fbpx

Braškės: kokia iš jų nauda?

Dalintis:

Labai laukiamas šiltasis sezonas jau čia pat ir nejučia laukiame, kada ant prekystalių išsirikiuos šviežutėlės uogos. Vienos pirmųjų pavasario uogų – braškės. Jų jau dabar galima įsigyti, tačiau prekeiviai atviri – kol kas dauguma atvežtinės. Specialistų teigimu, šios uogos labai naudingos mūsų organizmui ir 8 didelės uogos per dieną – pats tas.

Dažnas sutiks, kad raudonskruostės braškės yra viena mėgiamiausių uogų. Jomis mėgautis galima nuo pavasario pabaigos iki pat vidurvasario, kai kurios veislės šias vitaminų bombas nokina ir dar ilgiau.

Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Ieva Drochnerytė tikina, kad ši uoga labai naudinga organizmui. Jos teigimu, uogose yra vitamino C, folio rūgšties, kalio, mangano. Mažesniais kiekiais aptinkama geležies, magnio, vario, fosforo, vitamino B6, K ir E.

– Taip pat braškėse yra netirpių ir tirpių skaidulų. Netirpios skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, šalina toksines žarnų atliekas, padeda apsisaugoti nuo storosios žarnos vėžio. Tirpios skaidulos mažina bendrą ir „blogąjį“ cholesterolį, dėl to mažėja širdies ligų rizika. Braškėse esančios medžiagos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, tai aktualu sergantiems cukriniu diabetu. Be to šviežios uogos turi antivirusinėmis ir priešvėžinėmis savybėmis pasižyminčių fitochemikalų. Pastarieji lemia uogų spalvą ir padeda apsisaugoti nuo ligų, neutralizuojant žmogaus organizme susidarančias bei iš aplinkos patenkančias toksines medžiagas, – braškių gerąsias savybes vardijo I.Drochnerytė.

Braškės. Renaldo Malycho nuotrauka

Žinoma, parduotuvėse braškių galima įsigyti net žiemą. Jos būna puikiai išlaikytos, gražios spalvos, tačiau naudingųjų medžiagų daugiausia būna šviežiose uogose, jų augimo laikotarpiu.

– Braškių skonis, išvaizda bei naudingumas priklauso nuo braškių veislės, auginimo ypatybių. Jas geriausia valgyti pavasarį ir vasarą, kuomet uogos šviežios ir turi naudingų medžiagų. Rinkitės braškes, kurios yra sodrios spalvos ir vienodai raudonos. Venkite minkštų uogų, turinčių pelėsio požymių. Jei įmanoma, rinkitės ekologiškas braškes, kad išvengtumėte pesticidų, dažniausiai naudojamų tradiciniame auginime, – negaili patarimų specialistė.

Vos uogoms užderėjus apima mintis tuoj skuosti į lysvę jų skanauti. Vis dėlto, kaip sakoma, kas per daug – tas nesveika. I.Drochnerytės tvirtinimu, subalansuota mityba yra labai svarbu, todėl ir su braškėmis nederėtų persistengti. Dietistės teigimu, braškių porciją sudaro 8 didelės uogos. Verta įsidėmėti, kad neretai vaikai būna alergiški braškėms. Dėl šios priežasties mažiesiems uogų reikėtų duoti ragauti po truputį, nedideliais kiekiais. Būtina stebėti, ar neatsiranda odos bėrimas, netinsta veidas, lūpos ar gerklė.

Prabilus apie braškes, daugeliui mintyse iškyla prisiminimai apie šaltsriubę su pienu ir cukrumi. Tačiau Ieva rekomenduoja pasidžiaugti natūraliu uogų skoniu ir vengti papildomo cukraus, kurio ir taip daug gauname su kitokiu maistu. Be to, visada galima išbandyti naujus receptus, braškių įdedant į glotnučių kokteilius, košes, maišant jas su jogurtu. O jei sezonui įsibėgėjus imsite galvoti ir apie atsargų žiemai ruošimą, bene geriausias būdas – braškes užšaldyti, nes uogienės paprastai verdamos aukštoje temperatūroje ir taip dingsta daug vitaminų.

Dalintis:

About Author

Morta Mikutytė

Naujienų portalo kurjeris.lt redaktorė

Palikite komentarą