Tas užburiantis kavos skonis

Dalintis:

Apie ką pagalvojate tik prabudę iš gilaus miego? Vieni mintyse perbėga per numatytų dienos darbų planą. Kiti prisimena ką tik sapnuoto intriguojančio sapno detales. Treti pažvelgia į šalia miegantį mylimą žmogų ir pasijaučia pačiais saugiausiais šios žemės gyventojais. Yra ir tokių, kurie tik pramerkę akis susimąsto apie… aromatingos kasdienės rytinės kavos puodelį.

Rytinis kavos gėrimo ritualas

Daugelis negalime pradėti dienos be kofeino: be gurkšnelio šio palaimingo gėrimo neatsimerkia akys, neprasiveria burna, neįsijungia darbinis kūno režimas. Pasak specialistų, kofeinas žmogų veikia 3–4 valandas, tad rytinio kavos puodelio, kuris padės žvaliam sulaukti pietų, tikrai pakanka. Netgi kavoje be kofeino iš tikro jo šiek tiek yra (5–7 puodeliai kavos be kofeino prilygsta vienam, turinčiam įprastą jo kiekį). Nesiūloma ja mėgautis „ant tuščio skrandžio“: kava ne tas gėrimas, kurio virškinimu turėtų užsiimti mūsų tik prabudęs organizmas. Nepatartina gurkšnoti kavą ir valgant. Ne vien dėlto, kad taip neįvertinsite gėrimo savybių, bet dar ir dėl to, kad kofeinas gali imti ir sutrikdyti normalų virškinimą. Be to, kava be pieno ir cukraus neturi nė vienos kalorijos, todėl ja gali mėgautis ir tie, kurie rūpinasi savo kūno linijomis. Kavos gėrimą namuose ar darbo vietoje vadinu „privalomu bei buitiniu“. Smagiau ja mėgautis kavinėje ar prisėdus kur po atviru dangumi. Tikriausiai nerasime užeigos, į kurios meniu nebūtų įtrauktas šis gėrimas: juoda, latte ar cappuccino – įprasta maitinimo įstaigų pasiūla. Ką gi kiekviena jų siūlo išskirtinio? Kokios kavos ir kur galima išgerti Tauragėje?

Kava ir brendis

„Picerija“, įsikūrusi Vytauto gatvėje, – viena pirmųjų pradėjusi „kavos išsinešti“ erą. Ir šiuo metu kavinė siūlo suomiškos „Paulig“, kuri kainuoja 3,30 Lt. Anot barmenės Onutės, tauragiškiai labiau įpratę skanauti šio gėrimo viduje. Ne vienas mėgėjas šalia pasistato ir brendžio taurelę.Kavinėje „Deizė“ (Aerodromo gatvėje) siūloma įprastos kavos, tačiau ne „išsinešti“. Tą patį galima būtų pasakyti ir apie „Boulingo“ (Gedimino gatvėje) meniu. Daugiau sužinoti nelabai ir pavyko, nes šios kavinės administracijos darbuotojai atostogauja, o padavėjos ir barmenės negalėjo atsitraukti nuo užplūdusių darbų.

„Bangoje“ – sluoksniuota kava ir išskirtinė aplinka

Viešbutyje-restorane „Banga“ (prie upės Jūra užtvankos) tiekiama itališka Lavazza. Išsinešti galima bet kokios rūšies, išskyrus latte, kavą. Kainos svyruoja nuo 3,5 iki 10 Lt už puodelį. Pati brangiausia – airiškoji, į kurios sudėtį įeina šiek tiek viskio ir grietinėlės. Galima paskanauti ir įvairių skonių sirupais pagardinto šio gėrimo, kuris patiekiamas martiniui skirtose taurėse, sluoksniuotas ir geriamas per šiaudelį. Šalia tokio „puodelio“ visuomet puikuojasi vietoje gaminto širdelės formos šokolado gabalėlis. „Banga“ siūlo ir vasarą labai mėgiamos šaltos kavos, kuri kainuoja 5 Lt. Pasak šios įstaigos administratorės Dianos, vis dėlto tauragiškiai labiausiai mėgsta paprastą juodą kavą su cukrumi. Gurkšnoti ją „Bangoje“ neseniai atidarytame priestate – tikras malonumas: stiklinės sienos atveria nuostabų vaizdą į upės užtvanką. Įrengtas ir nedidelis atviras balkonas.

„La Cafe“ – platus asortimentas

Centrinėje miesto aikštėje įsikūrusios lauko kavinės „La Cafe“ meniu – didžiausias kavos pasirinkimas Tauragėje. Tai nestebina, nes savininkai niekada nesidairė į konkurentus ir daugelį dalykų tauragiškiams pasiūlė pirmieji („ledų autobusiukas“, anksčiau stovėjęs kavinės vietoje, šiuo metu aptinkamas Bažnyčių gatvėje prie SEB banko, irgi priklauso jiems). Be įprastos juodos, espresso (tiek pat kavos, mažiau vandens), juodos su pienu, ledais, latte (pati populiariausia, nes didelis kiekis ir silpnesnė), karališkos latte, cappuccino, kavinė siūlo ir šokoladinės latte, vadinamosios mocca (su tikru tirpintu šokoladu) bei dviejų rūšių šaltosios kavos – frappe (tiršta, pieniška bei saldi) ir „Bambl“. Pastaroji gardinama apelsinų sultimis ir, pasak vienos iš savininkių Viktorijos, labiau tinkama vyrams (rūgštesnė, skystesnė). Kiekvienos rūšies kavą, išskyrus mocca, galima pagardinti pasirinktu sirupu. Kaina svyruoja nuo 3 iki 7 litų. Jei turi laiko, padavėjos gėrimą papuošia piešta gėle ir pabarsto šokolado drožlėmis. Receptūra – be paslapčių: viskas gaminama prie kliento akių. Naudojama kava – šveicariška „Chicco D‘oro“. Negalintiems gurkšnoti kavos siūloma paragauti tikru šveicarišku šokoladu gardintos „Coatina“ kakavos. Dažniausi klientai – jaunuoliai, praleidžiantys kavinėje ne vieną valandą, bei šeimos su mažais vaikais. Senjorai kavą gurkšnoja vartydami laikraštį.

Graikui svarbiausia – procesas

Dariaus ir Girėno gatvėje įsikūrusi „El Greco“ kavinė šiuo metu neveikia dėl namo rekonstrukcijos. Tačiau savininkas graikas Tsergio Tsakalidi kviečia visus užsukti į antrąją, įsikūrusią Vytauto gatvėje. Šioje maitinimo įstaigoje man teko stebėti visą kavos gamybos procesą, nes pasak savininko, tai ir yra svarbiausia. Tobuliausia receptūra – tai 12 gramų nemaltos kavos (sumalus bus šiek tiek daugiau nei du šaukšteliai) 170–200 ml puodeliui. Pupelės turi būti malamos tik klientui pateikus užsakymą. Jei per dieną kavą geriate du kartus, vadinasi, per metus „išgeriate“ net 18 kavamedžių. Pats graikas „suvartoja“ 6–7 puodelius – jo šalyje tai gana įprastas skaičius. Daugiausiai kavos vis dėlto išgeria skandinavai (vienam žmogus tenka apie 8–12 kg per metus), Lietuvoje šie skaičiai triskart mažesni. Be įprastų rūšių, siūloma ir frappe, kuri, pasak savininko, yra kilusi iš jo tėvynės – Graikijos – ir joje yra pati populiariausia (naudojama „Nestle“ kompanijos kava). Kainos svyruoja nuo 2,5 (išsinešti) iki 6,5 lito (su sirupais). Gerdama klevų sirupu pagardintą kavą, klausiausi pasakojimų apie saulėtąją Graikiją, o savininko sūnus Niko pakvietė kitąkart paragauti jo mėgstamiausios – riešutinės.

Kava iš automatų

Degalinėse šalia kuro pardavimo verslo egzistuoja ir kitas – kavos prekybos. Gėrimas nebrangus (apie 3,5 lito), greitai pateikiamas („aptarnauja“ aparatas) ir parduodamas net naktį, tad degalinės turi savo įprastą klientūrą. Tauragėje įsikūrusios „Sensus“ degalinės direktorius Darius Rimkus nenorėjo atskleisti tikslių kavos pardavimo mastų, tačiau teigė, kad karštomis dienomis jaučiamas šioks toks klientų stygius. Skanauti ją galima ir viduje, tačiau dažniausiai klientai kavą pasiima išsinešti.

Kitas būdas įsigyti šio gėrimo – įvairiuose viešose vietose bei biuruose stovintys kavos aparatai. Pasak keletą dešimčių tokių prietaisų Tauragėje pastačiusio bei 12 metų šiame versle besisukančio individualios įmonės savininko Arūno Valunčiaus, kava iš aparatų pigi, tačiau ne ką prastesnė už parduodamą kavinėse. Pupelės, kurių neįmanoma įsigyti jokioje parduotuvėje, keliauja tiesiai iš vienos Ispanijos gamyklos. Kavai pagardinti naudojamos natūralaus pieno granulės. Šiuo metu siūloma paragauti airiškos cappuccino kavos, kurio sudėtyje yra tik 2 procentai kofeino – tokia kava tinkama gerti vakarais. Vasarą, pasak A.Valunčiaus, pardavimai krinta – išlieka tik patys ištikimiausi kavos mėgėjai.

Žymos:
Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Rekomenduojami video:

Komentarų skiltis išjungta.