Sugriežtinto ir labai pamažu atlaisvinamo karantino metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir toliau atlieka patikrinimus viešojo maitinimo įstaigose, nors vartotojų skundų gaunama nedaug. Specialistai dalijasi patarimais, ką svarbu žinoti, perkant maistą išsinešti.
Tauragės mieste veikia 8 restoranai, karantino metu maistą išsinešti tiekia tik pusė jų. Be restoranų, Tauragės rajone dar veikia 31 kavinė, iš kurių 24 – Tauragės mieste. 22 šios įstaigos karantino metu veiklą tęsia – ruošia maistą išsinešti.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Tauragės departamento patarėja Aušra Stumbrienė informavo, kad sausio mėnesį gautas vienas vartotojo skundas, tačiau jis nesusijęs su viešojo maitinimo įstaigomis. Žmogus skundėsi, kad parduotuvėje buvo prekiaujama pasibaigusio tinkamumo vartoti termino žuvies gaminiais. Skundas pasitvirtino, o parduotuvės atsakingam asmeniui skirta nuobauda. Vasarį skundų negauta.
– Praėjusių metų pabaigoje vienas vartotojas skundėsi, kad vienoje maitinimo įstaigoje negerai išplaunamos lėkštės, padėklai, juose likę maisto likučių, darbuotojos, mūvėdamos tas pačias pirštines, plauna indus ir lankytojams deda maistą. Kitas taip pat pasitvirtinęs skundas gautas dėl to, kad darbuotoja neplaudavo rankų prieš pereidama nuo vienos darbo operacijos prie kitos, – vardijo A.Stumbrienė.
VMVT Tauragės departamento patarėja informuoja, kad šiuo laikotarpiu, kai maistas gaminamas išsinešti, viešojo maitinimo įstaigoms svarbu pasirinkti patikimus žaliavų tiekėjus, produktus laikyti tinkamomis sąlygomis, o jau paruoštus patiekalus ne žemesnėje kaip 68 laipsnių temperatūroje.
Įsigytų patiekalų laikymas svarbus ir vartotojams. Kaip laikyti maistą, jei iškart jo nesuvalgote?
– Virtus, troškintus ar keptus maisto produktus ir patiekalus maisto saugos specialistai rekomenduoja kambario temperatūroje laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas. Atvėsintą karštą maistą šaldytuve laikyti galima iki 24 valandų. Pašildytus patiekalus reiktų suvartoti per valandą. Vartotojui nusprendus užšaldyti maisto produktą, kurio nespės suvartoti ir jo tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, jį būtina tinkamai supakuoti – suskirstyti porcijomis į sandarias pakuotes ir laikyti ne žemesnėje kaip -18 laipsnių temperatūroje, – patarimais dalijosi A.Stumbrienė.
Šiemet VMVT Tauragės departamento specialistai jau spėjo atlikti 7 viešųjų maitintojų ir 9 prekybos vietų patikrinimus. Pažeidimų nustatyta tik prekybos vietose.