Socialinė valgykla, nuo sausio veikianti prie Centro turgaus ir kasdien gaminanti karštą maistą sunkiai iš gaunamų pajamų išgyvenantiems Tauragės krašto žmonėms, viešai kreipėsi pagalbos į gyventojus, prašydama dovanoti buitinės technikos maistui ruošti.
Kreipdamasi į žmones socialinės valgyklos komanda primena, kad kasdien šilto maisto pagamina ir išdalija maždaug 90 žmonių, kuriems tai dažnai vienintelis dienos patiekalas. Pasak valgyklos atstovų, šiuo metu jie nebespėja visko paruošti rankomis, todėl labai reikia elektrinės bulvių tarkavimo mašinos, elektrinio trintuvo, elektrinės mėsmalės ir aukštų kepimo skardų. Mėsos valgyklai suaukojama nedaug, tačiau kai medžiotojai pristato žvėrienos, iš jos būtų galima pagaminti faršo, skurstantieji gautų įvairesnių patiekalų.
Žmonėms susidomėjus, kodėl šios valgyklos neparemia Tauragės rajono savivaldybė, jos atstovė Gintarė Rakauskienė priminė, kad kasmet valgyklai skiriama per 10 tūkst. eurų paramos ir kioskelis Centro turguje maisto atiduotuvei suteiktas nemokamai.
„Maisto banko“ Klaipėdos regiono vadovė Aušra Stravinskaitė-Balinienė patikino, kad ši suma labai svarbi, tačiau jos neužtenka. Kadangi „Maisto bankas“ yra paramos ir labdaros organizacija, tai negauna jokių pajamų. Kasdien išsinuomotu autobusiuku surenka maisto produktus iš parduotuvių, pilasi kurą, moka mokesčius.
– Iš tos sumos pasidengiame būtiniausias išlaidas už elektrą ir vandenį. Mes pateikiame ataskaitas. O viso kito ieškom iš kitų paramų, kad susimokėtume už patalpų nuomą, darbuotojo išlaikymą. Mes nešvaistome pinigų, bet ne visada užtenka. Labai džiaugiuosi geranoriška žmonių reakcija, prireikus tų daiktų. Viešinome nedrąsiai, bijodami sulaukti nepasitenkinimo. Skardų dar niekas nepasiūlė, nes reikia didelių. Maitinam daug žmonių, turim cukinijų, moliūgų, bulvių gavome, tai galėtume kepti kugelį. Dabar dažniausiai troškinius gaminam, – pasakojo „Maisto banko“ atstovė.
Rytais surinkti iš parduotuvių maisto produktai rūšiuojami – vieni keliauja į atiduotuvę (Centro turguje 18 kioskelis), o iš įmanomų perdirbti gaminami patiekalai. Pasak A.Stravinskaitės-Balinienės, socialinių valgyklų (Klaipėdos regione jų yra dvi) virėjos labai išradingos, vis sugalvoja, ką žmonėms pagaminti iš tuo metu turimų produktų. Daržovės susmulkinamos ir užšaldomos, taip planuojama į ateitį, kad pritrūkus produktų iš jų galėtų kažką pagaminti.
Žmonės, šeimos ar įstaigos gali į socialinę valgyklą atnešti dar nepasibaigusio galiojimo ir neatidarytų pakuočių maisto produktų (kruopų, aliejaus, makaronų…). Maisto aukotojai užregistruojami, metų gale jiems įteikiamos padėkos. Aukoti galima anonimiškai.