Pažinkime save ir savo mitybą

Dalintis:

Kodėl šiuo laikmečiu, kai mokslo pažanga pasiekė mažam protui sunkiai nusakomų dalykų ir toliau skverbiamasi į „mikro“ ir „makro“ kosmosą, žmogus gyvena sau, kaip dykumos augalas, gyvuojantis prie mažo šaltinio, kuris tuoj tuoj išseks. Kaip suprasti tai, kad ruošiamos programos, sprendimai su vis didesniais pažadais pasiekti gerų sveikatos rodiklių, lėšoms gauti, o rezultatų kaip nėra, taip nėra.
Kai kuriose srityse medicina daro stebuklus, o štai negali apginti žmogaus ir nesuteikia jam sąlygų, galimybių pačiam apsiginti nuo paprastų virusų, bakterijų, kirmėlių, mikrobų, pirmuonių (dėl jų sukeliamų padarinių ir išskiriamų ekskrementų, toksinų – 80 proc. priežastis visų susirgimų) ir apsivalyti nuo toksinų, stresų, įtampos, atsikratyti žalingų įpročių, ligų. Kiek medicina beprogresuotų, civilizuoto žmogaus sveikata vis negerėja ir negerėja. Fizinė, psichinė, dvasinė degradacija toliau auga. Paminta moralė, darna, dora sociume ir šeimoje. Alkoholis, rūkalai ir ištvirkavimas – daugelio problemų priežastis, jie toliau proteguojami ir propaguojami. Kai pirštu rodome į tai, kas pasakyta, tada sakoma, kad kiekvienas žmogus turi rūpintis savo sveikata. Tai kodėl nėra tos sveikatos profilaktikos ir lėšų, būtinų ligų priežastims šalinti, padėti susivokti ir pradėti gyventi pagal sveikos, darnios gyvensenos principus? Argi esame tokie kvaili ir nesuprantame, kas vyksta? Būdami sąlygotos sielos esame įklimpę į materializmo liūną ir niekaip negalime ir nenorime iš jo išlipti. Tai kur mūsų sąmoningumas, išmintis ar viską darome norėdami save pažinti ir atverti? Manau, kad ne. Jei nesuvokiame savęs kaip visatos dalelės (mikrokosmo), nebus ir meilės bei tikėjimo gamta. O ar tada galėsime puoselėti žmogiškąsias vertybes – gerumą, taiką, dosnumą, sąžiningumą, bendrystę, vienybę, atjautą? Kai netikime visatos aukštesniąja Jėga, niekada ir nesulauksime poreikio eiti šviesos link.Sakoma, kad maistas yra vaistas, ką valgai – tas ir esi. Tai išmintis. Jei kyla klausimas, kas yra žmogus, galima gauti ir atsakymą. Tačiau šį klausimą mažai kas kelia. Pagaliau ką žmogus turi ir ko neturi valgyti, kad išsaugotų gerą sveikatą? Visa šią filosofiją galima apibūdinti vienu žodžiu – sąmoningumo stoka arba neišmanymas ir išprusimo trūkumas, nenoras pažinti save.Kaip bebūtų keista, kas mažiau valgo ir žymiai skurdesnį maistą, dažniausiai yra sveikesni. Juk ne vien duonos žmogui reikia. Visais laikais ponai daugiau sveikatos problemų turėjo nuo pertekliaus nei vargšai nuo nepritekliaus. Iš istorijos nesimokome, net iš dabarties nedarome išvadų. Belieka savęs paklausti, kas atsitiko, kodėl neišbandome to, kuo abejojame? Atėjus žiemos sezonui, daugelis baiminasi susirgti peršalimo, respiratorinėmis ir kitokiomis ligomis. Bėga skiepytis, tačiau tai ne visada gelbėja. Geria vitaminus ir serga, valgo geriausią maistą ir serga, ką bedarytų, toliau serga…Tačiau yra milijonai žmonių, kurie gyvena be žalingų įpročių, negeria sintetinių vitaminų, vaistų, nevalgo mėsos ir neturi sveikatos problemų, todėl kad viską gauna iš dosniosios gamtos.Viena pagrindinių žmonių sveikatos sutrikimų priežasčių – dabartiniai maisto produktai, kurie veikia fizinę, protinę ir psichinę sveikatą. Gyvenimo ir urbanizacijos tempai dideli, o tai mažina prieinamumą prie šviežių ir natūralių produktų ir didina mūsų priklausomybę nuo nenatūralių, rafinuotų, šaldytų, konservuotų, pervirtų ir greitojo maisto patiekalų.Produktų, kurie išauginti genų inžinerijos pagalba ir apdirbti mikrobangų krosnelėse, vartojimas po kurio laiko sukelia rimtas pasekmes mūsų kūne, jos pasireikš metabolitinių procesų sutrikimu. Dauguma produktų gaminami naudojant chemines medžiagas – dirbtines trąšas, hormonus, antibiotikus (mėsos produktuose), herbicidus ir pesticidus, dažiklius, kitus priedus, konservantus. Visi sintetiniai priedai nusėda organizme ir beveik nepasišalina iš jo. Galop jie blokuoja kanalus ir trukdo maistingosioms medžiagoms patekti į organizmo ląsteles ir ardo ir visaip žeidžia bei nuodija kūno audinius, mažina virškinimo ugnį.Dažnai vartojami užšaldyti maisto produktai, nors jie beveik mažai kuo skiriasi nuo šviežių ir išlaiko didesniąją dalį maistingųjų medžiagų, tačiau yra priskiriami prie nevartotinų produktų. Šis maistas jau negyvas, koks bebūtų – vegetarinis ar ne, jo gyvybinė energija ištekėjusi, todėl energijos negauname ir organizme pasilieka toksinų. Tai tamsos maistas, į protą įnešantis