Ar kada pagalvojote, kad puikiausiai vitaminais savo organizmą papildysite prisirinkę dilgėlių? Patiekalai su šiais augalais ne tik gardūs, bet ir naudingi sveikatai. O dabar – puikus metas šiuos augalus rinkti.
Po ilgos žiemos daugelis pavasarį skubame atnaujinti savo racioną šviežiais augalais. Paįvairinti mitybą galima ir laukuose augančiais žalumynais. Žolininkai tvirtina, kad tam puikiai tinka dilgėlės. Jų teigimu, dilgėlėse vitamino C yra net penkis kartus daugiau nei citrinoje! Be to, vartojant šį augalą organizmą papildysite magniu, geležimi, sustiprinsite imunitetą, pagerinsite atsparumą stresui.
Nors daugelis baiminasi – augalas gali skaudžiai nudilginti, to galima išvengti lapelius termiškai apdorojant. Žinomas žolininkas Marius Lasinskas siūlo dilgėlę nuplikyti arba palaikyti šaldymo kameroje. Tuomet galima lapelius drąsiai dėti į salotas ar gaminti kokteilius.
Nepaisant visų gerųjų savybių, svarbu atkreipti dėmesį ir į kitokį šio augalo poveikį. Specialistai tvirtina, kad šviežia dilgėlė tirština kraują, o sudžiovinta lėtina kraujo krešėjimą. Nepatariama dilgėles naudoti turintiems aukštą kraujospūdį.
Tie, kurių šios problemos nekamuoja, dilgėles jau dabar gali pasiruošti ir žiemai – kad vitaminų užtektų ilgam. Žolininkas M.Lasinskas siūlo išspausti dilgėlių sultis ir jas šaldyti ledukų formelėse.
Kol šis augalas šviežias, tik pradėjęs augti – pats geriausias metas jį rinkti. Galima ragauti dilgėlių arbatą, tačiau netrūksta sriubos receptų – jų nemažai, mat dilgėles naudoja ne tik lietuviai, bet ir skandinavai.
Dilgėlių sriubai reikės:
10 bulvių;
5 svogūnų;
1 l sultinio;
stiklinės riebios grietinėlės;
apie 200 g jaunų dilgėlių;
druskos, pipirų;
sviesto;
skrebučiams prireiks juodos duonos ir aliejaus aptepti bei smulkiai pjaustytų česnakų apibarstyti.
Puode apkepkite svogūnus, sudėkite pjaustytas bulves. Trumpai apkepinę, pilkite ant viršaus sultinį ir uždengę puodą virkite, kol išvirs bulvės.
Kol verda bulvės, paruoškite dilgėles – nuplikykite jas verdančiu vandeniu, supjaustykite. Dėkite jas į puodą su bulvėmis. Trumpai pavirus viską sutrinkite iki vientisos masės ir pagardinkite grietinėle. Jei manote, kad sriuba per tiršta – įpilkite dar šiek tiek sultinio.
Dėkite pjaustytos duonos kubelius ant skardos, aptepkite juos aliejumi ir užberkite česnako. Kepkite orkaitėje, kol duona taps traški. Skrebučiais gardinkite sriubą ir ragaukite!
Daugiau: Maisto papildai