Valstybinės maisto ir veterinarijos Tauragės departamento inspektoriams įkliuvo Jurbarko rajono ūkininkas, nelegaliai pardavinėjęs rūkytus mėsos gaminius, gaminamus antisanitarinėmis sąlygomis. Vyras prekybą vykdė internetu, tad nelegaliai rūkytų mėsos gaminių galėjo įsigyti ir tauragiškiai.
Prekybos vietos neturėjo
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Tauragės departamento inspektoriai kartu su Kauno Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnais atlikto kontrolinį mėsos gaminių pirkimą ir neplaninį ūkinės veiklos patikrinimą pas Jurbarko rajono ūkininką ir nustatė, kad jis nelegaliai vykdė mėsos gamintojo veiklą. Mėsa ūkinėse patalpose buvo tvarkoma neturint tokiai veiklai būtino leidimo. Be to, buvo neteisėtai deklaruojama apie vykdomą ekologinį ūkininkavimą – patikrinimo metu nustatyta, kad ūkis nebuvo sertifikuotas ekologiniam ūkininkavimui.
Ūkininko vardas ir pavardė, anot VMVT Tauragės departamento vyriausiosios specialistės-maisto produktų inspektorės Onos Pikšilingytės, neatskleidžiami dėl asmens duomenų apsaugos. Nuolatinės fizinės prekybos vietos šis gamintojas neturi, mėsos gaminius jis pristatydavo užsakovams ne tik Jurbarke, bet ir kituose rajonuose. Ūkininkui nurodyta skelbimus apie prekybą rūkytais mėsos gaminiais išimti ir nebeprekiauti internetinėje parduotuvėje. Jurbarkiškis prekiavo ne savo įkurtoje, tačiau būrį ūkininkų jungiančioje internetinėje parduotuvėje, kurioje galima įsigyti įvairios produkcijos.
Netvarkingos patalpos ir indai
Kaip informavo VMVT, be to, kad ūkininkas gamino neteisėtai ir kontrolę atliekantiems pareigūnams nepateikė mėsos įsigijimo bei jos tinkamumą maistui patvirtinančių dokumentų, patikrinimo metu nustatyta, kad mėsa ir jos gaminiai buvo laikomi antisanitarinėmis sąlygomis, netvarkingose ir nešvariose, gamybai nepritaikytose patalpose. Jose nebuvo šaldymo įrangos žaliavai, taip pat mėsos gaminiams laikyti, nebuvo ir tekančio šalto bei karšto vandens. Patalpos ir inventorius buvo nevalyti, netvarkingi, mėsos sūdymui naudotos buitinės vonios su korozijos pažeistu paviršiumi. Rasta ir antisanitarinėmis sąlygomis laikytų prieskonių, česnako granulių, nitritinės druskos.
VMVT sprendimu šiam gamintojui buvo uždrausta galimai nesaugią produkciją tiekti rinkai, o už veiklą, vykdytą be leidimo, jam skirta administracinė nuobauda. Neteisėtai gamintą produkciją – 75 kg mėsos gaminių – nurodyta sunaikinti specializuotoje įmonėje.
Stebi ne tik mėsos gamintojus
VMVT Tauragės departamento vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė O.Pikšilingytė sako, kad internetinė prekyba stebima nuolat. Pastebėjus pavienius prekybos atvejus susisiekiama su prekeiviu. Žmogus supažindinamas su teisės aktų reikalavimais, jo prašoma užregistruoti veiklą.
– Internete nuolat vykdoma stebėsena, kad pirkėjai įsigytų tik kokybiškus ir saugius maisto produktus. Stebime ne tik prekybą mėsos, bet ir konditerijos gaminiais, užkandžiais, – sakė O.Pikšilingytė.
„Šis atvejis rodo, kad, nepaisant supaprastintų sąlygų mažiems maisto gamintojams vis dar atsiranda verslininkų, kurie mėgina „prasmukti“ ir maistą gaminti nesilaikydami nei elementarių higienos, nei kitų reikalavimų“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.
VMVT išduotus leidimus privalo turėti ne tik visi maisto produktus gaminantys ir juos parduodantys asmenys, bet ir norintys užsiimti išvežiojamąja maisto produktų prekyba. Socialiniuose tinkluose ar skelbimų portaluose prie skelbimo apie parduodamą maistą vartotojams gerai matomoje vietoje turi būti nurodytas gyvūninio maisto tvarkymo mažais kiekiais registracijos arba patvirtinimo numeris.
Patikrinti, ar prekiautojas veiklą vykdo legaliai ir turi reikiamus dokumentus, vartotojai gali VMVT svetainėje esančiame Maisto tvarkymo subjektų registre http://vmvt.lt/opendata/mtsr/index.php.
Vartotojai apie pastebėtus galimus nelegalios veiklos atvejus ar įtarimus dėl nekokybiško ir nesaugaus maisto tvarkymo VMVT gali pranešti nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403 (visą parą).