Valgyklos ir kavinės tikisi nebe pelno, o išgyventi

Dalintis:

Gal kam nors karantino sąlygos ir atrodo per menkos viruso plitimui sustabdyti, tačiau verslininkams jos tikrai ne šiaip griežtos. Kai kam šis laikotarpis gali būti netgi lemtingas. Tauragėje veikiančios viešojo maitinimo įstaigos bando prisitaikyti prie situacijos ir stengiasi judėti į priekį. Bent tam, kad išgyventų sunkmetį. Apie pelną kalbų nebeliko.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Tauragės departamento duomenimis, Tauragės rajone veikia 73 viešojo maitinimo įstaigos, neskaitant bendrojo ugdymo, socialinės globos įstaigų, ligoninių. Iš jų 7 restoranai, 36 kavinės, užkandinės, 5 barai, 13 kebabinių, 12 – kitų maitinimą tiekiančių įmonių. 16 viešojo maitinimo įstaigų veikia už Tauragės miesto ribų. 22 įmonės turi leidimą vykdyti patiekalų išvežimą.

Tokį leidimą gauti nesudėtinga, reikia tik kreiptis į tarnybą ir specialistai nurodys visas būtinas sąlygas. Jei viskas gerai, leidimas išduodamas per tris darbo dienas. VMVT Tauragės departamento specialistai patikslino, kad įmonės privalo užtikrinti patiekalų, skirtų išsinešti, saugą bei kokybę ir laikytis asmens higienos reikalavimų.

VMVT Tauragės departamento specialistai feisbuke pastebėjo įmonę, kuri maisto pristatymo paslaugą ėmė siūlyti neturėdama tam leidimo. Su šios įmonės atstovu susisiekta ir paaiškinta, kaip leidimą gauti. Neilgai trukus įmonės vadovas pateikė prašymą VMVT ir leidimas papildomai veiklai vykdyti buvo išduotas.

Socialiniame tinkle „Facebook“ kasdien galima pastebėti įmones, siūlančias pietums įsigyti ką tik pagamintų patiekalų. Pasirinkimas platus – nuo lietuviško įprastinio maisto iki picų ir kiniškų patiekalų. Kaip Tauragėje veikiančioms įmonėms sekasi šiuo verslui nedėkingu laikotarpiu?

Mažajai bendrijai „Kara LT“ vadovaujanti Alma Mizgirienė rūpinasi kinų virtuvės patiekalus gaminančio restorano „Da Feng“ veikla. Kol kas į sunkų laikotarpį ši viešojo maitinimo įstaiga žvelgia optimistiškai.

– Ateinam, bandom dirbti. Kol kas užsakymų pagrindas – iki 15 valandos, dienos pietūs. Į juos įtraukėm lietuviškus patiekalus, sukamės kaip galim, kad tik išsisuktume. Bandom atsilaikyti. Mėnesį–du tikrai atsilaikysim. Sumažėjo dirbančių pas mus, – atvirai kalbėjo verslininkė.

Šalia „Sodros“ įsikūrusioje valgyklėlėje „Ve Daliux“ dirbantis kolektyvas, panašu, net sunkiu laiku bando gyventi linksmai. Įmonėje plušantis Antanas Jurkauskis pasakojo vis dar palaikantis linksmą nuotaiką ir optimizmą.

– Situacija labai sudėtinga, tačiau dirbam, sukamės. Ar karas, ar maras – žmonės valgyti nori. Kai kurie ateina pasiimti paruošto maisto, kitiems nuvežam. Kas mane asmeniškai pažįsta, parašo žinutę, ko nori, kiti skambina. Kasdien meniu skelbiame. Apie pelną jau nekalbame, išgyvens tik stipriausi. Aiškiau bus po balandžio vidurio – bus matyti, ar visi išmokėsim algas, ar visi susimokės PVM. Siūlomas mokesčių atidėjimas nėra lengvata, mokesčius vis tiek reikės sumokėti. O jei neišsilaikysi, reikės bankrutuoti, – kalbėjo A.Jurkauskis.

Pašnekovas džiaugėsi, kad per trejus veiklos metus susiraukusieji lankytojai arba ėmė šypsotis, arba nebeina į jų kavinę. Be to, patys būdami smulkieji verslininkai, palaiko ir kitus smulkiuosius – dalį produkcijos perka iš vietos ūkininkų. Antanas atviras – geriau jau valdžia pasiūlytų sumažinti PVM šiuo sunkiu periodu, nes kiti siūlymai kol kas į lengvatas nepanašūs.

Didelių sunkumų kyla ir kavinei „Bacas“ (buvęs „Boulingas“). Jos vadovė Alfreda Baciuškienė atviravo kavinę Jurbarke turėjusi uždaryti. Tauragėje išsilaikyti bando kiek koreguodama meniu.

– Išsinešimui užsakymų buvo labai mažai. Mažinom kainas, sudarėme paprastesnį meniu. Šiandien penktadienis, tai jau mūsų klientams įprasta, kad siūlome cepelinus. Jiems užsakymų turime. Bet šiaip perkamumas sumažėjo apie 80 proc. Planuojam reklamą skelbti, lankstinukus nešioti. Dabar visiems sunkmetis. Kai kurie darbuotojai prastovose. Labai didelė nežinomybė, – praėjusį penktadienį apie patiriamus sunkumus atvirai kalbėjo kavinės vadovė.

Kiekvienas maistą išsinešti tiekiantis verslininkas laukia kiekvieno užsakymo. Verslui šiuo metu ypač svarbūs socialiniai tinklai, per kuriuos atkeliauja dauguma užsakymų.

Dalintis:

About Author

Naujienų portalo kurjeris.lt redaktorė

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą