fbpx

Pareigūnai Eglė ir Marius Jankauskai: pomėgis augalams išaugo į verslą

Dalintis:

Tauragiškiai Eglė ir Marius Jankauskai dirba Valstybės sienos apsaugos tarnyboje ir sėkmingai plėtoja prieš keletą metų Trepų kaime įkurtą uogininkystės ūkį. Jų ekologiškai auginamos įspūdingo dydžio šilauogės išperkamos akimirksniu, o išskirtinių veislių vynmedžių sodinukai rezervuojami iš anksto. Sutuoktiniai augina tris atžalas, liepos pabaigoje minėjo gražią sukaktį – sukako dešimt metų, kai jiems skambėjo Mendelsono maršas.

Daug veislių – greitai išperka

Sutuoktiniai Jankauskai gyvena Tauragėje, abu pareigūnai: Marius dirba Viešvilės užkardoje, Eglė – Pagėgių rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriuje. Visas jų laisvalaikis prabėga Trepų kaime, nes ten gyvena Mariaus tėvai ir ten yra uogynas. Mamytė Birutė dirba Registrų centre, o tėvelis Jonas – Skaudvilės seniūnijoje. Jis – žymus liaudies meistras, drožia iš medžio, tašo iš akmens, tapo paveikslus, dainuoja „Narasoje“ ir bažnyčios chore. Jo skulptūros puošia Skaudvilės parką ir kitas miesto erdves. Tėveliai santuokoje gyvena jau 42-ejus metus. Prie gyvenamojo namo – daugiau nei 2 hektarai žemės, vieną hektarą užsodino šilauogėmis, mažesnį plotą paskyrė vynmedžiams.

– Tai senelių sodyba, dabar gyvena tėveliai. Baigęs darbą iš karto važiuoju čia. Visas pagrindas – tėvelių indėlis, mūsų – uogynas. Visi dirbame, vieni kitiems padedame. Pirmąsias vynuoges pasodinau 2007 metais. Vynuogėmis susidomėjau, kai su dainų ir šokių ansambliu „Jūra“ koncertavome Italijoje. Vynuogynų vaizdai taip sužavėjo, kad kilo idėja vynuoges auginti Trepuose, – prisiminė pasienietis. – Pasodinau atsparius šalčiams vokiškus hibridus, maniau, kad iš jų sultis spausime ar vyną gaminsime.

Kasmet Marius plėtė vynuogyną įsigydamas vis naujų sertifikuotų veislių iš užsienio, dabar jų turi apie 50 rūšių. Pastebėjęs, kad stambiauogės ir desertinės uogos nespėja prinokti, nes lietuviškos vasaros per trumpos, jas įkurdino šiltnamio kampelyje. Sulauktas gausus derlius paskatino vynmedžiams pastatyti atskirą šiltnamį – čia uogos sunoksta liepos pabaigoje.

– Vynuoges auginu įvairių spalvų ir formų, jos skirtingo skonio ir kvapo. Smulkių ir besėklių kekės sveria apie kilogramą, didžiauogių – apie tris, o uoga – nuo 18 iki 20 gramų. Vynmedžiai Lietuvoje vis labiau populiarėja, – pasakojo uogyno šeimininkas. – Augalininkystės tarnyba įvertino ir suteikė sertifikatą. Vynmedžius dauginame, mūsų sodinukai kokybiški, auginami lauke, vėlai rudenį iškasame ir užmigdome, o pavasarį parduodame. Išperka greitai, jų net pritrūkstame, sezono metu parduodame apie 400 daigų. Rezervuojame iš anksto, siunčiame į užsienį.

Eglė ir Marius Jankauskai. Reginos Genienės nuotrauka

Konsultuoja ir pataria

Apie vynmedžius Marius gali kalbėti ir kalbėti, nes žino labai daug. Juos geriau sodinti pavasarį, tuomet šaknys spėja įsitvirtinti, mažiau iššąla. Šiemet vynuogės prasčiau dera – žydėjimo metu tvyrojo dideli karščiai, todėl sterilizavosi ir nudžiūvo žiedynai. Reikia žinoti, kada laistyti – pirmamečius daigus saikingai lieti, vėliau šaknis skverbiasi gilyn ir pati susiranda drėgmės šaltinį, nusidriekia net penkis metrus į plotį. Šiltnamyje auginamų kiek kitokia priežiūra. Ankstyvesnės veislės spėja prinokti lauke, vėlyvesnėms reikia šiltnamio. Labai svarbu genėti, kad uogos būtų stambios, nesumažėtų derlius. Šio vijoklinio augalo ūgliai vegetacijos metu per dieną ūgteli apie 15 cm.

