Sartininkų biblioteka lankytojus vaišina gilių kava

Dalintis:

Sartininkų bibliotekoje ne tik gausu įvairių leidinių – žmonės čia susirenka pasimėgauti gilių kava, kuria vaišina ir kaip pasigaminti moko bibliotekininkė Giedrė Svarienė.

Mūsų senolių pamėgtą ir šiais laikais nepelnytai pamirštą gėrimą populiarinti pradėjo Tauragės Birutės Baltrušaitytės bibliotekos Sartininkų filialo bibliotekoje dirbanti Giedrė Svarienė. Ji sukvietė šio krašto gyventojus ir surengė jiems edukaciją „Kai ąžuolo giles delne suspaudžiau“.

– Gilių kelias iki puodelio netrumpas. Surinktas giles reikia išdžiovinti, nulupti ir išvirti piene su žiupsneliu druskos. Tuomet jas sumalti mėsmale ir paskrudinti – taip išgaunamas skonis. Mažesnio skrudinimo kava silpnesnė, ilgiau skrudinta – stipresnė. Skrudinti galima orkaitėje ar sausoje keptuvėje. Kaitinant keičiasi spalva, kvapui skrudinimas taip pat turi reikšmės. Pastebėjau, kad kuo daugiau skrudini kvapas silpnėja, – patarimais dalijosi bibliotekininkė Giedrė.

Giedrei gardžiausia vidutiniškai paskrudinta gilių kava. Ji pastebėjo, kad malonesnio skonio apdorota keptuvėje, o ne orkaitėje. Keptuvėje skrudinant reikia nuolatos maišyti.

– Puodeliui reikia dviejų kupinų arbatinių šaukštelių gilių kavos. Mano mama, kai buvome dar nedideli, yra gaminusi gilių kavą. Paskui pati paauglystėje ją esu virusi, o vėliau užmiršome. Kadangi šiemet labai daug gilių, tai prisiminiau šitą dalyką. Gilių kava neturi kofeino, bet yra savotiško, specifinio skonio. Turi ir kartumo. Pagal senąsias tradicijas ji geriama su pienu, įdėjus šiek tiek sviesto ir cukraus, – pasakojo bibliotekininkė.

Edukacijos metu Giedrė siūlė kavą gerti be pieno ir cukraus, kad atsiskleistų tikrasis jos skonis. Ji patikino, kad tokia jai pati skaniausia. Gilių kavą pagal senąsias tradicijas galima 5–8 min. pavirti puode su pienu.

– Pienas sumažina gilių kavos kartumą. Senais laikais, kai nebūdavo daug kakavos ir kavos pupelių, gilių kavą virdavo su pienu vaikams, kadangi taip paruošta neturėdavo stipraus specifinio skonio. Yra nuomonių, kad gilių kava kraujo spaudimą mažina, tinka diabetikams, nes mažina cukraus kiekį kraujyje. Nežinau, ar tai tiesa, – svarstė moteris.

Gilėje yra 40 procentų krakmolo, todėl kavos nereikia ilgai laikyti užplikytos, gerti reikėtų karštą. Per edukaciją susirinkusieji degustavo ir karštą, ir šaltą gilių kavą, ragautojai tvirtino, kad skonis labai skiriasi. Vieni šaltoje kavoje mažesnį jautė kartumą, kiti to nepastebėjo, buvo įvairių nuomonių.

– Buvo kas po edukacijos puolė giles rinkti, buvo prašančių jau pagamintos kavos. Kai kas net ketina ją siųsti į užsienį vaikams. Buvo, kam patiko gilių kavos skonis, buvo tokių, kam nepatiko. Iš gilių daug ką galima pasigaminti – ir miltus, ir duoną ar blynus kepti. Miltams mažiau skrudinimo reikia. Rinkti patarčiau stambias giles, nes jų kokybė geresnė. Bibliotekoje svečius vaišinsime gilių kava, viliuosi, kad tai taps tradicija, – planus atskleidė bibliotekininkė.

Dalintis:

About Author

Laikraščio „Tauragės kurjeris“ žurnalistė

Rekomenduojami video:

Komentarų skiltis išjungta.