„Vaikystėje močiutė juos kepdavo likus dienai iki Kūčių arba Kūčių rytą. Prisimenu kaip dabar – pabudus namai kvepėdavo aguonomis ir ką tik iš krosnies ištrauktomis blėkutėmis, pilnomis mažų auksinių kūčiukų.
Šis receptas mūsų namuose vienintelis ir nekeičiamas, nes kūčiukai būna labai traškūs, truputį salstelėję ir labai kvepia aguonomis…“ – sako „Tauragės kurjerio“ skaitytoja Alina Mocevičienė. Dėkojame jai už unikalų receptą.
Kūčiukams reikės:
500 g miltų,
200 ml šilto vandens,
1 valg. šaukšto aguonų,
10 g šviežių mielių,
1 valg. šaukšto cukraus,
žiupsnelio druskos,
2 valg. šaukštų aliejaus
Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje su cukrumi.
Į išsijotus miltus berkite druską ir aguonas. Pilkite aliejų ir ištirpintas mieles.
Užminkykite tešlą. Minkyti reikia apie 10 minučių, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Palikite šiltai, kad pakiltų (apie 1 valandą).
Iš pakilusios tešlos voliokite piršto storio volelius ir supjaustykite nedideliais vienodo dydžio gabalėliais. Berkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol kūčiukai gražiai pagels.