Pasak Jankauskų, žmonės dažniausiai pageidauja didelių besėklių ir saldžių uogų veislių, tačiau „visko viename nebūna“. Besėklės vynuogės kaprizingesnės. Marius rodė besėklės ankstyvos  veislės vynuogę, kurios viena kekė sveria 5 kilogramus ir uogos nemažos. Jam dažnai skambina sodininkai mėgėjai norėdami pasikonsultuoti dėl vynmedžių priežiūros ir genėjimo. Būna, kad paprašytas nuvažiuoja ir išgeni. Dažniausios vynuogių augintojų klaidos – netaisyklingai pasodinama, netinkama vieta ar per gausus laistymas.

– Savo poreikiams gaminome baltą vyną iš kvapnių ir saldžių vynuogių, tačiau proceso pabaigoje jis apkarsdavo. Vėliau išsiaiškinau, kad taip nutinka dėl kauliukų – šaltai fermentuojant kauliukus reikia kuo greičiau pašalinti. Vyną brandinome iš įvairių uogų, šiemet bandysime iš vyšnių, – patirtimi dalijosi Marius. – Nuolat tobulinuosi, važiuoju į kursus ir seminarus apie vynmedžių auginimą, domiuosi naujovėmis ir jas pritaikau.

Konkuruoja kokybe

Eglė pasakojo, kad pažiūrėjusi laidą „Svajonių ūkis“ pasiūlė vyrui auginti šilauoges – juk vaikai auga, reikės lėšų mokslams. Marius iš pradžių abejojo, bet vėliau ši mintis ir jam nedavė ramybės. Sutuoktiniai vis svarstė, ar užteks laiko prižiūrėti uogyną, ar suspės tiek daug darbų nudirbti.

– Tėveliai ragino sodinti ir žadėjo padėti. 2015 m. rudenį kartu su jais per dvi dienas viename hektare pasodinome 2 tūkstančius šilauogių sodinukų, skirtingo ankstyvumo, 7 veislių. Turime patirties, žinome, kokių klaidų nekartotume dabar veisdami uogyną. Investavome 30 tūkst. eurų, teko skolintis. Pernai neblogas derlius buvo, kaip šiemet – matysim, – kalbėjo pareigūnė. – Krūmus labiau išgenime, mums svarbiau, kad uogos būtų didesnės – kokybe konkuruojame. Pernai jos buvo labai didelės – visi stebėjosi, todėl labai greitai pardavėme tris tonas uogų. Šilauoges lesa paukščiai, todėl dalį krūmų esame užkloję tinklu, pakenkia ir pavasarinės šalnos.

Iš pradžių jaunuosius Jankauskus labiausiai neramino, kaip pavyks realizuoti derlių. Jie džiaugiasi, kad iki šiol dėl to problemų nekilo, žmonės juos susiranda feisbuke ir užsisako norimą kiekį, paskambina ar užsuka į namus. Uogas augina ekologiškai, jos skanios, todėl daug mamų jas perka vaikams. Pageidaujantiems atveža į namus, kiek pajėgdami derinasi prie klientų.

– Pernai su tėveliais atostogavome vienu metu, visą mėnesį dirbome be poilsio dienų – skynėme uogas nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro. Per dieną vienam pavyksta priskinti 20 kg. Jos neprinoksta vienu metu, todėl reikia suprasti, kuri tinkama skinti. Visos mėlynos, bet reikia išskirti saldžiausią, todėl nuskiname nuo šakelės tik kelias, kitas paliekame nokti, – pasakojo uogyno šeimininkė. – Renkame vieno prisilietimo principu – nuskynę uogą įdedame į indelį ir daugiau jos neliečiame, kad nenukentėtų kokybė. Buvo sunku, bet vėliau įpratome.

Liepos 31-ąją sukako 10 metų, kai Eglė ir Marius susituokė, o susipažino darbe, augina dukrytę ir du sūnelius.

Išpuoselėta aplinka

Marius atviravo, kad turi daug planų, tačiau stinga laiko. Pastatą tinkamą turi – gal ateityje pavyks vyno gamybai cechiuką įrengti. Norėtų plėsti uogyną, bet prie namų laisvos žemės nėra. Jis skiepija obelis, kriaušes, slyvas ir vynuoges – viskas prasidėjo nuo pomėgio, jam ir žmonai patinka augalai. Mariaus mama pasakojo, kad būdamas mažas jis dažnai bėgdavo į daržą žiūrėti, kas auga. Jankauskai sakė, kad sukdamiesi darbų verpete ne grožį mato, o nepadarytus darbus – sodyboje vien žolei nupjauti reikia kelių dienų.

Jankauskų sodyboje yra skulptūrų, daug gėlynų, alpinariumų, veši dekoratyviniai augalai, vijokliai, auga įvairios daržovės, vaismedžiai, vaiskrūmiai, gausu retesnių rūšių augalų. Dideliame tvenkinyje priveisė žuvų, jo pakrantės apsodintos gėlėmis, plūduriuoja lelijos, netoliese ošia miškas. Dažnai atliuoksi voveraitės, atbėga stirnos, buvo net bebras įsikūręs.

Dalintis:

About Author

Regina Genienė

Laikraščio „Tauragės kurjeris“ žurnalistė

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą