Tikrų tikriausias komforto maistas, sujungiantis klasikinius ir visų mėgstamus skonius į nuostabų patiekalą. Tinka jis visais metų laikais, o jei dabar išbandžius patiks, per šventes bus tikra Kūčių stalo puošmena.
Reikės:
1 kg baltos žuvies filė be odos (juodojo paltuso, menkės, ešerio, sterko),
1 svogūno,
2 česnako skiltelių,
250 g rudų arba baltų pievagrybių,
250 ml grietinėlės (35 proc. riebumo),
150 ml vištienos ar daržovių sultinio iš kubelio,
1 šaukštelio Dižono garstyčių,
1 šaukštelio sojų padažo (nebūtina),
2 kiaušinių,
miltų žuviai apvolioti,
2 šaukštų sviesto,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
1 šaukšto smulkiai sukapotų šviežių krapų,
augalinio aliejaus žuviai kepti.
Žuvį nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais.
Į dubenėlį įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite, o į kitą suberkite miltus. Žuvies gabalėlius iš pradžių pamirkykite kiaušinių plakinyje, po to apvoliokite miltuose. Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių po 2 minutes, kol bus gražios auksinės spalvos. Iškeptą žuvį sudėkite į kepimo indą taip, kad gabalėliai šiek tiek dengtų vienas kitą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Nuvalytus pievagrybius supjaustykite plonais griežinėliais ir atidėkite ant lėkštės. Į vieną dubenėlį suberkite smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną ir labai smulkiai supjaustytas česnako skilteles. Į švarią keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, įpilkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant aukštos ugnies. Į įkaitintą keptuvę suberkite pievagrybius, truputį pasūdykite ir gerai išmaišykite. Retkarčiais pamaišydami, kepkite apie 7 minutes, kol pievagrybių griežinėliai gražiai apskrus. Apkeptus pievagrybius sudėkite ant popierinio rankšluosčio.
Į tą pačią keptuvę įdėkite likusį šaukštą sviesto ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Suberkite smulkintą svogūną su česnakais ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 12 minučių, kol gražiai pagels. Ant apkepto svogūno su česnakais supilkite grietinėlę, sultinį, sojų padažą, įdėkite garstyčias, pagardinkite druska, pipirais ir užvirkite. Kartkartėmis pamaišydami virkite apie 5 minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės. Į padažą suberkite pievagrybius ir virkite dar apie 2 minutes.
Padažą supilkite ant žuvies ir šaukštu tolygiai paskirstykite pievagrybius. Kepimo indą uždenkite folija ir kepkite orkaitėje apie 20 minučių, nuimkite foliją, padidinkite kaitrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 8 minutes.
Indą su žuvimi išimkite iš orkaitės, apibarstykite smulkintais krapais ir tiekite su virtomis bulvėmis, bulvių koše ar kitu savo mėgstamu garnyru.
Skanaus!
Daugiau receptų FB Karšta košė
Karstakose.com