Jau dvejus metus tauragiškių gomurius lepina virėjas iš Kinijos Xu Huifeng, dažniau atpažįstamas kaip Da Feng. Šiek tiek rusiškai kalbantis, minimaliai lietuviškai suprantantis vyras Lietuvoje – jau daugiau kaip penkeri metai. Tarptautinės virėjo dienos proga Xu Huifeng „Tauragės kurjerį“ ne tik įsileido į kavinukės, kurioje kasdien pluša, virtuvę, bet ir atskleidė labai skanių salotų receptą.
Pokalbio su Xu Huifeng (33) restorane „Da Feng“ prisėdome jau gerokai po pietų, kai lankytojų srautas sumažėjęs. Kitu laiku virtuvės šefas užimtas kaip reikiant – turi suktis kaip vijurkas. Šių eilučių autorei bendrauti su kiniškos virtuvės šefu padėjo restorano savininkė Alma Marozienė, mat pašnekovas bendrauja tik rusiškai. Tačiau jau supranta ir nemažai lietuviškų frazių, o kai kurias ir pats neretai įterpia į pokalbį su bičiuliais ar pažįstamais.
– Į Lietuvą atvykau su žmona, tačiau ji pradėjo lauktis ir išvyko į Kiniją. Ten ji ir tebegyvena su dukryte. Trejus metus dirbau Kaune, o dvejus pastaruosius metus gyvenu ir dirbu Tauragėje, Alma pasikvietė. Mano dėdė darbuojasi netoli – Šilutėje. Kai šeima toli, bendraujame internetu. Buvo minčių šeimai atvykti čia paviešėti, tačiau koronavirusas tam sutrukdė, – pasakojo pašnekovas, kilęs iš šiaurinės Kinijos dalies.
Vyras Lietuva džiaugiasi – mėgsta žvejoti, mėgaujasi švariu oru. Kinija – didžiulė šalis ir kai kuriuose milijoniniuose miestuose kone nuolat tvyro smogas. Tačiau Xu Huifeng gimtosios Dzilin (Jilin) provincijos, esančios netoli sienos su Rusija, gamta panaši į lietuvišką.
– Man buvo svarbu grynas oras. Kitur nešvaru, daug žmonių, daug automobilių. Be to, Lietuvoje dirba mano dėdė, jis ir paskatino čia atvykti, – kalbėjo kinų maistą tauragiškiams ruošiantis vyras.
Paklaustas apie maistą, virtuvės šefas neslepia – kinai nevalgo vien saldžiarūgščio maisto, koks paprastai patiekiamas Europoje išpopuliarėjusiuose kiniško maisto restoranuose. Visgi ryžiai – neatsiejama kiniško maisto dalis, o sau Xu Huifeng dažniausiai gamina aštrius patiekalus. „Da Feng“ kavinės savininkė Alma Marozienė įsiterpė į pokalbį, užsimindama, kad Xu Huifeng mielai skanauja ir lietuviškų patiekalų, tačiau silkė, kad ir kokios bandė ragauti, jam pasirodė visiškai nevalgoma.
– Kinijoje kiaulių kojos ir žarnos – labai brangūs produktai, net už mėsą brangesni. Jie – tikri delikatesai, – paklaustas, kas jam yra tikras delikatesas, sakė virtuvės šefas.
Xu Huifeng kiaulės kojas paprastai rūko, proceso metu naudodamas įvairių arbatžolių aromatui suteikti. Anot A.Marozienės, virtuvės šefas labai atidus maisto produktams ir be galo principingas – gavęs jo netenkinančios kokybės daržoves, jis į patiekalą jų nė už ką nedės. Restorano padavėjos taip pat pastebėjo, kad šefas pamažu gamina vis lietuviškiau – į sriubas nebevengia įberti bulvių, nors šefo skonis ir visai kitoks.
Šefas atskleidė, kad gaminant kiniškus patiekalus labai didelės įtakos turi padažai. Juos jis kruopščiai ruošia, pasverdamas kiekvieną ingredientą.
Suprantama, kad per penkerius gyvenimo Lietuvoje metus lietuviška virtuvė Xu Huifeng jau neblogai pažįstama, o kai kuriuos patiekalus jis net pamėgo. Mūsuose įprasta balta mišrainė – viena Xu mėgstamiausių. Skanu jam ir balandėliai. O štai bulves kepa visiškai kitaip – A.Marozienės tvirtinimu, Xu keptos bulvės vertos atskiros vietos meniu.
– Daugybę kartų žiūrėjau, kaip jis gamina. Žinau patiekalų receptus, tačiau niekaip nepagaminčiau taip, kaip jis. Pastebėjau, kad dažnas lietuvis daržoves perkepa, o Xu Huifeng ne. Matau, kad jis vertina subproduktus, paruošė mums paskanauti skrandžių, plaučių, žarnų ir kiaulės kojų, – vardijo A.Marozienė.
Xu Huifeng su „Tauragės kurjerio“ skaitytojais sutiko pasidalinti paprastu labai gardžių salotų receptu.
Reikės:
agurkų, pomidorų, svogūno, didesnės skiltelės česnako, biraus vištienos sultinio, šviesaus sojų padažo, sojų makaronų.
Makaronus nuplikykite ir sudėkite ant stambokai pjaustytų daržovių. Pagal skonį pabarstykite vištienos sultinio ir užpilkite šviesaus sojų padažo. Lengvos ir ypač paprastai paruošiamos salotos puikiai dera prie mėsos patiekalų, kiaušinienės.