Prieš šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų – išsirinkti norimos kokybės kiaušinius, kurie vėliau bus marginami ir valgomi. Tačiau į ką atkreipti dėmesį juos perkant iš didėjančios kiaušinių pasiūlos parduotuvėse? Kokia kiaušinių galiojimo trukmė, kaip teisingai juos namuose laikyti ir per kiek laiko suvartoti? Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria kiaušinius rinktis pagal jų ženklinimą ant pakuočių.
Atkreipkite dėmesį į kiaušinių ir pakuočių užrašus
Svarbiausia prieš perkant supakuotus kiaušinius atidžiai perskaityti informaciją etiketėje ar ant pakuotės, atkreipti dėmesį į galiojimo datą. Parduotuvėse kiaušiniai vartotojams gali būti parduodami iki 21 dienos nuo kiaušinio padėjimo. O jų tinkamumo vartoti terminas yra 28 dienos – būtent tiek laiko kiaušiniai išlaiko savo vertingiausias savybes.
ES valstybėse visi parduodami kiaušiniai privalo būti paženklinti tam tikru kodu, kurį sudaro vienas skaičius, dvi raidės ir dar penki skaičiai.
Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia vištų dedeklių laikymo būdą. 0 nurodo, kad vištos auginamos ekologiškai (vištoms taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai, šeriamos pašaru, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus). 1 reiškia, kad dedeklės vištos turi galimybę vaikščioti lauke laisvai. 2 reiškia, kad dedeklės vištos laikomos ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos). 3 nurodo, kad dedeklės vištos laikomos narvuose.
Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalį, kurioje yra dedeklių vištų laikymo vieta: pavyzdžiui, Lietuvoje užaugintų vištų kiaušiniai turi ženklą LT, Latvijos – LV, Lenkijos – PL, Ukrainos – UA žymėjimą.
Trečioji ženklinimo kodo dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, jog ta laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos veterinarijos tarnybos.
Vertingos informacijos pirkėjams apie kiaušinių tinkamumo vartoti laiką, saugojimo sąlygas suteikia ženklinimo informacija pateikta ant kiaušinių pakuočių. Ženklinimo išimtys taikomos tik smulkiems ūkininkams, savo ūkiuose auginantiems ne daugiau kaip 50 vištų. Tokie kiaušiniai dažniausiai parduodami turgavietėse. Tačiau, kaip ir prekybos centruose, jie turi būti parduodami pakuotėse, nepažeisti, nesuskilusiais lukštais bei prekybos vietoje privalo nurodyti savo vardą, pavardę ir ūkio adresą.
Kiaušiniai pagal svorį skirstomi į keturias kategorijas, kurios nurodomos ant jų pakuočių: XL – labai dideli (73 g ir didesni), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g). Gali būti supakuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušiniai. Tada nurodoma ,,skirtingų dydžių kiaušiniai“ ir pateikiamas minimalus grynasis kiaušinių svoris nurodytas gramais.
Parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai, atitinkantys kokybės reikalavimus. A klasės arba „švieži“ kiaušiniai turi būti surūšiuoti, paženklinti ir supakuoti per 10 dienų nuo padėjimo datos. Žodžiai „ekstra“ arba „ekstra švieži“ gali būti vartojami kaip papildoma kokybės nuoroda ant A klasės kiaušinių pakuočių iki devintos dienos po kiaušinių padėjimo.
Prekybos centruose vartotojai gali rasti kiaušinių, kurie į ES importuojami iš trečiųjų šalių, tačiau jie taip pat turi atitikti visus saugumo parametrus, kaip ir pagaminti ES valstybėse narėse. Esminis skirtumas, kad trečiųjų šalių įmonėms nėra privalomi gyvūnų gerovės reikalavimai, kurie ES – labai griežti. Tad tokie produktai turi būti paženklinti specialia nuoroda, kad auginimo būdas, yra „ne EB standartas“.
Perkant neženklintus kiaušinius iš smulkiųjų ūkininkų, reikėtų pasiteirauti, kiek vištų laiko, ir turėti galvoje, kad dauguma vištų deda po vieną kiaušinį kas 24–26 valandas. Svarbu atkreipti dėmesį, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.
Kiek nusipirktus kiaušinius galima laikyti?
Kiek ilgai kiaušiniai išbus nesugedę, priklauso nuo jų laikymo sąlygų ir temperatūros – kuo ji aukštesnė, tuo trumpesnis kiaušinių saugojimo terminas. Labai svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų, kad ant kiaušinio lukšto nesusidarytų drėgmės kondensatas. Neplaukite kiaušinių tik nusipirkę, nes sutrumpinsite tinkamumo vartoti terminą, nes vanduo pažeidžia apsauginę lukšto plėvelę, kuri dalinai apsaugo kiaušinį nuo ant lukšto buvusių mikroorganizmų patekimo.
Rekomenduojama kiaušinius laikyti šaldytuve, nes taip laikant lėtėja bakterijų dauginimasis ir augimas ant lukšto, tai sumažina ar padeda išvengti jų patekimo į kiaušinį. Patartina kiaušinius laikyti gamintojo pakuotėje, kurioje ir nusipirkote, nes žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu, o pakuotė pasitarnaus kaip informacijos šaltinis, sekant kiaušinių galiojimo terminą.
Per kiek laiko suvalgyti virtus kiaušinius?
Kiaušiniai yra vienas pagrindinių šv. Velykų akcentų, tačiau specialistai pataria jų nekaupti iš anksto. Kiaušiniais pasirūpinti reikėtų prieš šventes, nes jie bus šviežesni. Be to, norint prisidėti prie maisto švaistymo mastų mažinimo, svarbu įsivertinti norimą margučių kiekį ir pirkite kiaušinių tik tiek, kiek pajėgsite suvalgyti. Juo labiau kad šaldytuve laikomus virtus vištos kiaušinius reikėtų suvartoti per tris paras. Virti kiaušiniai sugenda greičiau, jei jų lukštai yra pažeisti.