Tauragiškiai norėtų išsamesnių meniu kavinėse(0)

2012-03-19 08:21

Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų mano, kad turi antsvorio, ir dauguma jų stengiasi maitintis sveikiau. Tai parodė „The Nielsen Company“ atlikta Baltijos šalių gyventojų apklausa. Gamindami patys, galime būti tikri dėl išsirinktų produktų vertingumo ir žinoti riebalų bei angliavandenių kiekius, tačiau valgydami restoranuose ar kavinėse atsiduodame į gaminimo technologų ir virėjų rankas. Ar restoranai turėtų į meniu įtraukti informaciją apie maisto sudėtį ir kaloringumą? Tauragiškiai tvirtina norintys ir kavinėse maitintis sveikiau.

Juozas:

– Dėl sveiko maitinimosi, tų cholesterolių labiau susirūpinusi žmona. Man tai pernelyg nerūpi. Mėgstu lašinukus su svogūnu ir nesuku sau galvos sveika tai, ar ne. Pasitaikius progai patinka kavinėse pasivaišinti, nors dažniausiai tos progos – gedulingi pietūs. Tai tada gi nesvarbu patiekalo sudėtis. Šiaip, mano manymu, kavinėse, valgyklose ir restoranuose, kaip ir parduotuvėse, turėtų būti privaloma nurodyti, iš kur mėsa. Kepsnių iš lenkiškos kiaulės tikrai nenorėčiau. Bet juk ir jie (maitintojai) tai supranta. Galvojat, jie meniu rašytų tiesą? Rašytų ką nori. O ką mes, paprasti žmonės, žinosim, gi nepatikrinsim. Net jei visus tuos maisto priedus su E raidėmis surašytų, mes tikrojo jų poveikio nežinome. Jei sužinotume, ko gero, išvis valgyti nebenorėtume.

 

Virga:

– Būtų gerai, jei rašytų kaloringumą. Po gimdymo buvau priaugusi svorio, norėdama sulieknėti buvau pradėjusi skaičiuoti kalorijas. Tas įprotis liko. Žinoma, kavinės patiekalo kalorijų nesuskaičiuosi, tad renkuosi tokius patiekalus ar garnyrą, koks, mano manymu, sveikesnis ir naudingesnis. Įprastai teikiu pirmenybę žuviai. Niekada kartu su mėsos patiekalu garnyrui nesirenku bulvių, mano pamėgtos kavinės padavėjos jau tai žino. Jei Tauragėje atsirastų tokia kavinė, kurioje patiekalai būtų gaminami iš ekologiškų ūkių atsivežtos produkcijos turbūt ne aš viena tapčiau nuolatine lankytoja. Žmonėms rūpi, ką jie valgo. Kita vertus, prisimenate tą prieš trejus metus nuskambėjusią Vingininkų kaimo ūkininkų istoriją? Jie skelbėsi, kad augina kiaules ekologiškuose ūkiuose, o buvo išsiaiškinta, kad jų tiekiama mėsa importuota iš kitur. Gi restoranams jie tvirtino gabenantys lietuvišką, kaimo ūkyje užaugintų gyvulių mėsą. Negali būti tikras tuo, ką meniu sudėtyje nurodytų restoranai, taip, kaip restoranai negali būti tikri tuo, kokią produkciją jie gauna iš tiekėjų.

 

Linas:

– Man nebūtina, kad išsamiau nurodytų, iš ko pagamintas patiekalas. Kavinėse valgau tai, kas man patinka. Jei patiko kartą, žinau, kad grįšiu ten ir vėl. Žinoma, nesinorėtų valgyti tokius patiekalus, kuriuose daug „E“. Taip ir parduotuvėse: negaištu laiko, žiūrinėdamas etiketes ir mėgindamas išsiaiškinti produkto sudėtį. Imu geriau brangesnį, žinomesnio gamintojo produktą ir tikiuosi, kad kokybė atitiks kainą.

 

Virginijus:

– Žinoma, kad turėtų būti nurodyta išsami patiekalo sudėtis. Ne tik sudėtis – galėtų būti nurodyta gramais, kiek kokio produkto yra porcijoje. Pavyzdžiui, kad galėčiau būti tikras, kiek mėsos galiu tikėtis kepsnyje. Ir kalorijas galėtų rašyti. Tačiau nemanau, kad restoranų savininkai būtų tuo suinteresuoti. Nebent tai taptų privaloma. Jei Tauragėje atsirastų toks restoranas, kuriame būtų galima mėgautis patiekalais iš ekologiškų produktų, tai būtų išties pagirtina. Pavyzdžiui, Vilniaus restoranas „Stikliai“ pats visko užsiaugina. Na, žinoma, kainos atitinkamos. Kaip lankytojas galiu patvirtinti, kad Tauragei trūksta prabangių restoranų. O restoranai skundžiasi, kad per mažai lankytojų. Tačiau ar jie ką nors daro, kad klientus sudomintų ir pritrauktų?

 

Kalbino ir fotografavo Margarita Pūdžiuvienė ir Karolina Stažytė

Skaityti komentarus (0) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras