fbpx

Skubūs ir maistingi pusryčiai pagal Albiną Senkuvienę

Dalintis:

Kaip ir kiekvieną paskutinę mėnesio savaitę, taip ir šią mūsų virtuvėje sukiojosi svečias. Šį kartą savo kulinariniais sugebėjimais paprašėme pasidalinti Albiną Senkuvienę, „Versmės“ gimnazijos direktorę, istorijos mokytoją, vieną tų pedagogų, kuriems 24 valandų para yra per trumpa. Nors labai užimta, tačiau pažadėjusi pagaminti kažką skanaus ir greito, direktorė į redakciją pusryčius atnešė jau paruoštus. Ant stalo kvepėjo gardi jos pačios kepta duona, pikantiškos salotos ir įdaryti avokadai, kuriems pavadinimo per skubėjimą nespėjo sugalvoti.
 Iš segtuvo su lapeliais, kuriuose – receptai– Rašykit avokadas su, – nutilo ji akimirkai, – o Dieve mano, kas tai per patiekalas… Avokadas su salotomis – kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, – pabaigė patenkinta.Patiekalo receptą ji atrado segtuve, į kurį prabėgomis susega kolegių ar pačios užrašytus receptus. Iš jo – ir salotų, ir duonos receptai. Pati sako nesanti iš tų gaminimą mėgstančių moterų, verda, kepa, nes reikia maitintis, o kulinariniams eksperimentams laiko nėra. Ypatingų patiekalų pasitaiko, tačiau tik ypatingomis progomis. Tiesa, pakviesta į virtuvę direktorė svarstė vaišinti jos anūkų taip dievinamais „širdukiniais blynais“. Juos labai mėgsta septynmetis Kristupas. Dvylikametis Dovydas pirštus gali apsilaižyti dėl ežiukų – iš miltų ir varškės gaminamų virtinukų, kuriuos brūkštelėjus per tarką susiformuoja spygliukai. Tačiau direktorė, kaip ji pati sako, neturi laiko spygliukams, apsiribojama išminkytą tešlą supjaustant kubeliais – idėjiškai tai tie patys ežiai, tik be spyglių.Apie meilę istorijai…Apskritai direktorės darbo diena per mokslo metus labai užimta. Darbas nesibaigia penktą valandą pravėrus namų duris. Grįžusi ji paruošia vakarienę ir puola ruoštis istorijos pamokoms. O ten ne daržovių sriubą gaminti – „ingredientus“ išrankiems ir smalsiems gimnazistams reikia rinkti kruopščiai ir dailinti, kad būtų patraukliai patiekti ir „lengvai sukramtomi“.– Laikai pasikeitę. Laimei, dabar yra įvairių mokymo priemonių – labai įdomios užduotys pratybų sąsiuviniuose, nemažai idėjų galima pasisemti ir iš įvairių leidėjų vadovėlių. Dabar nebūtina vadovautis tik vienu šaltiniu, kaip sovietiniais laikais, kai reikėjo mokyti iš vieno, to laikmečio ideologija persisunkusio, vadovėlio, – džiaugiasi jai talkinančiomis mokymo priemonėmis istorijos mokytoja.Žinoma, ar mokinys susidomės, priklauso ne tik nuo medžiagos, bet ir nuo to, kaip ji pateikiama. Be intriguojančio fakto ar anekdoto pamokos pradžioje kartais neapseinama.Tam, kad susidarytų nuomonę apie mokinių požiūrį į istoriją ir mintyse susidėliotų ugdymo planą, A.Senkuvienė mokslo metų pradžioje, prieš pradėdama mokyti gimnaziją pradėjusius lankyti mokinius, prašo jų išsakyti savo nuomonę. Pasibaigus mokslo metams mokinių prašoma parašyti laišką, ar pasikeitė jų požiūris, kas patiko.– Didžiausias džiaugsmas – sužinoti, kad tie, kurie buvo abejingi, pamėgo istorijos pamokas, susidomėjo istorija. Tai man didžiausias atpildas, – sako mokytoja.Laiko „trūksta“ ne tik jaiPati prisipažįsta labiau mėgstanti mokytojauti nei vadovauti. Vadybiniai reikalai direktorei malonūs, tačiau ne taip labai, kaip bendravimas su jaunimu ir mėgstamo dalyko dėstymas. A.Senkuvienė skaičiuoja jau 37-uosius savo pedagoginio stažo metus, tačiau neprarado entuziazmo siekdama mokinį geriau pažinti. Pati turi profilį socialiniame tinklalapyje „Facebook“, suteikiančiame galimybę susipažinti su virtualiu gyvenimu, kuris jaunimui toks artimas. Tiek vaikų, tiek jaunimo potraukį pasinerti į virtualybę ji vadina šio laikmečio liga. O ir laiko trūkumu mokiniai, kaip suaugusieji, skundžiasi dėl to, kad jį „suvalgo“ žaidimai ir bendravimas internetu. Pati stebisi, kaip jos septynmečius anūkus Kristupą ir Kotryną jau dabar sunku atplėšti nuo kompiuterio, ką jau kalbėti apie paauglius gimnazistus, kurie snaudžia per pamokas, nes iki vėlumos naktinėja prie kompiuterio.Raugo estafetė keliauja per mokytojusNors direktorei yra kur kas svarbesnių darbų nei gaminimas, tenka nusistebėti jos atsineštomis