Prasidėjusi kainų pasiutpolkė tęsiasi – degalų kainos nuo Naujųjų metų kyla kaip ant mielių, prognozuojama, kad jau netrukus pajusime kainų pakilimą ir pirkdami maisto produktus. Atrodo, kainų pokytį netrukus pajus ir pietaujantys valgyklose bei kavinėse. Vietos verslininkai atviri – jų perkamiems maisto produktams kainos irgi kyla, tad bus priversti didinti patiekalų kainas. Nepaisant to, „Tauragės kurjerio“ kalbinti verslininkai uždaryti kavinių neplanuoja.
Uždaro, bet ne dėl kainų
Jau anksčiau „Tauragės kurjeryje“ rašėme apie tai, kad veiklą baigė Bažnyčių gatvėje dirbęs restoranas „Sodai“. Taip pat neseniai laikraščio žurnalistė Regina Genienė kalbino picerijos „D‘oro“ vadovą Marių Stanevičių, kuris neslėpė siekiantis ją parduoti, nes maitinimo verslą išlaikyti nelengva. Picerija dar dirba, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ skelbiama, kad darbo valandos smarkiai pakito – darbo dienomis dirbama tik nuo 16 valandos, savaitgaliais – nuo 13 val. Kokia situacija su kitais maitinimo verslais Tauragėje?
Praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbta, kad uždaroma valgykla, veikusi bendrovės „Tauragės vandenys“ pastate, daugelio tauragiškių vadinta tiesiog vandentiekio valgykla. „Tauragės vandenų“ direktorius Tadas Pauparis apie maitinimo įstaigos uždarymą nedaugžodžiavo, tačiau patikino, kad ten pietaujančių netrūko, vandentiekio darbuotojai taip pat užsukdavę pasisotinti pietų pertraukos metu. Vis dėlto patalpų tuščių laikyti ilgai neplanuojama.
– Turėsime skelbti nuomos konkursą valgyklos veiklai. Dabar mokėjo 2,60 euro už kvadratą, – kalbėjo T.Pauparis, patikslinęs, kad patalpos yra apie 150 kv. m ploto.
Uždarymo priežasčių neatskleidė ir valgyklos savininkė Asta Visockienė. Moteris „Tauragės kurjeriui“ tik guodėsi, kad buvo graudu feisbuke skelbti apie uždarymą.
– Stovi ir dabar gerklėje gumulas. 15 metų visgi, – apie ilgametę veiklą nuosavame versle graudindamasi kalbėjo pašnekovė. – Klientų turėjau, darbe skraidydavau. Esu su negalia, bet dėl savo klientų viską padaryti galiu. Ir brolis kartu dirbo, dar viena mergaitė. Man dirbti virtuvėje labai patinka. Nėra taip, kad sutaupytum daug, bet pavykdavo užsidirbti normalų atlyginimą.
Verslininkė atskleidė, kad stengėsi kainų klientams nekelti, neprigamindavo per daug porcijų, kad tik kuo mažiau maisto būtų išmesta. Šiuo metu svarsto apie kitų patalpų paiešką ir patikino, kad uždarymas nesusijęs su kainų šuoliu.
Kainų pokyčius klientai pajus

Justina Visockienė: „Mes negalim dirbti ant nulio, kainos tikrai kils“. Asmeninio albumo nuotrauka
Dvi viešojo maitinimo įstaigas ir maisto prekių parduotuvę po UAB „Šaukštelis“ vėliava valdanti tauragiškė Justina Visockienė išlieka optimistiška, tačiau neneigia, kad kainų pakilimą jos klientai taip pat gali pajusti. Priežastis paprasta – produktų kainos kyla, turi kilti ir patiekalų įkainiai.
– Kai naikino PVM lengvatą, tai mums davė daug. Lengvata buvo didžiulė paskata verslui, mes galėjome nekelti kainų, turėti daugiau klientų ir išlošti kiekiu. Paskutinį kartą kainas 10 procentų kėlėme gegužės mėnesį. Dabar kilo minimalus mėnesinis darbo užmokestis, tiekėjai kelia kainą. Mes irgi einam link to, kad perskaičiuosim kainas, – atvirai dėstė J.Visockienė.
Pašnekovės įsitikinimu, kiekvienas verslas siekia turėti „kailiuką“ – atsargai paruoštų lėšų, kurias vėliau galima panaudoti, atėjus sunkmečiui. Sausio ir vasario mėnesiai, J.Visockienės teigimu, „sausi“ mėnesiai, kai ateina mažiau klientų, tad šiuo laikotarpiu kainų šuoliu jų negąsdins.
– Mes negalim dirbti ant nulio, kainos tikrai kils. Milijonų neuždirbam, o dar kaupti reikia nenumatytiems atvejams. Pavyzdžiui, kai Ukrainoje karas prasidėjo, niekam nereikėjo nei sušių, nei gurmanų parduotuvės, – apie klientų reakcijas į įvairius įvykius pasakojo verslininkė.
Justina Visockienė kiek apmaudžiai kalbėjo, kad kasmet valdžia įveda vis naujų pokyčių ir reikalavimų, kuriuos verslininkams tenka vykdyti. Nepaisant to, uždaryti maitinimo įstaigos ar atleisti darbuotojų ji neketina.
– Atleisti žmogų jau čia turi būti labai rimtas minusas. Kovidą išgyvenom. Kalba visi apie krizę, laukiam. O gal mes jau joje? – pamąstymais pasidalijo verslininkė, neslepianti, kad stengiasi į viską žiūrėti optimistiškai ir sieks verslo augimo.
Gelbsti žemaitiškas užsispyrimas

Antanas Jurkauskis: „Užsidaryti gali greit, bet o kur tada eisi?“ Asmeninio albumo nuotrauka
Maitinimo įstaigą „Ve, Daliux“ Tauragėje valdantis buvęs pedagogas Antanas Jurkauskis, kalbintas ką tik pasibaigus dienos pietums, kai sulaukia didžiausio klientų srauto, neslėpė nuovargio, mat buvusi sunki diena. Fiziškai sunki, tačiau tikėtina, kad finansiškai bent kiek optimistinė – juk daug klientų yra gerai. Tačiau paklaustas apie kainas pašnekovas antrino kitiems verslininkams – kainos greičiausiai kils.
– Viskas priklausys nuo žaliavos, kiek ji pabrangs. Kai kas jau brango, bet dar neypatingai baisiai. O jei brangs dar, tai turėsim kelti kainas ir mes. Esam jas anksčiau pakėlę 10–20 centų. Tikslesnės prognozės bus po sausio mėnesio. Tada matysim, ir kiek PVM teks mokėti – juk dabar jau vietoj buvusių 9 procentų yra 21. Žinokit, kerta per pakinklius kaip reikiant, nes tuos pinigus iš kažkur reikia ištraukti, – rėžė verslininkas.
Antanas Jurkauskis atskleidė, kad viešojo maitinimo verslas nepastovus. Būna dienų, kai vos pavyksta ištempti „ant 0“, o būna, kad vos spėja suktis – neįmanoma prognozuoti, kiek klientų ateis.
– Apgauti šildomu maistu gali kartą ar du. O po to išvis nebeateis. Čia lyg pirštus tarp durų kišti. Mes turėjom labai gerą laikotarpį prieš Naujuosius metus, nes tada aplinkiniai maitintojai atostogavo, tai ėjo pas mus. Plėstis mes neturim kur, esamiems darbuotojams darbo yra sočiai. Užsidaryti gali greit, bet o kur tada eisi? – svarstė A.Jurkauskis, neslėpdamas, kad ir naktį nubudus mintys sukasi apie verslą. – Žemaitiškas užsispyrimas turbūt čia gelbsti.
Maisto pramonei pavojaus neįžvelgia

Marius Jucikas: „Bet galiausiai atsiremi į tašką, kai sąnaudos pasiekia pajamas ir tada kaina vis tiek turės kilti“. Mortos Mikutytės nuotrauka
Krašto verslininkus vienijančios Tauragės apskrities verslininkų asociacijos, kuri kasmet savo apdovanojimuose įvertina ir pagerbia stipriausius narius, vadovas Marius Jucikas „Tauragės kurjeriui“ sakė prognozuoti kainų pokyčių negalintis. Tačiau stebi informaciją viešojoje erdvėje ir iš to sprendžia, kad kainų pakilimo įvairiose srityse gali būti.
– Algos kyla, kuro akcizo didėjimas – visa tai turės įtakos kainoms. Dar brango alkoholis ir rūkalai. 2023 metais Tauragės įmonėse turėjome apyvartos kritimą. 2024 metų rezultatų dar nežinome. Bet kai pakalbi, vieniems metai geresni, kitiems blogesni. Kaip kam, – Tauragės krašto verslininkų padėtį apibendrino M.Jucikas.
Pašnekovas įsitikinęs, kad maisto srityje dirbantiems neturėtų būti itin blogai, mat valgyti žmonėms reikės visada. Tačiau kai kurios kitos sritys šiuo metu stagnuoja. Bene labiausiai – eksportuojantys.
– Statistika rodo, kad vartojimas mažėja. Manau, laikosi visi iki paskutinio, stengiasi kainų nekelti dėl konkurencingumo. Bet galiausiai atsiremi į tašką, kai sąnaudos pasiekia pajamas ir tada kaina vis tiek turės kilti, – įsitikinęs TAVA pirmininkas.
2 komentarai
Nieko nepadarysi, juk maisto produktą pagaminti – patiekalą karbonafą ar šašlyką yra didelis darbas. Juk kavinės reikalingos gedulingiiems pietums, juk kai žmogus miršta, kiek rūpesčio, juk reikia prie karsto būti, nebėra kada kambarėli pietų būti, o dar visur lėk, bėk. Kavinės padeda labai daug žmogui sunkią valandą, visada maloni jauki aplinka visi tai žinome. O kad kainos s kyla tai visi žinome, Lietuvos rytas – kaina 3€, cigarečių pakelių 5€, tai geriau užeiti į kavinę skaniai pavalgyti. Ar tai netiesa. Žmonės eikite į kavinės nors kavos atsigerti puodelį su tortuku, ir nuotaika bus gera, ir linksmiau bus gyventi.
Teko uzeiti i renovoto viezbucio valgykla stilius ,,,,,alia 70 metai,,,,, ,muzikiskas aptarnavimas ir servisas kainos kosmines padavejai damusa i ceki ,,,,buvai ussakes 2 vienodus patiekalus o raso kad 3 .Palikom 175 eurus isejau izeistas