fbpx

Sezoninė mityba įmanoma ir šiomis dienomis

Dalintis:

Rudenį rengiamos derliaus šventės, gausu savo produkciją siūlančių ūkininkų skelbimų: vis dažniau atsigręžiama į šviežius, natūralius netoliese esančius produktus ir gamintojus. O mitybos specialistai tvirtina, kad tai labai gerai – atsigręžiama į tradicinę sezoninę mitybą. Šiandien, kai minima Europos sveikos mitybos diena, apie sezoninę mitybą kalbame su dietiste Ieva Drochneryte.

Minint Europos sveikos mitybos dieną paprastai visuomenė ne tik skatinama sveikai maitintis, bet ir būdavo organizuojami renginiai, kuriuos priminti sveikos mitybos principai. Žinoma, dabar renginių nebus, nebent virtualių. Tačiau apie sveiką mitybą pakalbėti verta, nes mūsų valgymo įpročiai turi nemenką įtaką šiuo periodu labai svarbiai imuninei sistemai, gyvenimo ilgaamžiškumui, organizmo veiklai. Tauragėje dirbanti dietistė Ieva Drochnerytė priminė sezoniškumo svarbą.

Ieva Drochnerytė. Asmeninio albumo nuotrauka

Daržovių sezoniškumą pastebėti labai paprasta užėjus į vietinį ūkininkų turgelį. Iškart matyti, kada skintos braškės, o kada jau galima įsigyti šilauogių, o braškių nė su žiburiu neberasi. Priešingai nei didžiulio prekybos centro lentynose, kur pačių įvairiausių vaisių, uogų ir daržovių pilna ištisus metus. Tačiau nepaisant įvairovės lentynose, svarbu atminti, kad seniau žmonės maitindavosi tuo, ką patys ar kaimynai užaugindavo. O žiemai atsargas reikėdavo tinkamai suruošti, kad šios laikytųsi. Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro dietistė Ieva Drochnerytė tvirtina, kad natūralus maistas yra kur kas naudingesnis organizmui, todėl verta atsigręžti į sezoninės mitybos ypatumus.

„Šių dienų mitybai sezoniškumas didelės įtakos neturi. Parduotuvių lentynose ištisus metus galime rasti įvairiausių maisto produktų, kurie užauginti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse. Visgi vertėtų rinktis maistą, kuris užaugintas mūsų šalyje. Toks maistas kur kas natūralesnis, turintis žymiai daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų“, – dėstė specialistė.

„Tauragės kurjerio“ pašnekovė atkreipė dėmesį, kad anksčiau mityba buvusi tik sezoniška, nes nebuvo kitokių galimybių. Kadaise žiemos laikotarpiu švieži pomidorai buvo negirdėta neregėta. Nepaisant to, šeimininkės įsigudrindavo šaltajam metų laikui ruošti atsargas iš anksto.

„Žmonės savo užaugintas gėrybes džiovindavo, raugdavo, sūdydavo bei kitaip ruošdavo. Vasaros laiku valgydavo daugiau uogų, vaisių bei lapinių daržovių. Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad nepaisant žmonių greito gyvenimo tempo atsiranda vis daugiau grįžtančių prie tokios sezoninės ir natūralios mitybos. Kodėl? Žmonės nebenori žiemą valgyti beskonių pomidorų ar braškių, kurios nekvepia braškėmis. Vis labiau yra vertinamas natūralus, mūsų regione užaugintas maistas“, – vietinių ūkių produkcijos savybes vardijo I.Drochnerytė.

Mitybos ypatumus išmananti dietistė Ieva primygtinai tvirtina, kad vien agurkai ir pomidorai neužtikrina būtinos įvairovės. Stengiantis pritaikyti savo virtuvę prie vyraujančio sezono, į pirkinių krepšelį verta įdėti gumbavaisių, šakninių, lapinių daržovių, svogūninių bei kopūstinių gėrybių. Be to, svarbu pirkti tokius produktus, kurie tuo metu ir dera daržuose bei soduose.

Nuotrauka iš freepik.com

Rudenį, žiemą turėtų vyrauti šakninės ir kopūstinės daržovės, o vasaros metu galime valgyti vandeningas ir lapines daržoves bei vaisius. Ir visų svarbiausia – pasitelkime vaizduotę ir atrasime naujų skonių“, – tvirtino dietistė.

Vienas iš būdų daržoves laikyti per žiemą yra jų rauginimas. Ieva teigia, kad rauginti galima net gėrimus, o tokiu būdu paruošti produktai turi ir teigiamos naudos žarnynui. Ši organizmo dalis labai svarbi virškinamojo trakto veiklai ir šiuo laikotarpiu labai aktualiai imuninei sistemai.

„Rauginant maistą svarbu atsargiai dėti druskos, nes ši reguliuoja rūgimą. Jei druskos bus per daug – daržovės nerūgs, o jei druskos per mažai – daržovės labai greitai surūgs, suminkštės ir ilgai neišlaikysime“, – patarimų negailėjo Ieva Drochnerytė.

Dalintis:

About Author

Morta Mikutytė

Naujienų portalo kurjeris.lt redaktorė

Palikite komentarą