Ar žinote, kad Tauragę garsina ne tik žaliojo miesto vizija, nemokamos kelionės autobusais, kultūros sostinės titulas, bet ir… pomidorai? Aistringa pomidorų augintoja, Panevėžyje gyvenanti iš Tauragės kilusi Andželina Gromyškovienė jau daugelį metų savo šiltnamyje puoselėja daugybę retų įvairiaspalvių pomidorų veislių, o tarp jų kasmet užauga raudonskruosčiai „Tauragiškiai“. Pasak Andželinos, tai labai sena paveldinė pomidorų veislė.
Su kraštiete Andželina susipažinome visai atsitiktinai – pagelbėjo, žinoma, visagalis internetas. Tik veislinius pomidorus savo darže ir šiltnamyje auginanti moteris mielai sutiko pasidalyti ne tik vertingomis žiniomis apie šių lietuvių jau labai seniai pamėgtų daržovių auginimą, bet ir atsiuntė „Tauragės kurjeriui“ keliolika „Tauragiškių“ veislės pomidorų sėklyčių. Netrukus bus pats metas sėti šios daržovės sėklas. Andželina sako, kad geriausias laikas sėti pomidorus – pirmoji kovo mėnesio pusė.
– Aš visada sėju kovo 5–15 dienomis. Nežiūriu į mėnulio fazę, – sako Andželina.
O kas per veislė yra „Tauragiškiai“? Iš kur šie pomidorai apskritai atsirado ir ar labai sudėtinga juos auginti?
Pasak Andželinos, šios puikios veislės pomidorus „Tauragiškiais“ pakrikštijo jos močiutė, gyvenusi Tauragės rajone, Gaurės apylinkėse, Paikojų kaime.
– Tik vadinome mes ją ne močiute, o baba. Žodžio „močiutė“ ji nepripažino. Prisimenu šiuos pomidorus, augančius babos darže už vasarinės virtuvės. Užaugdavo aukšti, apie 1,5 metro, baba juos rišdavo prie aukštų kuolų, – pasakojo Andželina.
Tauragėje Andželina su tėveliais gyveno ankstyvoje vaikystėje. Kai mergaitei suėjo treji, šeima išsikėlė iš Tauragės, nes tėvelis gavo paskyrimą dirbti Šiauliuose. Vėliau gyvenimas atvedė į Panevėžį.
– Tačiau Tauragės nepamiršome, baba Paikojų kaime gyveno iki 1986 metų. Tais metais ji mirė. Palaidota Gaurėje, atvažiuojame aplankyti kapo, – pasakojo Andželina.
Po babos mirties Andželinos mama iš Paikojų kaimo namo parvežė savotišką jos „palikimą“ – mazgelyje į nosinaitę surištą saujelę „Tauragiškių“ sėklyčių.
– Iš babos pasakojimo atsimenu, kad šių sėklyčių jai davė pažįstama moteris iš Tauragės apie 1979 metus. Jau tada daržininkės juos vadino „Tauragiškiais“. Kartais dar baba šiuos pomidorus pavadindavo „purviais“, nes nokdami prie vaiskočio jie juodi. Tik vėliau išsiaiškinau, kad medžiaga, kurios turi šie pomidorai, yra antocianinas. Tai labai vertinga medžiaga. „Tauragiškiams“ prinokus, juodumas dingsta, – sakė patyrusi pomidorų augintoja.
Šiai grupei priklausančių pomidorų odelėje yra antocianino – mėlyno augalinio pigmento, kurio yra ir visuose tamsiuose vaisiuose ir uogose: mėlynėse, gervuogėse, juoduosiuose serbentuose. Šis pigmentas laikomas stipriu antioksidantu.
– Tačiau tuo metu, kai baba augino šiuos pomidorus, apie jokį antocianiną niekas net supratimo neturėjo. Todėl baba juos ir vadino „purviais“. Iš mamos pasakojimo žinojau, kad tauragiškė, kuri davė mano babai šių pomidorų sėklyčių, tuo metu gaudavo siuntinius iš Amerikos. Mama sakė, kad šios sėklos jai iš ten galėjo ir būti atsiųstos. Deja, dabar nebėra kieno šito paklausti, nebėra nei babos, nei mano mamos, – prisiminė Andželina.
Pasak moters, iš Tauragės rajono į Panevėžį atvežtos sėklytės dar keletą metų pragulėjo stalčiuje, kol mama jas atsiminusi pradėjo iš jų auginti pomidorus. Šiltnamyje šių pomidorų krūmai užauga iki 2 metrų aukščio. Andželina sako, kad „Tauragiškių“ veislė labai derlinga.
– Galima sakyti, kad ir aš užaugau su šiais pomidorais. Kai su vyru įsigijome sodą prieš 21-erius metus, tuomet dar nesidomėjau pomidorų veislėmis, bet visada šalia augančių hibridinių veislių mano šiltnamyje augo ir „Tauragiškiai“. Džiaugiuosi, kad išsaugojau šį savo šeimos paveldą, – džiaugiasi moteris.
Dabar Andželina hibridinių pomidorų, kurių sėklos įprastai parduodamos sėklų parduotuvėse, nebeaugina. Jos šiltnamyje kasmet noksta tik veisliniai – aistringos pomidorų augintojos sėklytėmis dalijasi, ypač siekia išsaugoti senąsias veisles.
– Labai domiuosi įvairiausiomis pomidorų veislėmis. Daug turiu ir kasmet vis norisi pabandyti ką nors naujo. Lietuvoje yra labai daug gerų pomidorų veislių. Net ne dešimt ir ne dvidešimt galėčiau išvardinti. Veislinių labai skanių pomidorų yra daugybė – ir raudonųjų, ir geltonųjų, yra ir oranžinių. Kad ir tie patys „Tauragiškiai“ – labai puiki veislė, – sakė A.Gromyškovienė.
Paprašyta atskleisti keletą patarimų, kaip namuose, darže ar šiltnamyje užsiauginti gardžių pomidorų, Andželina pataria, kad daigus perkelti į šiltnamį reikia tuomet, kai jau nebelieka šalnų grėsmės – jei pavasaris šiltas, galima jau ir balandžio pabaigoje, o jei vėsesnis, – gegužės pradžioje ar net viduryje. Jei naktį vis dėlto numatoma šalna, pomidorų daigus šiltnamyje galima pridengti agroplėvele.
Sodindama šiltnamyje pomidorus, Andželina į duobutes įberia po saujelę žuvų miltų, po šaukštą superfosfato ir svogūnų lukštų, kuriuos renka per žiemą. Svogūnų lukštai dirvą praturtina kaliu ir kalciu bei naikina ligų sukėlėjus. Cheminėmis trąšomis pomidorų netręšia. Trąšai raugina žolę, bet šios organinės trąšos taip pat nereikėtų padauginti. Ir visos gudrybės.
Andželina „Tauragės kurjerio“ redakcijai atsiuntė 15 „Tauragiškių“ sėklyčių. Nors ir nesame labai patyrę daržininkai, bet pabandysime jų užauginti. O kaip mums seksis, būtinai informuosime.
Komentarų: 1
Vėjus rašo, bobos reklama nepasisekusi