Ar kylant maisto produktų kainoms kinta šeimos valgiaraštis?(1)

Gita VENCKUTĖ

2011-07-15 10:37

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2011 m. birželio mėn. metinė infliacija sudarė 4,8 procento. Metinį kainų pokytį lėmė ir pabrangę maisto produktai bei nealkoholiniai gėrimai. Birželį, palyginti su geguže, 0,7 proc. pabrango duona ir grūdų produktai, 2,2 proc. – kava, arbatžolės, kakava, 0,6 proc. – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 1,2 proc. – žuvis ir jos produktai. Pakilus kainoms vieni ima vaikytis akcijų, kiti pokyčius ne itin pastebi. Pasidomėjome, kaip keičiasi gatvėje pakalbintų tauragiškių mityba kintant maisto produktų kainoms.

Stefanija Marozienė

– Maisto produktų kainų pakilimas labai jaučiamas. Tenka save nemažai apriboti. Stengiuosi ieškoti išeičių, kur apsipirkti kuo pigiau, nes prekybos centruose kainos labai skiriasi. Seku akcijas, tada iškart nusiperku didesnį kiekį maisto. Turiu sodą, tad bent vasarą iš parduotuvės neperku daržovių bei vaisių, iš kaimo parsivežu sūrio. Iš mėsos gaminių dažniausiai pirmenybę teikiu kalakutienai ir paukštienai, nes kainuoja pigiau. Mažai kuo tegaliu pasilepinti, net anūkams saldainių tenka ieškoti kuo pigesnių.

Elvyra Jucevičienė:

– Esu pensininkė, todėl, aišku, jaučiu kainų pakilimą. Esu vegetarė. Bulvių, uogų, obuolių ir daržovių parsivežu iš sodo, kitus produktus perku prekybos centruose „Iki“, „Maxima“ arba „Supernetto“. Kartais iš ūkininkų nusiperku pieno, o varškę gaminu pati, kad būtų pigiau. Labai dažnai verdu sriubas, tai ir pigu, ir sveika. Apsiperku maždaug kas antrą dieną.

Rasa Danilavičiūtė:

– Labiausiai kainų pakilimą pajutau, kai sumažėjo šeimos pajamos ir teko išmokti save šiek tiek pristabdyti. Tuo, kuo seniau pasilepindavau kas savaitę, dabar pasimėgauju tik kartą per mėnesį. Pastebėjau, kad labai pabrangusi duona, kiaušiniai. Daržoves stengiuosi pirkti turguje, bulvių parsivežame iš kaimo. Dažniausiai apsiperku „Maximoje“ arba „Iki“, nes šie prekybos centrai arčiau namų, nors žinau, kad „Norfoje“ pigiau.

Jonas Markšaitis:

– Mūsų šeima apsiperka keletą kartų per savaitę. Savęs neribojame, nors kainų pakilimą jaučiame. Mėsą dažniausiai stengiamės pirkti turguje, nes ten ji šviežia ir ne tokia brangi. Kai kurias daržoves auginame patys. Pieno nenaudojame iš viso. Brangi, tačiau būtina maisto prekė, kurią nuolat perkame – tai alyvuogių aliejus, dėl sveikatos problemų galiu vartoti tik tokį aliejų. Aukštos maisto prekių kainos nepriverčia kažko visiškai atsisakyti, tačiau taupyti vis tiek tenka.

Skaityti komentarus (1) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras