Gurmaniškas savaitgalis

Dalintis:

Dievinate jūrų gėrybes – mėgstate pasmaližiauti keptų sraigių ar aštuonkojų, pasigardžiuodami mėgaujatės keptomis krevetėmis ar jūrų šukutėmis? Tada Jūs – gurmanas, – pasakytų kavinės „Arfa“ savininkė Danguolė Albrechtienė. Savaitgalį ši maitinimo įstaiga tauragiškius kvietė atrasti savyje gurmaniškumo užuomazgų ir paragauti neįprastų patiekalų.
Gurmaniški patiekalai – ne persivalgyti  Vartydami „Arfos“ savaitgalio meniu stebėjomės siūlomų gurmaniškųjų patiekalų gausa – lašišos, sterko, paltuso, ešerio, antienos, putpelienos kepsniai, pagardinti jūrų gėrybių padažais, aštuonkojų, krabų, kalmarų, baravykų, voveraičių, vynuoginių sraigių, jūrų šukučių, geldelių patiekalai. Rodos, viskas, ko tik išrankiausias gurmanas pageidautų. Beje, patiekalai nebrangūs – nė vienas jų, kai viešėjome kavinėje, nesiekė 20 litų.  – Gurmanas – žmogus, kuris mėgaujasi, pabrėžiu – mėgaujasi, ne persivalgo, neįprastais patiekalais. Savos ir kitų šalių virtuvių žinovas. Gurmaniški patiekalai, ypač pagaminti iš jūrų gėrybių, užsigeriami baltuoju sausu vynu. Tai pokalbio patiekalai, skirti skanauti, neskubėti valgyti, – sako verslininkė D.Albrechtienė. Nors savaitgalį „Arfa“ nuo lankytojų gausos nelūžo, verslininkė tikisi, kad Tauragėje gurmanų yra, esą reikia, kad panašūs savaitgaliai taptų tradicija. „Arfos“ savininkė ketina surengti ir daugiau panašių savaitgalių, skirtų atskiroms virtuvėms pristatyti – lietuviškų žuvų, tradicinių lietuviškų patiekalų. Paslaptis – prieskoniuose Ragaujame jūrinių šukučių, keptų su parmezano sūriu, vynuoginių kriauklių, mažųjų aštuonkojų, patiektų su krevečių ir sraigių padažu. Paklausti, ar gardu, skubame atsakyti – labai. Neslepiame, kad tokius patiekalus ragaujame pirmą kartą. Taurė balto vyno ir pokalbis sukasi. Ne apie krizę, ne apie nelengvą verslininkus užgriuvusią mokesčių naštą – apie sveiką maistą ir jūrų gėrybes. Danguolė atskleidžia paslaptį – jei ne jos kavinės virėja Asta, idėja suvilioti tauragiškius paragauti retų patiekalų greičiausiai ir būtų likusi tik idėja. – Aš pati nebloga virėja, galiu pagaminti daugelį patiekalų, bet gaminant gurmaniškus patiekalus reikia įgudusios akies, skonio ir rankos, – Danguolė sako, kad džiaugiasi, jog jos darbuotoja Asta, dirbusi su gurmaniškų patiekalų specialistais didmiesčiuose, vis dėlto grįžo į gimtąjį miestą. Pasak Astos, visa paslaptis – prieskoniuose, kurių Tauragėje nė su žiburiu nerasi. Prieskonius gurmaniškiems patiekalams gaminti „Arfa“ vežasi iš Vilniaus. Sako, kad jie labai brangūs. Beje, nelengva gauti ir kitos produkcijos – Tauragėje tenusipirksi geriausiu atveju lašišų ar gyvų karpių. Jūros gėrybės čia – retenybė, tenka vežtis iš didžiųjų miestų. Populiariausios – geldelės Asta sako, kad pasigaminti gurmaniškų patiekalų namuose galime kiekvienas. Tiesa, jie nebus tokie, kaip jos pagaminti, nes prekybos centruose vargu ar rasite tokių prieskonių, kokius naudoja restoranai, tačiau pabandyti galima. Vienas populiariausių patiekalų – virtos jūrinės geldelės. Viena keista ypatybė – gyvos verdamos jos cypia. Ne kiekvienam malonu tai girdėti. Beje, lygiai taip pat pasigaminti galima ir vadinamųjų Nemuno geldelių, kurių galima prisirinkti upių pakrantėse. Žinoma, kriauklės turi būti gyvos – užsivėrusios. Verdamos geldelės neturi atsiverti – tas, kurios atsiveria, reikia išmesti. Išvirtas kriaukles reikia atidaryti, jų mėsytę vėl mesti į verdantį vandenį su prieskoniais ir dar kiek pavirti. Tiesa, Asta perspėja – Nemuno geldelių valgoma tik viena dalis – šviesioji. Valgomos ir karštos, ir šaltos. Labai tinka su baltuoju vynu. Prie gurmaniškų patiekalų, pasak Astos, labai tinka įvairūs žalumynai – šparagai, špinatų lapai, kepti porai, cikorijos, tik šių šviežių žalumynų nusipirkti Tauragėje beveik neįmanoma. – Geriausiu atveju rasite apvytusių petražolių, – sako Asta. Sužavėjo perlinė košė Tradicija rengti ypatingus savaitgalius – „Arfos“ personalo svajonė. Asta ir Danguolė svarsto artimiausiu metu tauragiškius pakviesti paskanauti lietuviškų žuvų kepsnių. Apmaudu, kad šiemet nėra stintų, žvejai sako jų nesugaunantys. Tačiau ypatingai paruoštos kitos žuvys – karpis, karšis ar raudė tikrai ne prastesnės už agurkėliais kvepiančias stintas. Paklausta, koks galėtų būti tradicinis Tauragės krašto patiekalas, Tauragėje gimusi ir augusi Danguolė, ilgai galvoja. – Manau, kad kugelis ir cepelinai galėtų varžytis su košėmis ir kraujiniais vėdarais, – sako Danguolė. Beje, iškart po Naujųjų metų „Arfos“ virėjos klientams pasiūlė paragauti tikros lietuviškos perlinės, vadinamosios šilkinės, košės su spirgučiais. – Jūs neįsivaizduojate, koks buvo pasisekimas. Visi valgė ir sakė, kad labai gardu, – Danguolė sako, kad vejami spartaus gyvenimo ritmo pamiršome tai, kas čia pat, ką kadaise vertino mūsų seneliai.   Danguolės vaikystės patiekalas – raugintų burokėlių košė su spirgais. Tris–keturias paras duonos rauge rauginti virti burokai sutarkuojami, papipirinami, pasūdomi ir troškinami. Košė gardinama muskatu, įdedama šaukštas miltų. Patiekiama su spirgų užpilu. – Ubagų valgis, – sako Danguolė, bet būdavęs labai gardus.   Netoli Rambyno kalno, prie pat Nemuno užaugusi Asta tikina, kad pamario krašto gyventojai iki šiol gardžiuojasi žemaitiška cibulyne ir silke.„Arfos“ planuose – pasiūlyti lankytojams krokodilienos kepsnį.

Žymos:
Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą