fbpx

Sakartvelo virtuvė – ką mes apie ją žinome?

Dalintis:

Kiekvienos šalies virtuvė yra spalvinga ir įvairi, tik, kartais, tikruosius šalies skonius užgožia įsisenėję stereotipai. Šiame straipsnyje atsakysime jums, ar tikrai mitas, kad visi Sakartvelo tradiciniai patiekalai – aštrūs, yra tiesa, taip pat pasiūlysime keletą neįprasto skonio desertų papietavus. Taigi ką kasdien valgo paprasti Sakartvelo gyventojai, kokie prieskoniai ir padažai galėtų suteikti naujų spalvų jūsų virtuvei ir kaip pagardinti šašlykus, kad juos įvertintų net tikras sakartvelietis?

Sakartvelo virtuvė – regioninė

Besidomintiems Sakartvelo virtuve reikėtų žinoti, kad Sakartvelas – panašaus dydžio šalis kaip ir Lietuva. Jos plotas beveik 70 tūkst. kvad. km (Lietuvos – 65), o joje gyvena beveik 4 mln. gyventojų. Natūralu, kad tokioje šalyje atsiranda tiek ir tų pačių patiekalų variacijų, tiek ir apskritai tik konkrečiam regionui būdingų patiekalų ar gaminimo būdų.

Populiariausi patiekalai – ostri (jautienos troškinys, jį rasite turbūt kiekvienoje kavinėje Sakartvele, o vietiniai gyventojai jį labai mėgsta gamintis ir namuose), charčo (mėsos troškinys riešutiniame padaže, galimas patiekalo variantas – sriuba), chačapuriai (kartais dar pavadinami „Sakartvelo pica“, tai bandelės įdarytos sūriu).

Chačapuriai skiriasi priklausomai nuo regiono – jie gali būti megreliški, imeretiški, gurijietiški ar adžariški. Patiekalus iš kukurūzų labiausiai mėgsta ir gamina megreliškiai, o saldumynus – Kachetijos gyventojai.

Tikras maistas – tik aštrus

Labai gajus mitas, kad Sakartvelo tradicinėje virtuvėje dominuoja itin aštrūs patiekalai. Ir nors tiesa, kad vakarinėje šalies dalyje rasite daugiau aštrių patiekalų, tačiau apskritai šalyje maistas nėra išskirtinai aštrus. Manoma, kad dėl vakarinėje šalies dalyje esančių pelkių ir tikimybės ten užsikrėsti maliarija, žmonės pamėgo aštresnį maistą, nes tikėjo, kad pipirai sumažins tikimybę susirgti maliarija.

Tikrasis išskirtinis Sakartvelo virtuvės bruožas, tai pomėgis druskai. Jei lygintume vidutinį lietuvio skonį su sakartveliečio, lietuviui persūdyta atrodytų viskas – ir sriubos, troškiniai, mėsa ir net salotos.

Akcentas, kurie leis paragauti Sakartvelo

Internete galima greitai rasti daug įvairių receptų, kurie jums leistų namuose pajusti Sakartvelo virtuvės skonių. Tačiau didžiausia problema Lietuvoje yra gauti reikiamus ingredientus. Jei recepto pagrindui reikalingos mėsos ar daržovių gauti nėra sunku, tai surasti reikiamą prieskonių mišinį gali būti nemenkas iššūkis. Todėl kviečiame susipažinti, ką siūlo „Lidl“ akcijos ir išsirinkti tuos padažus ir prieskonius, kurie geriausiai atskleistų Sakartvelo patiekalų ir skonių įvairovę.

Padegustuokite raudonos ar žalios adžikos, išsirinkite skaniausią Tkemali padažo skonį (šis padažas yra pagamintas iš slyvų ir pasižymi tiršta konsistencija) ar įprastą kečiupą pakeiskite Satsebeli padažu ir suteikite šašlykams pikantiško ir naujo skonio natų. Desertui rinkitės uogas sirupe, džiovintus arbūzus, figas šokolade ir atsigaivinkite stikline egzotiškų gvajavų sulčių.

Dalintis:

About Author

Palikite komentarą