Pagėgių savivaldybės Mociškių kaime, šalia vaizdingo Jūros upės vingio, įkurto Mociškių palivarko šeimininkai Sigitas ir Rasa Stoniai Kalėdas pasitinka džiaugsmingai – senąsias Mažosios Lietuvos tradicijas puoselėjantys verslininkai grįžo iš Žemės ūkio ministerijos surengto konkurso „Kokybe paženklintas maistas“ laureatų apdovanojimų ceremonijos. Vartotojų jau pamėgti iš savų bitučių sunešto medaus jų gaminami medaus desertai įvertinti kaip vienas kokybiškiausių maisto produktų šalyje.
Konkursui „Kokybe paženklintas maistas 2024“ Lietuvos gamintojai ir ūkininkai pateikė net 34 produktus, kuriuos vertino komisija, sudaryta iš maisto technologų, maisto saugos ir kokybės, visuomenės sveikatos bei mitybos specialistų. Ekspertai vertino produktų sudėtį ir maistinę vertę, gamybos apimtis, taikomus tausius gamybos būdus, pakuočių tinkamumą perdirbti, poveikį klimatui, novatoriškumą bei išskirtinumą ir išrinko nugalėtojus trijų kokybės sistemų nominacijose. Apdovanojimų sulaukė ūkininkai: Genovaitė Sakalauskienė už gaminį „Ekologiška smidrų užtepėlė“, Mantas Svidras už gaminį „Avietinis pagardas su baziliku“, Sigitas Stonys už gaminį „Medaus desertų rinkinys“, įmonės – AB „Pieno žvaigždės“ už gaminį „Lietuviškas varškės sūris ,,Dvaro“ su kmynais ir AB „Vilniaus paukštynas“ už gaminį „Šviežia viščiukų broilerių, užaugintų be antibiotikų, filė“.
– Didžioji dauguma mūsų gaminamų produktų yra sertifikuojami kokybės vertintojų, tačiau šįkart konkurse dalyvavo „Medaus desertų rinkinys“, kuris ir buvo konkurso komisijos atrinktas kaip nugalėtojas. Ekonominės naudos iš to kaip ir nėra. Labai gaila, bet Lietuvoje žmonės dar nelabai kreipia dėmesio ir nevertina sertifikuotų, specialiais kokybės ženkleliais pažymėtų produktų. O be reikalo nevertina, nes visi produktai, pažymėti kokybės ženklu, labai kruopščiai prižiūrimi ir vertinami atsakingų institucijų, ir tai reiškia, kad jie tikrai kokybiški, ko nepasakysi ypač apie bičių produktus, – sako Mociškių palivarko savininkas Sigitas Stonys.
Rasa ir Sigitas Stoniai – aistringi bitininkai. Bitininkauti pradėjo prieš 11 metų, kai vienas geras bičiulis paklausė, ar gali į jų sodybą, kur aplink nėra jokios pramonės, dirbamų laukų, atvežti keletą avilių.
– Ir, sako, jeigu tau patiks, vieną avilį aš tau padovanosiu. Taip ir prasidėjo. Šiandien turime 100 bičių šeimų. Tačiau medaus išsukame nedaug, net bijau sakyti, nes bitininkai mane užjuoks – apie 3,5 tonos. Jei paklausite, kodėl nedaug, todėl, kad mes nevežiojame savo bitučių prie medingų augalų – ar rapsų, ar grikių laukų. Mūsų bitynas išsidėstęs trijose vietose – vienas jų Mociškuose, miške, kitas – Opstainiuose, vaizdingoje vietoje, kur pavasarį visos kalvos pražysta įvairiausiais lauko augalais. Tai Rambyno regioninio parko nedirbamos teritorijos. Ir trečioji vieta – buvusiame Raudondvario kaime, kur nebėra nė vienos sodybos, tik likęs dvaro parkas, – apie bitininkavimą Sigitas galėtų pasakoti valandų valandas.
Dabar bitutės ilsisi, tačiau nemiega – sako S.Stonys. Ir šaltuoju metų laiku bitininkas beveik kasdien apeina savo avilius. Paklaustas, ar pasišneka su bitutėmis, priima klausimą už rimtą pinigą – o kaip kitaip.
Rasa ir Sigitas Stoniai nesiekia parduoti kuo daugiau savo produkcijos, tačiau viliasi, kad medus ateityje taps ne tik vaistu, kaip dabar Lietuvos žmonės įpratę jį vartoti – dažniausiai, kai užklumpa peršalimo ligos, bet maistu. Jis pataria medų ir jo produktus skanauti kasdien, saldinti juo kavą, arbatą, gardinti košes.
Paklaustas, kaip laikosi ir kokiomis nuotaikomis 2025 metus pasitinka Mociškių palivarkas, Sigitas sako, kad puikiai, nors patikina, kad šis šeimos verslas labiau ne verslas, o gyvenimo būdas.
– Mes tuo gyvename, tuo kvėpuojame. Neuždirbame labai daug ir mūsų darbuotojai negauna didžiulių algų, bet tokia Lietuvos politika, kad kai viską darai skaidriai, išgyventi nelengva. Mūsų moto – išsaugoti Mažosios Lietuvos kulinarinį ir kultūrinį pavedą, surinkti kuo daugiau senųjų receptų ir perduoti juos ateities kartoms, – Sigitas ir Rasa visus kviečia atvažiuoti į Mociškius, kur rengiamos unikalios edukacijos, kur paragausite ne tik medaus, bet ir kafijos, šermukšnių konfitiūro bei gardžiausio mažlietuviško šiupinio.
Kaimo turizmo sodybos savininkų planuose – išleisti Mažosios Lietuvos patiekalų receptų rinkinį. Kas žino, galbūt tai padaryti pavyks 2025-aisiais.