Artėjant Kūčių vakarui šeimininkės jau rikiuoja produktus ir juosiasi prijuostes, tačiau vis labiau populiarėja restoranų siūlomi patiekalai. Tauragėje veikiančios viešojo maitinimo įstaigos taip pat dar gruodžio pradžioje suskubo skelbti savo siūlomus šventinio stalo meniu. Žurnalistų kalbinti tauragiškiai tradicijos gaminti namuose neišsižada, tačiau mielai taupo laiką užsakydami maistą kavinėse.
Kūčių tradicija gaminti namuose visus 12 patiekalų kinta. Nors daugelis mamų ir močiučių vis dar skuba į parduotuves, perka galybę įvairiausių produktų ir gamina tradicinius, šeimai įprastus šventinius patiekalus, jaunesniosios kartos atstovai renkasi lengvesnį kelią. Restoranai ir kavinės skelbia išskirtinių patiekalų meniu ir kviečia Kūčių vakarienę tiesiog užsisakyti. Tokią verslo idėją perėmė ir Tauragėje veikiančių viešojo maitinimo įstaigų vadovai. Pastebėtina, kad kainos labai skirtingos, ne visi jas skelbia viešai – galima įsigyti vakarienę keturiems asmenims už 89 eurus ir dviem už 120 eurų.
– Šiemet meniu gavosi daugiau nei 12 patiekalų – iš viso 14. Idėja kilo iš poreikio – klientų skambučių sulaukėme su klausimais, susidomėjimo tikrai turim, bandymų buvo ir pernai. Net kai buvo karantinas ir visi sėdėjo namuose, vis tiek turėjome užsakymų Kūčių vakarienei. Visas meniu – šiuolaikiškas, bet išsaugant tradicijas. Siūlome ir naminį veganišką majonezą – jį gaminame patys ir tikrai galima valgyti per Kūčias, – kalbėjo kavinės „Da Feng“ vadovė Alma Marozienė.
Siūlomame šios maitinimo įstaigos meniu gausu įvairių šaltųjų patiekalų, atskiras karštųjų patiekalų sąrašas.
Restorano „Bacas“ vadovė Alfreda Baciuškienė sakė, kad užsakymus šventiniam stalui atsiimti klientai turės dar šįvakar. Nuspręsta, kad restorano darbuotojai Kūčias leis su savo artimaisiais.
– Anksčiau to nebuvo, kad užsakinėtų Kūčių vakarienę. Manau, žmonės dabar daugiau dirba ir neturi laiko gaminti, todėl ir populiarėja maisto užsakymas šventiniam stalui. Dar yra nemažai grįžtančių iš užsienio, – atviravo verslininkė.
Paklausėme tauragiškių, ką jie mano apie galimybę atsisakyti sukiojimosi virtuvėje šventišką vakarą. Tradicijos gaminti patiems atsisakytų ne visi.
– Aš už, nes yra žmonių, kurie dirba iki paskutinės minutės ir neturi laiko gaminti. Man per kalėdinį periodą dėl darbo specifikos būna didelis nuovargis ir nebesinori prie viryklės ilgai stovėti. Jei tik būtų galimybės, kodėl nenusipirkus vakarienės ir nepajutus šventiškos nuotaikos? Tikrai atsikvėpčiau nuo bėgimo ir gaminimo, – tvirtino Loreta.
– Man Kūčios yra šeimos pasibuvimo šventė. Maistas nėra esminis dalykas ir jo gaminimas priklauso nuo aplinkybių – laiko, pomėgių. Jei žmogui gaminimas sukelia įtampą, gal geriau nusipirkti. Pati nesu pirkusi Kūčių vakarienės, bet nesistebiu tais, kurie perka, – atviravo Indrė.
– Aš manau, puikus pasirinkimas, jei nėra noro gaminti, nemoki gaminti ar tiesiog nesi nusiteikusi stovėti prie puodų. Manau, net pinigų susitaupo ir nereikia pirkti galybės produktų, vėliau nereikės daug visko išmesti, nes kavinių porcijos vis tiek nėra tokios, kokios būtų namuose. Aš vietoje gaminimo susitelkčiau į stalo dekoravimą – tokiu būdu būčiau prisidėjusi prie Kūčių stalo, – nuomone pasidalijo jauna mama Aistė.
Trijų vaikų mama Ilona „Tauragės kurjeriui“ išsakė visai kitokią nuomonę ir laikosi tradicinio požiūrio:
– Kūčių vakarienę pirkčiau nebent būtų lūžusi ranka ir negalėčiau nieko pati pasigaminti. Net jei mažiau laiko turi gaminimui, produktams pirkti, man vis tiek šilčiau ir jaukiau, kai visi kas kuo gali prisideda. Ir nors kuklesnę, bet Kūčių vakarienę turime ruoštą namuose. Juk čia užtenka labai paprastų dalykų. Nesakau, kad tai nesąmonė, bet pirkti Kūčių vakarienės nenorėčiau.