fbpx

Braškių sezonas: pasiūla viršijo paklausą – per dieną parduoda ir 150 kg

Dalintis:

Gausiai užderėjęs ankstyvųjų braškių sezonas eina į pabaigą, pamažu pradeda nokti  vėlyvesnės rūšys, todėl kvapniosios uogos šiek tiek brangsta ir nuderėti sunkiau. Dauguma braškių augintojų patenkinti uogų derliumi ir gautu pelnu, nors sako sulaukę nemenkos konkurencijos. Rinką perpildė ne tik vietinių daržininkų užaugintos braškės, bet ir atvežtos iš Graikijos, kiek mažiau – iš Lenkijos. Perpardavinėtojai prekybos taškus buvo įsirengę prie prekybos centrų, tačiau prieš savaitę jų nebeliko. Šiuo metu išaugusi uogų paklausa džiugina vietinius braškių augintojus.

Pratemps dar savaitę

Daugiau nei mėnesį tęsėsi braškių sezonas – įvairiose Tauragės vietose buvo prekiaujama įvairaus skonio ir išvaizdos uogomis. Perpardavinėtojai, atvežtinėmis uogomis prekiavę iki vėlyvo vakaro prie prekybos centrų, neslėpė, kad jos ne lietuviškos, todėl truputį pigesnės. Šiuo metu ankstyvosios braškės baigia derėti, pradeda nokti vėlyvesnių veislių uogos. Tauragės miesto centre esančioje „Dunokų“ turgavietėje savaitės pradžioje braškėmis prekiavo 4 žmonės. Iš Dapkiškių kaimo atvykusi braškių augintoja turėjo keletą plastikinių dėželių šių uogų.

– Jau pradėjo derėti vėlyvesnės braškės, 1 kg parduodu už 2,5 Eur. Matot, kokios gražios uogos. Jei prapliups ištisiniai lietūs, bus blogai. Braškės gali pradėti pūti, tuomet mums sezonas baigtųsi, – kalbėjo moteris, noriai papasakojusi, kur veši nedidelis jos braškynas. – Jei bus gražių dienų, pradžius, tai gal dar savaitę pratempsime ir skinsime uogas.

Aukštupiuose užaugintas braškes žmonės noriai pirko. Reginos Genienės nuotrauka

Nuostolių nepatirs

Kita prekiautoja braškėmis patikino, kad parduoda tik lietuviškas uogas, pačios užaugintas Aukštupių kaime. Jos braškyne ankstyvosios uogos jau baigia derėti, o vėlyvosios – dar neprinokusios. Pasak prekeivės, šiemet prekiauti braškėmis ji pradėjo dviem savaitėmis vėliau, dviem savaitėmis anksčiau ir sezoną užbaigs. Ne visada pavyksta greitai uogas parduoti.

– Išparduodu likučius, net nerūšiuoju – viename indelyje yra didesnių ir mažesnių uogų. Mums šiemet nekokie metai – daugiau nei pusės derliaus nurinkti negalėjome dėl nepalankių orų. Daug supuvo, daug nulesė paukščiai, – atviravo Aukštupių kaimo daržininkė. – Rūšis gera, matote, kaip gražiai atrodo išvakarėse skintos uogos. Mūsų braškynas 50 arų, visus darbus nudirbame rankomis. Visa laimė, kad auginame keletą rūšių braškių, tai derliaus sulaukėme. Pardavinėjame tokiomis pat kainomis, kaip ir pernai, dabar už kilogramą norime trijų eurų. Vėliau braškių kainos kils.

Prie kitų prekystalių įsitaisiusi daržininkų pora iš Šakviečio prekiavo ne tik braškėmis, bet ir įvairiomis daržovėmis. Jie džiaugėsi gausiu braškių derliumi – užderėjo taip pat, kaip ir pernai. Šiemet uogas parduoda pigiau nei praėjusiais metais dėl padidėjusios konkurencijos ir gausios braškių pasiūlos. 1 kg – už 1,50 ar 2 Eur, skirtumą lemia dydis ir išvaizda. Nepaisant mažos kainos, sutuoktiniai linksmai šypsodamiesi teigia, kad nuostolių tikrai nepatirs ir juos gautas pelnas džiugina.

Pelningi metai

Žalgirių mikrorajone, prie prekybos centro, ant prekystalių išrikiuoti indeliai su braškėmis maždaug 1 euru brangesni nei turgavietėje. Čia perkantys uogas nelabai derasi. Smulkesnių uogų kilogramas šią savaitę kainavo 2 Eur, didesnių ir labai didelių – 3 ar 3,50 Eur. Iš Viešvilės apylinkių atvykęs Vaidas Rimkus pasakojo šioje vietoje prekiaujantis jau šeštus metus, sekasi puikiai, turi savų klientų ratą. Pasak jo, ne visiems pirkėjams svarbu, kad uogos būtų lietuviškos – daugeliui svarbesnė kaina, todėl mieliau pirko atvežtines braškes, mokėdami už kilogramą 2 Eur.

Vaidą Rimkų džiugina braškių derlius ir gautas pelnas. Reginos Genienės nuotrauka

– Ekologiškas braškes auginame 15 arų plote ir 4 arų šiltnamyje, kuriame uogas pradėjau skinti  gegužės 9 dieną, jas pardaviau po 8 Eur už 1 kg. Iki šiol prekiauju ankstyvosiomis braškėmis, jos ne tik saldžios, didelės, puikios išvaizdos, bet ir ilgai dera. Šiemet uogos pigesnės, nes braškės visiems gausiai užderėjo, nenušalo kaip pernai, – kalbėjo Vaidas. – Nė karto nebuvo, kad į namus grįžčiau nepardavęs uogų. Šiandien priskyniau apie 30 kg, tiek pat liko namie uogienei. Labai pelningi šiemet metai.

Kalbėdamas V.Rimkus spėjo aptarnauti pirkėjus, smalsaujančioms močiutėms atsakyti, kad uogienes jų šeima verda su cukrumi, o užšaldo – be cukraus. Jis teigė, kad įsivežti braškių iš Lenkijos perpardavinėtojams neapsimoka – jos gausiai užderėjo Lietuvoje, iš augintojų galima labai didelį kiekį nusipirkti didmenos kaina, už kilogramą mokant po eurą.

Perka masiškai

Šalia V.Rimkaus braškes pardavinėjo moteris, atvykusi iš Šilalės rajono, Petravičių uogų ūkio. Ji pasakojo, kad jau ketvirtus metus veža uogas tik į Tauragę, čia jos visuomet greitai išparduodamos.

Reginos Genienės nuotrauka

– Pirkėjai sako, kad už tokias gražias braškes negaila ir brangiau sumokėti, turiu savų klientų ratą. Auginame 50 arų skirtingu laiku derančias braškes, tuomet jas lengviau prižiūrėti. Uogų turime labai daug, braškių užteksime iki rugpjūčio vidurio. Oi, šiemet daug gausesnis derlius, nes pernai nušalo. Yra truputis puvinio, kruopščiai išrenkame, – atviravo moteris. – Tauragiškiai labai mėgsta kvapnias uogas. Per pastarąsias dvi dienas pardaviau 300 kg, įprastai kas dieną parduodu apie 150 kg, mažiausiai – 100 kg. Masiškai pradėjo pirkti.

Ūkininkai iš Mažonų kaimo pardavinėti jų užaugintas uogas ir daržoves pasamdė moksleivį Luką. Kas dieną vaikinas prekiauja daržo ir sodo gėrybėmis prie prekybos centro, netoli didžiojo turgaus. Pirmadienį braškių kilogramą pardavė už 2 Eur, kitą dieną jų nebeturėjo. Pasak Luko, braškės baigia derėti, nežinia, ar jų turės. Norintys pigesnių uogų jų rinkti važiuoja į Smalininkų kraštą – ten už kilogramą smulkesnių prašo 0,65 Eur, už didesnių – 1 Eur. Šilutės rajone Degučių kaime ūkininkaujantis Romas Undžys, kaip ir kasmet, taip ir šiemet, leidžia patiems prisiskinti braškių – 1 litras uogų kainuoja 1 Eur (seniau – 1,5 Eur).

Dalintis:

About Author

Regina Genienė

Laikraščio „Tauragės kurjeris“ žurnalistė

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą