fbpx

Kviečia registruotis norinčius prekiauti savomis daržovėmis

Dalintis:

Įsibėgėjant vasarai prasideda vaisių, uogų ir daržovių sezonas. Turintys savo sodus ar ūkius gali prekiauti savo užauginta produkcija, tačiau būtina registruotis Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje.

Skelbiama, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus savo pačių užauginta produkcija (uogomis, vaisiais ar
daržovėmis) prekiaujančiųjų padaugėjo kone keturis kartus – nuo 326 iki 1 222.

Ūkininkams ir sodininkams, auginantiems vaisius, uogas ir daržoves, imtis veiklos legaliai šiuo metu išties labai palankus metas, nes prašymus dėl veiklos registracijos VMVT galima pateikti ir nuotoliniu būdu per Integraliąją maisto ir veterinarijos informacinę sistemą (IMVIS) arba kreipiantis į VMVT teritorinį departamentą, kurio teritorijoje planuojama prekyba. Pranešama, kad registracija užtrunka iki 5 darbo dienų, yra nemokama ir vykdoma be išankstinio patikrinimo.

Ūkininkams ir sodininkams, auginantiems ir patiems parduodantiems daržoves, vaisius ar uogas turgavietėse, paviljonuose ar tiesiai iš ūkio, papildomai kreiptis į VMVT dėl šios veiklos registravimo nereikia, užtenka būti registruotam kaip augalinio maisto produktų pirminiam gamintojui. Šiuo atveju prekybos vietoje svarbu turėti šios registracijos dokumentus, asmens medicininę knygelę ir, žinoma, privalomųjų higienos įgūdžių pažymėjimą.

Pranešime spaudai primenama, kad higienos reikalavimų laikymasis ūkyje – viena esminių sąlygų, tiek norint užtikrinti tinkamą parduodamų produktų saugą, tiek ir siekiant išlaikyti vartotojų pasitikėjimą. Ūkyje, kuriame auginami vaisiai, uogos ar daržovės, higienos reikalavimai turi būti įgyvendinami visuose maisto tiekimo grandinės etapuose – nuo produktų auginimo iki jų pardavimo.

Augintojai privalo pasirūpinti ir tinkamai prižiūrėti ūkio teritoriją, laukus, kuriuose auginami pirminiai rinkai tiekiami produktai. Teritorija turi būti švari, tvarkinga, be pašalinių daiktų ir atliekų, o žolė – reguliariai šienaujama. Ne mažiau svarbu ir tinkamai prižiūrėti bei nuo galimos taršos saugoti vandens šaltinius, kurių vanduo naudojamas laistymui, reguliariai valyti vandens talpyklas ir pan. Derliaus nuėmimo metu svarbu užtikrinti tinkamą naudojamų įrenginių, talpų ir kito inventoriaus priežiūrą ir švarą. Sąlytį su maisto produktais turintys
darbuotojai privalo būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę privalomąjį higienos įgūdžių kursą.

Primenama, kad vykdant neįregistruotą veiklą galima užsitraukti administracinę atsakomybę.

Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą