fbpx

Supaprastinti reikalavimai smulkiesiems maisto gamintojams

Dalintis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patvirtino supaprastintus reikalavimus maisto tvarkymo subjektams, gaminantiems maistą mažais kiekiais gyvenamosios paskirties patalpose ir tiekiantiems jį tiesiogiai vartotojams.

Mažais kiekiais gaminantiems asmenims taikomi paprastesni gamybos patalpų, dokumentų pildymo reikalavimai. Svarbiausia išlieka švara ir higiena. Namų ūkio sąlygomis galima vykdyti tik vieną šių veiklų – kepyklos ir miltinių produktų gamybą arba paruoštų valgių ir patiekalų gamybą bei tiesioginį tiekimą vartotojams.

Šiais supaprastintais reikalavimais norima ištraukti gamintojus iš „šešėlio“, siekiama, kad produkcija nedideliais kiekiais būtų gaminama atsakingai, laikantis esminių higienos principų, taip pat siekiama prisidėti prie regionų plėtros ir sudaryti palankesnes sąlygas kurtis ir plėstis smulkiajam verslui, skatinti vietinių maisto produktų gaminimą ir vartojimą.

Vienas pagrindinių reikalavimų, taikomų gamybai namų sąlygomis, – ribojamas pagaminamos produkcijos kiekis. Miltinės ir kreminės konditerijos, duonos, pyrago kepinių – ne daugiau 5 vnt. per dieną, smulkiųjų miltinės konditerijos gaminių, kurių svoris ne didesnis kaip 250 g – per dieną pagaminti ne daugiau kaip 100 vnt., sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – ne daugiau kaip 7 kg per dieną.

Atitinkami kiekio reikalavimai numatyti ir namų sąlygomis vartotojams ruošiamiems patiekalams ir valgiams: per dieną galima pagaminti iki 20 porcijų patiekalų, nedidelių užkandžių (vieno kąsnio sumuštinių) – ne daugiau kaip 100 vnt., pusgaminių (koldūnų, blynelių) – iki 10 kg.

2020 metais dėl mažais kiekiais namų ūkio sąlygomis gaminamo maisto konsultavosi 19 žmonių, naujai užregistruotos 4 kepyklos ar miltinius produktus gaminantys atstovai, dar 3 asmenys registravo paruoštų valgių ir patiekalų gamybą. Šiemet Tauragėje įregistruoti 3 fiziniai asmenys, mažais kiekiais namų ūkio sąlygomis vykdantys paruoštų valgių ir patiekalų arba kepyklos ir miltinių produktų gamybą.

VMVT specialistai primena, kad maisto tvarkymo subjektai atsako už namų sąlygomis gaminamo maisto saugą ir kokybę. VMVT Tauragės departamento specialistai nuolat stebi internetinėje erdvėje pasirodančius skelbimus, kuriuose siūloma įsigyti konditerijos gaminių ar vieno kąsnio sumuštinių, stebi, ar šie gamintojai registruoti VMVT Tauragės departamente, suteikiant jiems atpažinimo numerį. Skelbimuose privalu nurodyti maisto tvarkymo registracijos ar maisto tvarkymo subjekto pažymėjimo numerį.

Ar prekiautojas veiklą vykdo legaliai ir turi reikiamus dokumentus, vartotojai gali pasitikrinti VMVT svetainėje esančiame Maisto tvarkymo subjektų registre: http://vmvt.lt/opendata/mtsr/index.php

Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą