fbpx

Klausia: ar aliejus tinkamas vartoti?

Dalintis:

Tauragiškis Ernestas kreipėsi į „Tauragės kurjerį“ prašydamas padėti išsiaiškinti, kodėl skiriasi aliejaus spalva, jei visa kita – identiška. Pasak jo, vairuotojai ekspeditoriai teigia, kad žiemą vežamas aliejus nuo šalčio keičia spalvą – pabąla. „Tai gal toks šviesus nebetinkamas vartoti, kuris jų geresnis?“ – klausia vyras.

Ernestas aliejų pirko Tauragėje, prekybos centre „Maxima“ Prezidento gatvėje.

Situaciją pakomentavo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė: „Norime pabrėžti, kad šiuo konkrečiu atveju aliejaus šviesumas ar tamsumas neapibrėžia aliejaus kokybės. Tiek šviesus, tiek tamsesnis yra kokybiški ir saugūs vartoti. Rafinuotas saulėgrąžų aliejus turi spalvos skalę, kuri gali svyruoti. Šiuo metu mūsų parduotuvėse yra aliejus, kuris pagal spalvos skalę gali būti klasifikuojamas nuo 1 iki 3. Nuotraukoje matomas šviesesnis aliejus pagal spalvos skalę priklauso I klasifikacijai. Nepriklausomai nuo jo spalvos, šis aliejus atitinka Europos Sąjungos reikalavimus dėl maisto saugos ir kokybės. Atsiprašome savo pirkėjų, jei ši situacija sukėlė nepatogumų. Jau susisiekėme su tiekėju dėl to, kad ateityje būtų užtikrinamas vienodos spalvos aliejaus tiekimas“.

Į tauragiškio klausimą atsakė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai: „Saulėgrąžų aliejaus spalva gali įvairuoti – pvz., nuo šviesiai gelsvos iki geltonos. Aliejaus spalvos intensyvumas gali priklausyti nuo taikomų perdirbimo būdų, kuriais gryninamas (valomas), skaidrinamas aliejus, išsaugant svarbias maistines riebalų rūgštis ir kitas savybes. Šiuo metu nėra nacionalinių teisės aktų, kuriais būtų nustatyti saulėgrąžų aliejaus išvaizdos reikalavimai. Taip pat tokių reikalavimų nėra tarptautiniuose dokumentuose.

Produktai (pateikti nuotraukoje) yra rafinuoti ir dezodoruoti, bet jie (galimai) yra skirtingų partijų, t.y. skirtingu laiku pagaminti ar pagaminti naudojant skirtingą žaliavą, ar pagaminta taikant skirtingus gamybos būdus, bet tokiais atvejais turi būti pagaminti laikantis maisto saugos reikalavimų. Skirtingo atspalvio aliejai yra saugūs vartoti, jei jie sudaryti tik iš riebiųjų rūgščių gliceridų, gaunamų tik iš augalinių šaltinių, ir yra be kenksmingų sveikatai teršalų ar draudžiamų medžiagų. Pažymime, kad kiekvienas atvejis yra individualus ir reikalauja atskiro tyrimo“.

Dalintis:

About Author

Regina Genienė

Laikraščio „Tauragės kurjeris“ žurnalistė

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą