Labai skanus ir tekstūra niekuo nesiskiriantis nuo pirktinio, dėl mažesnio cukraus bei acto kiekio dar ir gerokai sveikesnis. Puikus padažas prie grilio, mėsos patiekalų, karštų sumuštinių. Patarimas: naudokite nedideles, iki 1 kg, cukinijas – bus mažiau sėklų.
Reikės:
1,5 kg cukinijų,
0,5 kg svogūnų,
1,5 šaukšto druskos,
0,5 stiklinės cukraus (125 ml),
125 ml obuolių acto,
1 šaukštelio maltos raudonosios paprikos,
1 šaukštelio maltos aštriosios paprikos (nebūtinai),
0,5 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,
400 g pomidorų pastos (ne padažo!).
Cukinijas nuplaukite, nupjaukite galiukus ir nuskuskite arba nulupkite odelę. Perpjaukite išilgai ir šaukštu pašalinkite sėklas. Į didesnį dubenį sutarkuokite stambia tarka.
Svogūnus nulupkite, sutarkuokite taip pat stambia tarka ir sudėkite į dubenį su cukinijomis. Suberkite druską, viską gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ar maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai (mažiausiai 6 valandoms).
Daržoves perdėkite į puodą, kuriame virsite kečupą, suberkite cukrų, viską gerai išmaišykite ir užvirinkite ant vidutinės ugnies. Ugnį sumažinkite ir retkarčiais pamaišydami virkite (neuždengę puodo dangčiu) apie 30–40 minučių. Jeigu viskas verda pernelyg intensyviai ir taškosi, mažinkite ugnį.
Į puodą supilkite actą, maltas paprikas ir šviežiai maltus juoduosius pipirus. Viską išmaišykite ir neuždengę puodo virkite dar 15 minučių. Sukrėskite pomidorų pastą, išmaišykite ir dabar jau uždengę puodą dangčiu virkite apie 10 minučių.
Visą masę sutrinkite iki vientisos konsistencijos. Jeigu kečupo konsistencija jums per skysta, dar pavirkite ant mažos ugnies nuolat maišydami. Paragaukite, ar netrūksta druskos, tik turėkite omenyje, kad atvėsęs kečupas bus sūresnis nei karštas.
Karštą kečupą išpilstykite į sausus ir iškaitintus stiklainius ir iš karto sandariai užsukite dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir sustatykite ant virtuvinio rankšluosčio. Užklokite šiltu audiniu ir palikite lėtai vėsti visą parą.
Kečupą laikykite vėsiame rūsyje arba šaldytuve.
Skanaus!
Daugiau receptų karstakose.com ir FB Karšta košė