Rūpestis būsimu derliumi prasideda nuo sėklų(0)

Birutė SLAVINSKIENĖ | birute@kurjeris.lt

2013-04-24 13:30
Birutės Slavinskienės nuotrauka

Didžiausi daržininkystės fanai sėklų jau nusipirko, o daugelį – ir pasėjo. Autorės nuotrauka 

Ilgai lauktas ir tarsi viesulas įsiveržęs pavasaris skatina sukrusti sodo ir daržo mėgėjus. Laisvalaikiu daržininkyste ar sodininkyste užsiima daugiau nei trečdalis lietuvių – norėdami sveikai gyventi vis daugiau žmonių ryžtasi patys auginti daržoves bei prieskonius. Vis daugėja ir tokių, kuriems sodo ir daržo darbai yra pomėgis – jie išauštančio pavasario laukia lyg šventės. Tad nenuostabu, kad šiomis dienomis būtent sėklomis, sodinukais, sodo ir daržo reikmenimis prekiaujančiose parduotuvėse – apgultis.

 

Prekybos sėkmę lemia... orai

Beveik pusmetį trukusių žiemiškų orų pabaigos ypač laukė sėklų pardavėjai. Vienos populiariausių sėklų ir sodininkystės reikmenų parduotuvių vedėja Vaida sako, kad prekyba labai priklauso nuo orų.

– Šiemet, kadangi pavasaris neskubėjo, daugiausiai žmonės pirko tai, kas sėjama, daiginama iš anksto. O kas sėjama į dirvą – to dar nepirko.

Kai kurie, pasak jos, sėjai ruošiasi iš anksto, bet dauguma laukia šiltesnių orų. Yra žmonių, kurie pavasario ima laukti iškart po Naujųjų metų. Ypač močiutės – ateina, vieną kitą sėklų pakelį nusiperka. Kai kurie žmonės paprastą dieną ateina apsižiūrėti, išsirinkti, susiplanuoti, ko kiek reikės. O išsirinkę savaitgalį atvažiuoja automobiliu ir nusiperka visko, ko reikia, iš karto. 

Anot pašnekovės, gėlių sėklų žmonės pradeda ieškoti anksčiau. Sėklų pirkimas prasideda jau nuo gruodžio. Vis dėlto kai taip staiga atšilo, sėklų parduotuves pirkėjai plūste užplūdo.

Sėkmingai prekybai įtakos turi ir platus asortimentas – savo klientams įmonė siūlo daugiau kaip 600 pavadinimų augalų. Sėklų pasirinkimas dar didesnis: kasmet apie 100 naujų veislių papildomame asortimente – šiemet jau apie 1000 veislių sėklų.

Pasak parduotuvės vedėjos, žmonės vis labiau įsitikina ir trąšų nauda. Vienok cheminių trąšų nori ne visi, ypač jei ketina užsiauginti vaisių ar daržovių tik sau, o ne parduoti. Tokie ieško organinių trąšų. Jų parduotuvėje irgi gausu – ir skirtų laistyti, ir barstyti, svarbu tik išsirinkti ir teisingai suskaičiuoti, kiek trąšų reikia.

Eksperimentų nebijo

Pasak Vaidos, domimasi, bent po truputį būtinai perkama ir kokių nors naujų, dar nematytų, neįprastų augalų sėklų. Antai sparčiai išpopuliarėjo lafanta. Šių žolelių sėklomis prekiaujama dar tik antrus metus, tačiau išbandžiusieji ateina ir vėl. Lafanta labai patinka bitėms, be to, skani arbata valo organizmą, stiprina širdį. Daug kas perka stevijos sėklų. Nors jas sudaiginti būna nelengva, užtat vietoj cukraus naudojamas augalas labai tinka diabetikams.

– Galiu pasakyti, kad eksperimentuoti žmonės nebijo – perka ir naujų, nežinomų augalų rūšių sėklų, – pasakoja ji. – Žinoma, dažniausiai klausia pardavėjų. Mes visada galime patarti, nes viską išbandome pačios. Apie naujas prekes pirmiausia sužinome seminaruose, vėliau auginame pačios.

Todėl kone apie visus augalus jos gali papasakoti ne iš interneto ar katalogų, bet iš savo patirties.

Vaida sako, kad visos parduotuvėje dirbančios moterys – tikros augalininkystės fanatikės. Todėl ir patarti gali visais klausimais. Pardavėjos net savo telefonų numerius klientams duoda – kad skambintų, jei kas neaišku.

– Dukra iš manęs juokiasi – kai sakau, kad eisiu pailsėti, ji klausia: „Tai kurią lysvę ravėsi?“, – šypsosi Vaida ir pasakoja, kad įkišusi rankas į žemę ji atgauna jėgas.

Naujovė – sėklos tinginiams

Tiems, kurie nenori vargti sudaigintas sėklas pikiuodami ar retindami, yra išeitis – ant specialios juostelės tam tikru atstumu suklijuotos sėklos. Pasidarei pailgą duobutę, įtiesei tokią juostelę, ir viskas. Pirkėjai naujovę bemat pamėgo ir atėję į parduotuvę prašo sėklų tinginiams.

Vis daugiau nuperkama ir priekoninių augalų sėklų. Pasak Vaidos, užsiauginti patiems galima pačių įvairiausių prieskonių – bazilikų, raudonėlių, petražolių, pipirnių, juozažolių, kalendrų, peletrūnų, levandos, ožragių ir daugybės kitų. Jie ne tik suteikia patiekalams nepakartojamo skonio, bet ir turi daug organizmui naudingų medžiagų.

Vis dėlto rinkdamiesi sėklas lietuviai neužmiršta ir tradicinių daržovių. Į pernai parduotų populiariausių sėklų šešetuką pateko agurkai, morkos, burokėliai, pomidorai, ridikėliai ir salotos. Paklausos rekordus pasiekė svogūnų sėjinukai, kurių pernai parduota net 80 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Sparčiai auga ir sėklinių bulvių paklausa – pernai jų pardavimas išaugo 50 proc. Tai rodo, jog vis daugiau pirkėjų įsitikina, kad kokybiškos sėklinės bulvės garantuoja gausesnį sveikesnių daržovių derlių.

Vis daugiau parduodama ir dekoratyvinių augalų.

– Kas turi mažiau žemės, tie daugiausia renkasi ne tik gražius, bet ir naudingus augalus, pavyzdžiui, šilauoges, skiepytus agrastus ar serbentus, – pastebi Vaida. – Gyvenantieji dideliuose sklypuose perka ir įvairiausių spygliuočių, ir žydinčių krūmų. 

Vedėja sako pastebinti, kad sėklas, augalus, sodo ir daržo reikmenis vis dažniau perka jauni žmonės. Galbūt tai darosi madinga, o gal žmonės, nusipirkę ar pasistatę namą, sodybą tiesiog nori gyventi gražiai ir pamažu „įsitraukia“. Iš pradžių jie daug ko nežino, visko klausinėja, o palaipsniui ima domėtis ir tampa tikrais „specais“.

Daigintos sėklos – natūralūs vitaminai

Jeigu žiemą ant palangės auginote prieskonines žoleles, greičiausiai žinote, koks malonumas jomis gardinti salotas, sriubas, troškinius, ir nauda sveikatai neginčijama. Dar daugiau naudos  – iš daigintų sėklų. Vaida sako pastebinti, kad pirkėjai jau pamėgo vieną sveikiausių natūralių vitaminų šaltinių – daigintas sėklas.

– Jei pernai dar teko įkalbinėti pabandyti, šiemet žmonės jau patys žino ir labai perka, – pasakoja ji ir paaiškina, kad dygdami grūdai keičia savo cheminę sudėtį, juose susikaupia energijos, kuri stiprina, žvalina, gydo žmogaus organizmą. Daigintais grūdais patariama gydyti beveik visas ligas, nes juose gausu vitaminų ir mikroelementų, turinčių universalių gydomųjų ypatybių. Pvz., daigintuose kviečiuose vitamino B12 padaugėja 4 kartus, kitų B grupės vitaminų – nuo 3 iki 12 kartų, vitamino E – 3 kartus, geležies – 3–4 kartus.
Pasak Vaidos, tai pigus ir natūralus produktas, suteikiantis organizmui maistingųjų ir gyvybinių medžiagų.

– Daiginti tinka visų maistinių augalų (įvairių ankštinių daržovių, ridikų, ridikėlių, garstyčių, kopūstų, svogūnų, grūdinių augalų) ir kai kurių pašarinių augalų (vikių, liucernų, dobilų, ožiarūčių ir t.t.) sėklos. Skirtingų rūšių sėklos pasižymi skirtingomis skonio savybėmis. Sėkloms dygstant padidėja jų maistinė ir biologinė vertė, gerėja cheminė sudėtis: gausėja mineralinių medžiagų ir vitaminų, kinta jų santykis ir kokybė. Sėklos luobelėje ir daige slypi galinga biologinė jėga. Dygimo metu sėklose esančius angliavandenius, riebalus ir baltymus biologiškai aktyvios medžiagos pakeičia paprastesnėmis, lengviau organizmo įsisavinamomis medžiagomis. Daigintose sėklose esančios biologiškai aktyvios medžiagos skatina žmogaus organizme vykstančius regeneracijos procesus, šalina iš jo toksines medžiagas, laisvuosius radikalus, jose esantys baltymai skatina ląstelių ir audinių dauginimąsi ir atsinaujinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, turi įtakos širdies ir smegenų veiklai, gerina kraujo sudėtį, saugo organizmą nuo mažakraujystės. Daiguose esantis kalis saugo raumenis nuo atrofijos. Vartojant daigintas sėklas gerėja virškinimas ir žarnyno peristaltika, stiprėja plaukai ir jų šaknelės, stabdomas plaukų slinkimas.

Skaityti komentarus (0) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras