Ruošdami viščiuką su daržovėmis pagal šį receptą šiek tiek užtruksite (tik neišsigąskite – pusdienio nereikės), bet už skirtą laiką ir dėmesį tikrai būsite apdovanoti. Minkštutėlė, sultinga ir aromatinga mėsa su traškia odele, ypač skanios daržovės ir nepakartojamai gardus toje pačioje skardoje išviręs padažas.
Reikės:
* 2 kg viščiuko,
* 6 bulvių,
* 3 raudonųjų svogūnų,
* 3 morkų,
* 2 saliero stiebų,
* 20 g sviesto,
* 1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
* druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
* konditerinio siūlo arba špagato viščiuko kojoms surišti.
Į viščiuko vidų:
* 10 g sviesto,
* 0,5 citrinos, perpjautos į dvi skilteles,
* 3 plačialapių petražolių šakelių,
* 4 nenuluptų česnako skiltelių.
Padažui:
* 30 g sviesto,
* 200 ml baltojo sauso vyno (galite keisti vandeniu arba sultiniu),
* 4 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių,
* 2 šaukštų smulkiai supjaustytų petražolių lapelių,
* 3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
* druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Su daržovėmis keptas viščiukas
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
Viščiuko išorę ir vidų įtrinkite druska bei pipirais. Atsargiai pirštais atskirkite odą nuo krūtinėlės ir po ja iš abiejų pusių pakiškite sviesto. Į viščiuko vidų sudėkite visus tam skirtus ingredientus ir siūlu tvirtai suriškite kojas, kad įdaras nepabėgtų.
Morkas ir saliero stiebus supjaustykite įstrižais gabalėliais, svogūnus padalykite į 4 skilteles, bulves – per pusę (didesnes į 3 ar 4 dalis) ir viską sudėkite į kepimo skardą.
Į prikaistuvį įdėkite sviestą (30 g) ir kaitinkite ant vidutinės ugnies. Sviestui ištirpus suberkite smulkintą česnaką ir nuolat maišydami kepkite apie 1 minutę, tik neapskrudinkite. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir įmaišykite visus likusius padažui skirtus produktus.
Daržoves apibarstykite druska bei pipirais ir švelniai įtrinkite. Ant viršaus supilkite padažą ir viską išmaišykite.
Viščiuką iš išorės aptepkite alyvuogių aliejumi ir krūtinėle į viršų uždėkite ant daržovių. Šaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių. Praėjus šiam laikui, išmaišykite daržoves, viščiuką aplaistykite skardoje susidariusiomis sultimis ir sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių. Kepkite dar 60 minučių kas 15 minučių aplaistydami ir viščiuką, ir daržoves susidariusiomis sultimis.
Iškeptą viščkiuką išimkite iš orkaitės, perkelkite ant didesnės lėkštės ir būtinai palikite 10 minučių neuždengtą pailsėti, kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys. Kol viščiukas ilsisi, sudėkite keptas daržoves į lėkštę ir į atskirą indą supilkite visą skardoje esantį padažą.
Viščiuką tiekite su keptomis daržovėmis apšlakstydami natūraliu kepimo metu susidariusiu padažu.
Skanaus!
Daugiau receptų FB Karšta košė
Karstakose.com