tingumo, suglumimo, bukumo, inercijos, o tai blogina atmintį, silpnina valią, dėmesio koncentraciją, griauna motyvacinius mechanizmus. Senas maistas ardo organizmą, sukelia audinių degeneraciją ir toksinų susidarymą. Prie to prisideda ir cheminiais priedais konservuoti produktai, kurie veikia taip pat, kaip ir šaldyti. Rafinuoti produktai – kai technologinių procesų metu gerinama produkto išvaizda ir ilgalaikio laikymo galimybės, tačiau prarandami vertingiausi mikroelementai, pvz. perdirbti grūdai praranda skaidulinius audinius ir daug vertingų medžiagų. Pasekmės – vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, osteoporozė, dantų gedimas, neigiamai veikiama kasa. Taip skatinamas liguistas potraukis valgyti ir valgyti, ne dėl alkio, o dėl to, kad nejaučiamas sotumas ir pasitenkinimas tuo, ką suvalgė. Atsiranda gyvuliškas apetitas. Nualinamas organizmas, išbalansuojama jo sistema, atsiranda laisvųjų radikalų. Kai jų susikaupia daug, laisvieji radikalai pažeidžia ląsteles, sutrikdo medžiagų apykaitos procesus. Dėl to spartėja ląstelių senėjimas, sukuriamos palankios sąlygos atsirasti įvairioms ligoms, taip pat sutrinka PH (rūgščių ir šarmų) pusiausvyra, nusilpsta imuninė sistema. Be to, visi rafinuoti produktai išbalansuoja mūsų medžiagų apykaitos sistemą, palaipsniui organizme pradeda kauptis radionuklidai. Daugiausiai jų randama 12 rūšių kauluose ir jų čiulpuose, kiaušidėse, plaučiuose ir kepenyse. Tai cezis 137, kobaltas 58, 60, plutonis – 238, neptūnis 239. Atsparumą ligoms galima sustiprinti grūdinimusi, taikant pirties procedūras ir aktyviu judėjimu, šviežių sulčių terapija, ypač tamsiuoju, šaltuoju periodu, garso terapija, kvėpavimu, dažnu pasninkavimu, organizmo valymu arbatomis. Kiekvieną rytą ir vakarą patartina apsipilti kontrastiniu dušu, skirti 1 val. ilgesniam pasivaikščiojimui gryname ore bet kokiu oru.Jei taikome specialius kvėpavimo ir jogos pratimus, meditaciją, tai taip pat padeda stiprinti imuninę sistemą, pašalina stresą, atpalaiduoja protą nuo neigiamų minčių, emocijų, o tai padeda būti sveikam. Labai svarbu nuolat gerti švarų vandenį. Ir dar – reikia mylėti, gerbti ir girti save, nereiškia, kad tai daryti egoistiška. Nekalbu apie poelgius, tiesiog reikia nuolat galvoti ir mintyse save girti, galime pasakyti – aš esu geras žmogus. Tai formuoja pozityvų mąstymą, kelia teigiamas emocijas. Jei to nedarai, tai kaip kitus gerbsi ir mylėsi. Norint apsivalyti kūną nuo toksinų patartina apriboti kai kurių produktų, turinčių daug toksinių medžiagų, krakmolo (bulvės, balta duona), kazeinų (karvės pienas), kofeinų, česnakų (jis yra vaistas, tačiau nuolat vartojant dėl jame esančių sieros ir arseno junginių tampa nuodu). Taip pat reikia apriboti grybelinės kilmės gaminius: tai kefyras (rūgęs pienas yra kitos kilmės), fermentinis sūris su pelėsiais ir duona, jų sudėtyje esantys grybeliai trukdo storajame žarnyne susidaryti vitaminams, pažeidžiama mikroorganizmų pusiausvyra.Keletas sakinių apie pelėsius. Jeigu šių mikroorganizmų pusiausvyra pažeista besaikių pelėsių, tai palaipsniui pradeda „pelyti“ ir visas organizmas. Išmintis sako: jeigu kas nors yra gero ir tą gerą vis didinsim ir didinsim, nereiškia, kad bus vis geriau ir geriau. Iki šiol šiuolaikinė medicina mažai domėjosi gyvybiškai svarbiu klausimu, kaip antibiotikai veikia mikroorganizmus, kurie nuolat gyvena žmogaus organizme. Paaiškėjo, kad dėl didelio antibiotikų vartojimo mikroorganizmai keičia savo savybes, t.y. patiria mutacijas. Garsus homeopatas Džordžas Vitulkas, 1996 metais apdovanotas alternatyvine Nobelio premija medicinos srityje, savo knygoje „Naujas sveikatos ir ligos modelis“ pateikia svarių argumentų, kad XX amžiaus rykštė AIDS ir daug kitų ligų yra pasekmė besaikio antibiotikų, kurie ir susilpnina žmogaus imunitetą, vartojimo. Reikia atkreipti dėmesį ir į savavališką vaistų vartojimą. Šiai problemai priskirtini ir vitaminai, jų perteklius, pvz. nuo B vitamino pertekliaus prasidės arterinis spaudimas, nuo A – sumažės kalio kiekis, pagreitės aterosklerozės vystymasis, C – kepenyse ir inkstuose, ant kraujagyslių kaupsis glikogenas. Sėkmės visiems savęs pažinime ir sveikatinime.Eligijus VALSKIS | Lietuvos sveikuolių sąjungos generalinis sekretorius,Lietuvos visuomenės sveikatos asociacijos valdybos narys,Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ tarybos narys

Žymos:
Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Rekomenduojami video:

Komentarų skiltis išjungta.