Baravykai Tauragės miškuose geriau dygo vasarą

Dalintis:

Baravykų medžiotojai siaubia Tauragės rajono miškus. Bet grybų derliumi labai nesidžiaugia. Kas lieka nuo stalo – neša į turgų. Ten baravykų kilogramą galima įsigyti ir už 3, ir už 7 eurus.

Tauragiškis Borisas į turgų gėrybes neša kartu su žmona, nors grybauja su sūnėnu ir marčia. Vyras sako, kad vasarą dygo daugiau baravykų. Norint pririnkti dėžę, po mišką reikia vaikščioti 3–4 valandas.

– Vasarą sūnėnas per kelias valandas pririnko pilną automobilio bagažinę. Dabar norint rasti daug baravykų, reikia pasivaikščioti ir po krūmus palandžioti. Grybauti man patinka, tik erkių labai daug. Jau ne viena buvo įsisiurbusi. Sūnus ir encefalitu persirgo, bet gerai, kad lengva forma. Žinom, kad rizikuojam, bet vis tiek einam, – sakė grybus pardavinėjantis vyras.

Šią savaitę į turgų jis atvežė pilnutėlę dėžę jaunų baravykų. Už kilogramą šeima prašo 5 eurų. Ryte grybus pirko vyresnio amžiaus tauragiškiai, jau nebeišgalintys nueiti į miškus.

Borisas rodo keleto valandų laimikį, vyras į mišką eina kasdien ir praleidžia ten bent keturias valandas. Violetos Karaliūnaitės nuotrauka

Paklaustas, koks baravykų receptas žiemai jo mėgstamiausias, Borisas mostelėjo į žmoną: klauskit jos.

RAUGINTI BARAVYKAI

Baravykus nuplauname ir išverdame. Nukošiame, bet paliekame šiek tiek skysčio. Jei nebus skysčio, nevyks rūgimo procesas. Reikia įberti šiek tiek druskos, bet nepersūdyti. Įdėti česnako ir daug šviežių smulkiai supjaustytų krapų. Rauginti grybus reikia 2 dienas, tada sudėti į stiklainiukus ir ragauti jau žiemą.

Violetos Karaliūnaitės nuotrauka

Netoli Joniškės miško gyvenanti Aldona rinkti baravykų eina kartu su vyru. Turguje moteris turėjo atnešusi kelis kilogramus ir kaipmat juos pardavė. Didesnius baravykus nupirkusi močiutė sakė juos valgys dabar ir dar neruoš žiemai. Už 1,5 kilogramo grybų Aldona prašė 5 eurų.

– Ne tik grybus parduodam, parduodam ką sode užauginom. Vasarą prisirinkome baravykų ir prigaminau jų žiemai. Vaikams į užsienį išsiuntėme, dabar ką surenkame, nešame parduoti. Nėra tiek daug grybų, kaip čia visi kalba. Vasariniai baravykai buvo dideli, bet ir labai kirmijo. Dabar daugiau randam mažiukų ar vidutiniokų, bet visi sveikutėliai. Ir koteliai tinkami, ir galvutės, – apie grybavimo ypatumus pasakojo moteris.

Paklausta, ar nebijo erkių, Aldona sakė, kad pasiskiepijo nuo erkinio encefalito.

– Nuo Laimo ligos neapsisaugosi, bet grįžę iš miško visada apsižiūrime, nusiprausiame. Gal pavyks išvengti ligų. Grybaujant labai svarbus pats procesas, nenorėčiau atsisakyti tokio malonumo, – šypsojosi prekeivė.

Violetos Karaliūnaitės nuotrauka

ALDONOS BARAVYKAI ŽIEMAI

Baravykus nuplauname, didesnius supjaustome. Į puodą dedame sviesto, suverčiame grybus ir verdame ant silpnos ugnies palengva pamaišydami, kad neprisviltų. Pilti vandens nereikia. Išvirtus grybus kartu su visu atsiradusiu skysčiu (baravykų sultimis) supilame į indelius ir sušaldome.

Dalintis:

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą