fbpx

Košės diena: kaip paruošti sveiką ir skanią košę?

Dalintis:

Iš mitybos specialistų neretai išgirsi, jog košė – itin sveikas patiekalas. Jos rekomenduojamos norintiems sveikiau maitintis – ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras. Tačiau ar tikrai visos rūšies košės yra sveikos?

Daugelis mitybos specialistų teigia, kad saldžios košės nėra tinkamiausias pasirinkimas. Nemažai cukraus gauname per dieną su kitokiu maistu ir gėrimais. Tačiau itin dažnai galima rasti informacijos apie pilno grūdo košių naudą ir svarbą mūsų kasdieniame meniu. Todėl siūlome paskaityti patarimus, kaip ruošti skanias ir sveikas košes.

Nepervirkite

Turbūt atsimenate dienas, kai darželyje tekdavo valgyti gličią masę, kurią vadindavo koše? Ji tiesiog buvo pervirta. Virti kruopas reikia tiek, kad košė dar būtų kramtoma. Taip pat rekomenduojama jau užvirus vandeniui kruopų nemaišyti, nekilnoti dangčio – taip sumažėja virimo temperatūra.

Fantazuokite

Kaip gardinate košes? Dauguma žmonių beria cukraus arba druskos, kartais – šiek tiek sviesto. Bet pasitelkus fantaziją galima rasti naujų ir įvairesnių skonių. Išbandykite skirtingus aliejus, džiovintus grybus, cinamoną, džiovintus pomidorus ar vaisius, daržovių sultinį – tai tik maža dalis galimybių, kurias galite išbandyti. Ta pati košė su vis kitokiu pagardu suteiks dienos pradžiai vis kitokių spalvų.

Beje, į grikių košę, kurioje gausu geležies, reikėtų vengti dėti sviestą, nes pieno produktai stabdo geležies pasisavinimą organizme. O papildomai dedamas cukrus sutrikdo šio sveiko patiekalo maistinių medžiagų pasisavinimą.

Venkite greitai paruošiamų košių

Parduotuvių lentynose didelis pasirinkimas užpilamų košių. Reklamose teigiama, kad tai greita ir patogu. Tai tiesa, tačiau sveikumo tokiame pasirinkime tikrai maža. Visų pirma – jose dažnai gausu pridėtinio cukraus ar druskos. Taip pat rekomenduojama vengti manų, kukurūzų kruopų, kuskuso ir bulguro kruopų, mat šios turi daug krakmolo, kalorijų, tačiau maistingųjų medžiagų jose itin maža.

Užmerkite kruopas

Dažnas pasiteisinimas, kodėl dieną pradedame be košės – ilgas jos ruošimas. Ryte skubame į darbą, mokyklą ar kitur ir stovėti prie viryklės tiesiog nėra laiko. Tačiau jei kruopas užmerksite iš vakaro, ryte tikrai neužtruksite virtuvėje.

Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Palikite komentarą