Salotos – daugelio mėgstamas maistas, kurį galima valgyti kaip užkandį, garnyrą. O kartais šis skanėstas tampa ir pagrindiniu patiekalu. Bet ar visada salotos yra sveika? Dietistė Ieva Drochnerytė pataria, su kuo paruoštos salotos bus skanu ir svarbiausia – sveika.
Apie salotas neretai susimąstome tada, kai norime ko nors sveiko, lengvo ir skanaus. Šis patiekalas laikomas sveiku, nes jame gausu daržovių ir mažai kalorijų. Šeimininkių fantazija ruošiant salotas turbūt beribė, nes visada galima įdėti ne tik skirtingų ingredientų bei prieskonių, bet ir skirtingų užpilų. Vienos naudoja aliejų, kitos majonezą, neretai pasirenkami ir pirktiniai užpilai ar tiesiog citrinų sultys. Svarbu pabrėžti tai, kad pasirinkus netinkamą užpilą, kalorijų gerokai padaugės ir vargu ar salotas galėsime vadinti sveiku maistu. Tinkamai subalansuotas salotas sveikiausia ruošti su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, žalumynų mišiniu.
Tauragės visuomenės sveikatos biuro dietistė Ieva Drochnerytė teigė, kad kaip pagrindinis patiekalas ruošiamos salotos turi turėti įvairių maistinių medžiagų. Kiaušiniai, žuvis, vištiena, pupelės ar avinžirniai – mūsų organizmui reikalingi baltymai. Taip pat svarbu, kad būtų riebalų – alyvuogių ar linų sėmenų aliejaus, riešutų, sėklų, alyvuogių ar avokadų. Angliavandeniai irgi būtinas ingredientas. Jų gausime, jei į salotas įdėsime daržovių, bolivinių balandų, užsikąsime pilno grūdo duona.
– Jei salotos valgomos kaip užkandis prieš pagrindinį patiekalą ar kaip pagrindinio patiekalo garnyras, salotos gali būti pagamintos iš kelių rūšių daržovių ir pagardintos šlakeliu aliejaus. Vertėtų atsisakyti dietinio mąstymo, kuris „įjungia ribojimo mygtuką“ ir sąlygoja streso padidėjimą organizme. Verčiau dėmesį sutelkite į sveikatai palankių gyvensenos įpročių keitimą ir į sveikatą žiūrėkite plačiau. Visi žinome, jog reikia valgyti daugiau daržovių, tai tą ir padarykime. Ugdykime įprotį valgyti daržoves kiekvieno valgymo metu ir tai bus sveika. Sveikas maistas yra toks, kuris yra subalansuotas, įvairus ir šviežias. Išmokite atpažinti organizmo siunčiamus signalus, kaip jis reaguoja į vieną ar kitą maistą ir neapribokite savęs, – dalijosi patarimais I.Drochnerytė.
Vis dėlto, dietistė neslepia pastebėjusi, jog šeimininkių gaminami salotų užpilai ar padažai būna riebūs, pagardinti grietine, majonezu. Nors gero ar blogo maisto, pasak specialistės, nėra, ir arbatinis šaukštelis kokybiško majonezo nieko blogo nepridarys, vis dėlto patartina rinktis sveikesnius užpilus. Verta rinktis pirmo spaudimo alyvuogių aliejų, pagardintą citrinų sultimis ir prieskoninėmis žolelėmis. Pašnekovės teigimu, būtent alyvuogių aliejuje gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių mūsų mityboje trūksta. Lietuviškoje virtuvėje dažnai vartojamoje grietinėje ir majoneze gausu sočiųjų rūgščių, kurių vartojame per daug ir tai tampa širdies bei kraujagyslių sistemos ligų atsiradimo priežastimi.
Kalbėdama apie salotų pagardus, I.Drochnerytė užtikrintai teigia, kad namuose gaminti padažai bus sveikesni ir kokybiškesni, nei įsigyti parduotuvėse. Tik patys pagaminę žinome, ko ir kiek įdėjome, kiek laiko galime laikyti, kad būtų skanu ir šviežu, išsaugotų vitaminus ir mineralus. Be to, pirktinių padažų etiketėse matyti gausybės sudedamųjų dalių sąrašas, kai kurių priedų pavadinimus net sunku perskaityti, ką jau kalbėti apie supratimą, kam jie skirti. Žinoma, iš parduotuvės lentynos į namus parsineštas užpilas greičiausiai sudėtyje turės ir cukraus bei druskos, kurių ir taip kasdien gauname su maistu. Būtina atminti, kad gausus šių dviejų ingredientų vartojimas sukelia sveikatos sutrikimus.
– Kaskart noriu visiems priminti, jog sveikata ir sveika mityba slypi saikingume. Gebėdami valgyti saikingai įvairius maisto produktus, patenkinsime ne tik savo fizinius, bet ir emocinius poreikius, – atviravo I.Drochnerytė, „Tauragės kurjerio“ skaitytojams siūlydama pasigaminti gardžių salotų su bolivine balanda. Jas galima valgyti ir šiltas, ir šaltas.