Vysim žiemą, rungsis Kanapinis su Lašininiu

Dalintis:

Jau šiandien visoje Lietuvoje švenčiamos Užgavėnės, kuomet bus vaišinamasi tradiciniais mieliniais blynais. Išvysime ir Kanapinio bei Lašininio dvikovą – reikia tikėtis, sklandžiai pavyks išvyti žiemą.

Daugelio po ilgos ir tamsios žiemos labai laukiamos Užgavėnės – senas Europos šalių paprotys, kurios paskirtis yra išvyti užsitęsusią žiemą. Kilnojama šventė švenčiama likus 46 dienoms iki Velykų. Nors tikroji Užgavėnių diena – šiandien, Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse tradicijomis persmelkta šventė paminėta praėjusį savaitgalį.

Kaip ir daugelio švenčių, Užgavėnių ištakos pagoniškos, tačiau galiausiai prišlietos prie krikščionybės. Tad pastaraisiais amžiais per Užgavėnes leidžiama sočiai privalgyti, mat jau kitą dieną prasidės iki Velykų truksianti Gavėnia, kuomet tikintieji pasninkauja.

Užgavėnės Tauragėje. Mortos Mikutytės nuotrauka

Visai netrukus šventė prasidės Tauragės Centro turguje. Persirengėliai varys žiemą ir sako, jog bus tikra „blūdnastis“. Tik neišsigąskite – vidurdienį persirengėliai vėžinsis miesto autobusais. O vakare prasidės blynvakaris prie Tauragės kultūros rūmų.

Jaunimas laukiamas nuo 14 val. Tauragės atviroje jaunimo erdvėje (TAJE). Ten organizuojamas blynadienis.

16 valandą Užgavėnių šventė startuos Baltrušaičių kultūros namų kiemelyje, kur ir keps blynus, ir virs šiupinynę, ir sudegins žiemos negandas.

Galiausiai 18 val. Užgavėnės tęsis Pagramančio kultūros namų kiemelyje. Pranešama apie būsimą persirengėlių eiseną, tradicinę Lašininio ir Kanapinio kovą. Sako, netrūks arbatos, blynų, šokių ir žaidimų.

Ragausime blynus

Dalinamės su savo skaitytojais neįtikėtinai gardžių, tačiau ypač paprastai ir lengvai pagaminamų mielinių blynų receptu.

Mieliniai blynai su razinomis. Mortos Mikutytės nuotrauka

Reikės:

1 kiaušinio,
apie 0,5 l pieno (galima perpus pieno ir vandens),
0,5 kg miltų,
pakelio (7 g) sausų mielių,
žiupsnio druskos,
3 šaukštų cukraus,
razinų arba džiovintų spanguolių (nebūtinai),
aliejaus kepimui.

Kiaušinį paplakti su druska ir cukrumi, supilti pieną ir išmaišyti.

Kitame dubenyje sumaišyti miltus su sausomis mielėmis ir šį mišinį pilti į kiaušinio plakinį, gerai išmaišyti. Tešla turi būti labai tiršta. Visada tirštumą galima koreguoti – dar įpilti skysčio arba atvirkščiai – įberti miltų. Suberkite džiovintas uogas, jei jas mėgstate.

Tešlą uždenkite ir palikti mažiausiai valandai, kol gerai pakils.

Kepti ant nestiprios ugnies su nedideliu kiekiu aliejaus.

Skanaus!

Netikėtai meteorologų išprognozuotas sniegas grįžo į gatves ir laukus. Reikia tikėtis, kad po Kanapinio ir Lašininio kovos prisivalgę blynų sulauksime šiltesnio pavasario.

Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Rekomenduojami video:

Komentarų skiltis išjungta.