Įdėję labai nedaug pastangų, ant stalo turėsite efektingą kepsnį, dėl kurio nereikės skriausti piniginės. Puikiai tiks šventės proga – juk artėja Valstybės diena.
Reikės:
1 kg jautienos sprandinės arba mentės (vieno gabalo),
1 svogūno (supjaustyto kubeliais),
3 česnako skiltelių (sutraiškytų peiliu),
3 morkų (supjaustytų įstrižais gabalėliais),
2 saliero stiebų (supjaustytų įstrižais gabalėliais),
400 g bulvių (supjaustytų kubeliais),
250 ml raudonojo sauso vyno,
750 ml jautienos sultinio,
0,5 šaukštelio džiovinto rozmarino,
1 šaukštelio džiovinto čiobrelio,
2 šaukštų miltų,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Burnoje tirpstantis jautienos sprandinės kepsnys
Mėsą nuplaukite ir gerai nusausinkite, apriškite konditeriniu siūlu (tai reikalinga, kad mėsa kepdama išlaikytų kepsnio formą), įtrinkite druska ir pipirais. Supjaustykite daržoves. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių.
Į indą, kuriame kepsite, įpilkite aliejaus ir įkaitinkite ant labai aukštos ugnies. Indas turi būti su dangčiu ir geriau storasienis. Mėsą dėkite į įkaitintą aliejų ir stipriai apkepkite iš visų pusių iki tamsaus rudumo (apie 7 min.), tuomet atidėkite ant lėkštės. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Į tą patį puodą berkite svogūnus, česnakus ir apkepkite iki auksinės spalvos. Tuomet sudėkite morkas, salierus, džiovintus prieskonius ir maišydami kepkite dar kelias minutes. Supilkite vyną, virkite, kol skysčio liks perpus mažiau.
Miltus suberkite į puodelį ir užpilkite pasiruoštu jautienos sultiniu (apie 200 ml), išmaišykite iki vientisos konsistencijos.
Į puodą su apkeptomis daržovėmis dėkite mėsą supildami ir visas lėkštėje išsiskyrusias sultis. Pilkite sultinį, miltų mišinį ir viską užvirkite (šiame etape bulvių dėti nereikia!). Uždenkite puodą ir šaukite į orkaitę. Kepkite 2 valandas.
Išimkite indą iš orkaitės, jei mėsa dar labai kieta, tuomet kepkite papildomą valandą. Jei mėsytė apyminkštė, apverskite, suberkite bulves, švelniai sumaišykite su kitomis daržovėmis ir uždengę kepkite dar 1 valandą.
Išimkite indą iš orkaitės ir dar kartą patikrinkite mėsą, ji turi būti minkštutėlė, kitu atveju kepkite dar, kas 15 minučių vis patikrindami. Jei manote, kad padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens. Iškepusį kepsnį uždenkite dangčiu ir leiskite 5 minutes pailsėti.
Perkelkite mėsą į lėkštę ir nukirpkite siūlus. Pjaustykite ir tiekite su troškintomis daržovėmis, negailėdami padažo.
Skanaus!
Daugiau receptų FB Karšta košė