gėrybėmis. Ne kasdien ant valgomojo stalo raikai namie keptą duoną. Stebėtina, tačiau, pasirodo, pačios keptą duoną direktorė valgo kas dieną. Anot A. Senkuvienės, duonos kepimas daug laiko neatima. Tiksliau, tos duonos, kurios receptą jai davė rusų kalbos mokytoja Virginija. Šią raugu kildinamą duoną direktorė sako šeštadieniais užminkanti per 15 minučių, aštuonias valandas ji turi pastovėti, o vakarop pašaunama į orkaitę. Pasirodo, „Versmės“ gimnazijoje ne ji vienintelė duonos kepimo šefė. Mokytojai dalijasi ne tik duonos receptais, bet ir raugu. Jį pagaminti sudėtinga, tad ta, kuri nugriebia jo nuo tešlos, atėjusi į darbą nepraleidžia progos pasiūlyti kolegėms. Kolegė, perėmusi raugo „estafetę“, kepa duoną, o veliau raugas keliauja toliau.Į duonos tešlą sumanoma dėti vis įvairesnių priedų. Redakcijon atnešta direktorės duona pagardinta avižiniais dribsniais, saulėgrąžomis, linų sėmenimis, kviečių sėlenomis, moliūgų, sezamo sėklomis ir kmynais – visais galimais priedais, kurie naudingi ir jaunam, ir vyresniam. Duonelė puikiai derėjo su pikantiška direktorės mišraine, pagardinta česnakiuku. Avokado puselės su įdaru buvo pagamintos ir apgalvotai, ir tam, kad būtum galvotas – ant viršaus užbarstyti graikiniai riešutai „maitina“ smegenis – besimokant tenka labai daug jais dirbti. Direktorės pusryčiai tinka visiems, tačiau subalansuoti gimnazistams.Laboratorija bandymams ir pamokos anglų kalbaDirektorė labai didžiuojasi visais savo „versmiškiais“ – vaikai sumanūs, mokslūs. Dalyvauja įvairiuose mokslumą ugdančiuose projektuose, viktorinose, olimpiadose. Puse lūpų galiu išduoti, kad už „Versmės“ gimnazijos pastato stovinčiose ūkinėse patalpose gudručiams planuojama įrengti mokslinę bandymų laboratoriją. Jau dabar gimnazija turi dalį įrangos. Tiesa, šiais metais „Versmė“ įgijo teisę mokyti pagal Tarptautinio bakalaureato programą – daliai mokinių paskutiniųjų gimnazijos klasių mokymo programos dalykai bus dėstomi anglų kalba. Baigę gimnaziją jie įgis Tarptautinio bakalaureato diplomą, kuris bus pripažįstamas visuose pasaulio universitetuose. Šiais mokslo metais pagal šią programą mokysis 18 gimnazistų. „Versmės“ gimnazija – ketvirtoji Lietuvoje, turinti teisę suteikti tokio lygio vidurinį išsilavinimą.Mūsų pusryčius su A.Senkuviene pertraukė vis dažniau skambantis jos mobilusis telefonas. Kolegos pasigedo. Kaip direktorė apibūdino pasiruošimo mokslo metams pabaigą, vyksta „organizaciniai apdailos darbai“. Mitri pedagogė grybštelėjo rankinuką ir atsisveikinusi išskubėjo darban. Duonai reikės:1 kg miltų (kvietiniai, rupūs kvietiniai, rupūs ruginiai, dedami lygiomis dalimis) irraugo (jį direktorė siūlo įsigyti iš jos „Versmės“ gimnazijoje).Priedai:avižiniai dribsniai;saulėgrąžos;linų sėmenys;kviečių sėlenos;moliūgų sėklos;kmynai;sezamo sėklos.Gaminimas: mediniu šaukštu pagal laikrodžio rodyklę viename litre šilto vandens išmaišyti duonos raugą, 0,5 stiklinės cukraus, 1 šaukštelį druskos. Sudėjus miltus ir norimus priedus vėl gerai išmaišyti. Tešla turi būti tiršta, kad nekristų nuo šaukšto. Nugriebti 2–3 šaukštus raugo (gabalėlį tešlos) kitam kepimui. Tokį kitam duonos kepimui reikalingą raugą šaldytuve rekomenduojama laikyti ne ilgiau kaip savaitę.Kepimo formą (A.Senkuvienė pataria naudoti siaurą kepimo formą aukštais kraštais) ištepti aliejumi, tešlą sudėti į ją, paviršių pavilgyti vandeniu, pabarstyti sezamo sėklomis (jei norite), pridengti ir palikti 6–8 val. kilti. Kepti apie 180° temperatūros orkaitėje apie 1.15–1.30 val. Iškepus ir išėmus iš orkaitės duoną apdengti drėgnu rankšluosčiu ir palikti atvėsti. Pikantiškai mišrainei reikės:agurko;kiaušinio;sūrio;krapų;majonezo;česnako;druskos.Gaminimas: viską susmulkinus sumaišyti su majonezu. Avokadams su salotomis reikės:avokadų;tiek pat kriaušių;keptos arba rūkytos vištienos;Padažui:majonezo;šaukštelio garstyčių;truputį kario;graikinių riešutų pabarstyti.Gaminimas: išskobti avokadą, jo „vidurius“ sumaišyti su susmulkintomis kriaušėmis ir kitais ingridientais. Ant viršaus pabarstyti susmulkintus graikinius riešutus.

Žymos:
Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Palikite komentarą