Vasara – puikus metas kelionėms, o dar šilti savaitgaliai taip ir vilioja išsiruošti išvykai. Dažnas keliaujantis automobiliu po šalį apsisprendžia įsidėti užkandžių. Tačiau ar visi užkandžiai yra sveika? Ar visi tinkami gabenti automobiliu, tvyrant karščiams? Patarimais dalijasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Tauragės departamento specialistai.
Kaip „Tauragės kurjeriui“ pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Tauragės departamento patarėja Aušra Stumbrienė, automobiliu keliaujantys žmonės dažnai renkasi sezoninius produktus – uogas, vaisius, daržoves. Be abejo, dažnas iš anksto pasigamina ir sumuštinius, įsideda į krepšelį saldėsių, sūrio ar net griliui paruoštų gaminių.
– Greitai gendančių maisto produktų reikėtų tokiose kelionėse vengti. Tai yra virti mėsos gaminiai, pieno produktai, rūkyti žuvies gaminiai, konditerijos gaminiai su kremo įdaru. Taip pat mišrainių ir majonezinių padažų – jie irgi priskiriami prie greitai gendančių produktų, – rekomendavo pašnekovė.
Pasak A.Stumbrienės, netinkamai kelionės metu laikomi maisto gaminiai ir produktai greitai genda. Tada galima pajusti nemalonų kvapą, pasikeičia produktų forma, spalva, konsistencija. Tokių geriau nevartoti.
O kaip laikyti maistą kelionės metu?
Anot VMVT specialistės, užkandžius reikia laikyti maistui skirtose dėžutėse ar talpose, arba pirkti jau sufasuotus gaminius. Šaltkrepšiai su šaldymo elementais – puikus pasirinkimas, mat juose nuo 2 iki 12 valandų galima išlaikyti vėsią temperatūrą. Tokiuose krepšiuose laikomas maistas ilgiau išlieka šviežias, o gėrimai gaivinantys. Be abejo, mažėja galimybė apsinuodyti per karštį staiga sugedusiu maistu.
– Tos pačios rūšies greitai gendančius maisto produktus, pagamintus patiekalus, salotas ar daržoves bei vaisius reikėtų ruošti tą pačią dieną. Tada supjaustyti gabaliukais ir sudėti į atskiras maisto laikymui skirtas dėžutes. Svarbu nepalikti maisto produktų saulėkaitoje ar karštoje mašinoje. Be to, ruošiantis kelionei geriau nesusivilioti akcijomis ir nepirkti produktų esant paskutinei galiojimo dienai, – patarimų negailėjo VMVT atstovė.
Bene geriausias renkantis kelionės užkandžius dairytis į ne taip greitai gendančius produktus: daržoves, sausainius, riešutus, džiūvėsėlius. A.Stumbrienė primygtinai pataria neplauti vaisių ir daržovių ežerų ar upės vandeniu – geriau tai daryti dar namuose ar su atsivežtu gėrimui tinkamu vandeniu. Ypač svarbu nepamiršti plauti rankas. Nesant tam sąlygų – bent jau naudoti dezinfekavimo priemones ar spiritines servetėles.