Tai ne kasdienis patiekalas, bet savaitgalio pietums ar ypatingesnei vakarienei tobulas. Minkštutėlė mėsa, įdaryta rūkyta šonine ir marinuotais agurkėliais, bei sodraus skonio grybų padažas taps tikra fiesta jūsų lėkštėje.
Reikės:
1 kg jautienos kumpio,
150 g šaltai rūkytos šoninės,
100 g marinuotų agurkų,
4 šaukštų Dižono garstyčių,
2 šaukštų džiovinto mairūno,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
1 svogūno,
20 g džiovintų baravykų,
250 ml šalto vandens,
400 ml jautienos sultinio (galima ir iš kubelio),
100 ml 35 proc. grietinėlės,
3 žirnelių kvapiųjų pipirų,
2 lauro lapelių,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 šaukšto sviesto,
druskos,
2 šaukštų smulkiai kapotų petražolių papuošimui,
puodo su dangčiu, tinkamo troškinimui orkaitėje.
Džiovintus baravykus išmirkykite vandenyje. Geriausia mirkyti per naktį. Išmirkusius grybus nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite. Grybų sunką perkoškite per tankų sietelį ir atidėkite (jums reikės apie 200 ml). Grybus susmulkinkite.
Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.
Jautieną supjaustykite išilgai skaidulų 2 cm storio griežinėliais. Mėsos gabalėlius dėkite tarp dviejų sluoksnių maistinės plėvelės ir mėsos plaktuku plonai išmuškite.
Vidutinio storio juostelėmis supjaustykite šoninę ir marinuotus agurkus.
Kiekvieną jautienos gabalėlį plonai aptepkite garstyčiomis, apibarstykite džiovintu mairūnu ir juodaisiais pipirais (jokios druskos!). Ties mėsos gabalėlio pabaiga uždėkite 3 juosteles šoninės ir 3 juosteles marinuotų agurkų. Iš pradžių mėsą užlenkite nuo krašto, kad uždengtumėte šoninę su agurkais, o vėliau susukite į suktinuką. Keliais dantų krapštukais persmeikite ties sudūrimo vieta, kad suktinukas neiširtų.
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Į puodą, kuriame troškinsite, įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant aukščiausios ugnies. Sudėkite suktinukus sujungimu į apačią ir apkepkite po 1 min. iš abiejų pusių. Apkeptus atidėkite ant lėkštės. Puodą nukelkite nuo ugnies ir palikite kelias minutes, kad atvėstų. Įdėkite šaukštą sviesto ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Į puodą suberkite smulkintus svogūnus ir pamaišydami kepkite apie 2 min. Suberkite smulkintus grybus ir pamaišydami kepkite dar apie 1 min. Į puodą supilkite sultinį, grybų nuovirą, suberkite kvapniuosius pipirus, laurų lapelius ir sudėkite apkeptus suktinukus. Suktinukai turi būti beveik visiškai apsemti, jei trūksta skysčio, įpilkite verdančio vandens. Užvirkite ir nugraibykite paviršiuje atsiradusias putas. Puodą uždenkite ir pašaukite į orkaitę, troškinkite apie 2 valandas.
Po 2 valandų šakute patikrinkite suktinukus, jeigu dar neminkšti, kepkite dar 20 min.
Ištrauktą iš orkaitės puodą dėkite ant kaitlentės, nustatykite vidutinę ugnį, supilkite grietinėlę, įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, pasūdykite ir užvirkite.
Prieš patiekdami išimkite suktinukus ir atsargiai (mėsa bus minkšta ir trapi) ištraukite dantų krapštukus.
Į lėkštę, kurioje tieksite, supilkite padažą, ant viršaus sudėkite suktinukus ir apibarstykite smulkintomis petražolėmis. Tinka visi jūsų mėgstami garnyrai.
Skanaus!
Daugiau receptų FB Karšta košė
Karstakose.com