Nors šiemet obuolių derlius ir nelabai džiuginantis, pyragui jų tikrai pakaks. Dalinuosi socialiniuose tinkluose rastu receptu, kurį pati išbandžiau ir galiu patikinti – nenusivilsite: tikrai gardu.
Pagrindui reikės:
200 g sviesto,
300 g miltų,
3 šaukštų cukraus.
Varškės sluoksniui reikės:
3 kiaušinių.
100 g cukraus.
500 g birios varškės,
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto,
1 šaukšto kukurūzų krakmolo.
Obuolių sluoksniui reikės:
5 obuolių,
20 g sviesto,
1 šaukštelio cinamono,
2 šaukštų cukraus,
žiupsnelio druskos,
3 šaukštų vandens,
1 šaukštelio kukurūzų krakmolo.
Pirmiausia gaminame tešlą, kuria išklosime kepimo skardą. Šaltą sviestą supjaustome kubeliais ir beriame į dubenį. Ant viršaus pilame miltus ir tešlai skirtą cukrų. Triname tarp pirštų, kol susiformuoja smulkūs trupiniai. Kelias saujas trupinių atidedame pyrago viršui. Gautus trupinius beriame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir formuojame dugną bei šonus – pyrago pagrindas turi būti vientisas.
Įdarui kiaušinius išplakame su cukrumi ir sumaišome su varške, vanile bei krakmolu. Jei norite, kad varškės sluoksnyje nesijaustų varškės gabalėlių, galite masę sutrinti trintuvu – ji bus labiau kreminė, vientisa. Visą šią masę pilame į kepimo indą, ant paruošto trupininės tešlos pagrindo.
Obuolius nulupame ir supjaustome vidutinio dydžio kubeliais. Keptuvėje išlydome sviestą, į jį beriame obuolius, cinamoną, cukrų, druską ir vandenį. Išmaišome ir kaitiname pamaišydami apie 5 minutes. Tuomet mažame indelyje sumaišome krakmolą su šaukštu šalto vandens, supilame į obuolių masę ir maišome, kol padažas sutirštėja. Gautą obuolių masę pilame ant varškės, tada pabarstome likusiais trupiniais.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje (funkcija: viršus + apačia) 1 val. 10 minučių.
Dėkojame už receptą „Ant medinės lentelės“.
Užrašė ir fotografavo Morta Mikutytė