Kokiais atvejais savo mitybos problemas reikėtų patikėti specialistams?

Dalintis:

Maitinimasis – būtina sąlyga organizmui normaliai augti, vystytis ir apskritai išgyventi. Kai žmogus susiduria su mitybos problemomis sutrinka ne tik visa  virškinimo veikla, bet ir širdies darbas, atsiranda netgi depresijos simptomai. Vienas mitybos problemas galima spręsti ir savarankiškai, o kitas dera patikėti profesionalams.

Kada patariama kreiptis į mitybos specialistus?

Į dietologus paprastai patariama kreiptis kai:

  • reikalinga svorio korekcija, t.y. dėl viršsvorio ar, atvirkščiai, tuomet, kai svoris pernelyg mažas,
  • esant įvairioms organizmo alergijos kokiam nors maistui, nes, patyręs didesnę alergiją, organizmas gali patirti anafilaksinį šoką,
  • sergant endokrininės sistemos, virškinimo, kraujagyslių ligomis, esant onkologijai, kada mitybos derinimas palengvina tomis ligomis sergančių žmonių būklę,
  • prieš numatomas įvairias chirurgines operacijas,
  • sergant valgymo sutrikimais – anoreksija ar bulimija,
  • kai organizmą kankina sudirgusi oda – bėrimas, niežulys ar išsausėjimas,
  • dietologijos paslaugos gali būti reikalingos dėl  noro geriau suprasti sveikos mitybos principus ir juos pritaikyti kasdienoje.

Kaip pasirinkti mitybos specialistą?

Pasirinkti kvalifikuotą mitybos specialistą yra išties svarbu. Nes galima išgirsti nemažai istorijų, kai siūlomos abejotinos reikšmės dietos, sudaromi netinkami mitybos planai ir vėliau žmogus kenčia dar didesnius negalavimus ar svorio pokyčius.

Tikrai atsakingai dirbantis dietologas ar kitoks mitybos specialistas pasidomi ir  net atlieka tyrimus dėl bendros organizmo būklės. Žmonės tikrai dažnai nesupranta, kodėl dėl viršsvorio domimasi, sakykim, širdies ar kraujagyslių ligomis. Tačiau, kaip jau minėjome, viso organizmo veikla yra susijusi, tad labai svarbu ištirti ar, tarkim, viršsvoriui neturi įtakos kažkokios kitos lėtinės ligos. Kartais patys žmonės net nesupranta, kad turi didesnių bėdų, nei įtaria. Todėl labai svarbu su  klientais išsamiai kalbėtis ir priimti tinkamiausią sprendimą.

Žinoma, labai svarbu specialisto išsilavinimas ir patirtis. Pasidomėkite ar jūsų pasirinktas medikas turi reikiamas licencijas. Tinkamus mitybos pagrindus  žino tik mokslus pabaigę mitybos specialistai – dietistai ar dietologai.

Svarbu ir kitų klientų atsiliepimai.

Ką pasirinkti – dietistą ar dietologą?

Dažnai žmonės šiek tiek painioja šiuos specialistus ir jų teikiamas paslaugas. Dietologas yra  medicinos gydytojas, toks pat kaip ir kitų medicinos sričių gydytojai, baigę 6 metų trukmės medicinos magistro studijas ir įgijęs medicinos gydytojo licenciją. Šios specialybės medikai gali konsultuoti pacientus su mityba susijusiais klausimais. Gydytojas dietologas vertina bendrą žmogaus sveikatos būklę, analizuoja atliktų tyrimų rezultatus, gretutines ligas, vartojamus medikamentus ir jų poveikį žmogaus organizmui. Jis gali skirti reikiamus tyrimus ir medikamentus. Taigi, dietologas daugiau dirba paskirdamas individualią gydymo taktiką, gydomąsias dietas pagal diagnozes.

Štai dietistas praktiškai sudaro valgiaraščius pagal maisto technologo sukurtas receptūras. Dažnai pacientai nori gauti valgiaraštį su išsamiais receptais. Dietologas daugiau konsultuoja, kokius produktus patartina vartoti, o dietistas jau geba kurti išsamius receptus. Dietistai dažniau rengia ilgalaikius maitinimosi stebėsenos planus, asmens ar jų grupės valgiaraščius, koreguoja paskirtą dietinį gydymą, apskaičiuoja davinių maistinę ir energetinę vertę.

Ką apie maisto produktus pabrėžia specialistai?

Jie sako, jog sveikiausia yra valgyti sezoninius maisto produktus. Tačiau labai svarbu neperlenkti lazdos. Sakykim, jūros gėrybių sezonas. Jeigu šių produktų nevalgote nuolatos, nereikėtų persistengti ir sezono metu. Taip galima sukelti alerginę reakciją.

Dažnai šiltuoju sezonu žmonės uoliai puola vaišintis sodo, miško ar daržo gėrybėmis. Turėtų labai atsargiai elgtis virškinimo problemų turintys ar diabetu sergantys asmenys. Žinotina, jog daržovių galima valgyti daugiau, o vaisius uogas – šiek tiek atsargiau, dėl juose esančio natūralaus cukraus kiekio.

Užs. Nr.6

Dalintis:

About Author

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą