kaip sako žvejė, viskas iš akies.

– Esu skaičiusi, kad būtinai reikia iš laužo nuodėgulį įkišti, bet iš kur jį imti? Jei ant laužo virtum, tai ir tą nuodėgulį gali turėti. Beje, žinau, kad ne visoks medis tinka, tik neatsimenu, kurio reiktų. Na, aš apsieinu be jo, – savo receptą pristatė pašnekovė.

Žuvienė pagal I.Aleknienę

Pasigauni žuvelių (visai nesvarbu, kiek), išvalai vidurius ir žiaunas, skusti nereikia. Gerai išplauni, sudedi į puodą ir lauki, kol užvirs. Sąžiningai nugraibai putas, tada dedi svogūną, lauro lapelių, pipirų ir leidi viskam bent 20 minučių pavirti. Visą šitą gerą reikia perkošti per smulkų audinį, kad nepapultų žvynų ir kauliukų. Gauname skaidrų sultinį. Tada į jį dėti tarkuotų morkų, supjaustytų bulvių ir būtinai perlinių kruopų. Kadangi jos verda ilgiau, tai jas iš karto, kai tik užkaičiama žuvis, atskirame puode užkaičiame virti. Paskui suberti į puodą. Na, ir tada druskos, maltų pipiriukų – pagal skonį. Kai sriuba jau išvirusi, pabarstyti šviežių arba šaldytų smulkintų krapų. Pagardinti galima grietine.

Skaityti komentarus (3) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras