Kavinių verslui – išlikimo uždavinys

Dalintis:

Iki karantino Tauragėje sėkmingai veikusių kavinių ir restoranų savininkams ateina sunkus apsisprendimo metas: investuoti daugiau nuosavų lėšų ir bandyti išsaugoti verslą, kol valstybė suspendavusi įprastą veiklą, keisti ir prisitaikyti prie karantininių sąlygų ar užverti duris visam.

Dauguma Tauragės kavinių ir kitų viešojo maitinimo įstaigų buvo įpratusios gyventi iš apyvartinių lėšų. Staiga smogusi krizė privertė spręsti sunkiausią uždavinį – kaip išsilaisvinti iš mokesčių pančių ir išsaugoti darbo vietas. Kai kurios darbuotojams pasiūlė prastovas, laikinai nutraukė patalpų nuomos sutartis. Kitos bando kabintis į šiaudą – gamina maistą išsinešti ir iš gaunamų sumažėjusių pajamų bando išsilaikyti. Apie pelną karantino metu – nė kalbos.

Paskutinis užsakymas – prieš metus

Viešbutį-restoraną „Banga“ valdantis verslininkas Vytautas Kiminius prognozuoja, kad kavinių ir restoranų verslas į įprastą ritmą grįš tik po metų, o šiuo metu galiojantys draudimai bus atleisti tik vasarą. Detalizuoti, kokių nuostolių patiria jo valdoma įmonė, verslininkas nenorėjo. Tikino, kad juos skaičiuoja, bet gyventi matant šiandienos skaičius tikrai ne lengviau.

– Paskutinį didelį užsakymą restorane turėjome prieš metus. Nors karantinas prasidėjo praėjusį kovą, vasarą dirbome, bet tikrai ne pilnu pajėgumu. Prognozės, deja, tikrai nėra geros. Kavinėms ir restoranams teks įsibėgėti. Domiuosi naujienomis, matau, kad kai kurios šalys jau kalba apie būsimą karantiną kovą, manau, kad Lietuva tikrai ne išimtis. Įprotis gyventi karantine atsilieps ir žmonių norams, ir elgsenai, – mano pašnekovas.

Nors daugelis dabar tik pasvajoja apie susitikimus su draugais kavinėse ar restoranuose, verslininko įsitikinimu, ir atlaisvinus karantiną, pinigus pramogoms tauragiškiai leis ribotai.

– Tikiu, kad išeisime, susitiksime su draugais ir išgersime kavos ar ne tik kavos. Bet karantinas keičia mūsų mąstymą. Sunku kažką prognozuoti ir džiaugsmo tose prognozėse nematau. Gal bus geriau viešbučiams. Tik Tauragėje neturime daug turistų, atvažiuoja vienas kitas su dviračiais, motociklais, – sakė V.Kiminius.

Paklaustas, gal jau sulaukia skambučių su prašymais rezervuoti restoraną vienai ar kitai datai vasarą, verslininkas pripažino – užsakovų kol kas nėra.

– Niekas neįsivaizduoja, kada bus galima vakarieniauti restorane. Aš tikiuosi, kad birželį, bet planuoti šventes nežinant, ar galėsi švęsti – sunku. Žmonės neskambina ir nesidomi. Tačiau pasaulis išgyveno ir marus, ir karus. Reikia kantrybės. Gal gyvenimas nebus toks, koks buvo anksčiau, bet jis vis tiek bus. Žmonės juk ir per karą vestuves keldavo, ir vaikus gimdydavo. Dabar gal blogiau nebus, – optimistine gaidele pokalbį baigė V.Kiminius.

Per karantiną neveikia

Miesto centre įkurtoje kavos studijoje „ResPublika“ tamsu. Sugriežtinus karantiną savininkai nusprendė laikinai stabdyti kavinės veiklą.

– Užsidarėme gruodžio viduryje. Buvo rekomendacija nesibūriuoti ir nepalikti namų be reikalo. Atsižvelgdami į tai, veiklą sustabdėme, darbuotojai išleisti į prastovas. Kai situacija pasikeis, vėl dirbsime, – „Tauragės kurjeriui“ sakė studijos savininkas Audrius Cibauskas.

Pašnekovas pasakojo, kad klientai, kurie buvo įpratę pirkti ne tik paruoštą kavą, bet ir kavos pupeles, užsakymus pateikia socialiniame tinkle.

– Turime ir kitos veiklos. Užsakymus išsiunčiame paštu, dėliojam ateities planus, galvojame apie smulkius pagražinimus. Idėjų daug, bet jas iki įgyvendinimo pasilieku sau, – sakė A.Cibauskas.

Konsultuoja telefonu

Sušius gaminantys tauragiškių pamėgtos „Šaukštelio studijos“ darbuotojai stengiasi neįsileisti blogų minčių ir kaip įmanydami bando išgyventi šį nelengvą metą. Kavinės savininkė Justina Visockienė sakė apskritai nemėgstanti skųstis ar dejuoti, todėl ėmėsi naujos veiklos – kol karantinas, atnaujino kavinės terasą, remontuoja vidų ir laukia pavasario, kai, kaip tikisi, bus leidžiama įprasta kavinių ir restoranų veikla.

Iki karantino Simona (kairėje) ir Gabrielė dirbo barmenėmis, o dabar su klientais bendrauja telefonu. „Šaukštelio studijos“ nuotrauka

– Bandome gyventi išgyvenimo būdu. Stengiamės išklausyti klientus ir jų poreikius. Sušių rinkiniams taikome nuolaidas, sukūrėme naujų patiekalų. Darome viską, kad nereikėtų stovėti ant vienos kojos ir šokinėti vietoje. Turime generuoti pajamas, turėti darbo ir išsimokėti atlyginimus, sumokėti nuomą, visus priklausančius mokesčius, – sakė verslininkė ir ypač dėkojo darbuotojams, neleidžiantiems jai net pagalvoti apie blogąjį verslo scenarijų.

Justina sako, kad būna dienų, kai studijos darbuotojai vos spėja suktis – tiek sulaukia užsakymų. Tačiau darbas nematant kliento – ne tas.

– Žmonės paskambina, konsultuojame juos telefonu, siūlome ką pasirinkti, išklausome, paprasčiausiai pasikalbame. Daugiausiai užsakymų gauname per pietus. Intensyviai dirbame dvi valandas per dieną. Apie visišką studijos uždarymą nebuvo net kalbos. Dažnai pagalvoju apie kolegas, kurie nusprendė uždaryti verslą, neišsimokėjo nuomos. Prisikelti bus labai sunku. Duok, Dieve, jiems stiprybės, – kolegoms palinkėjo pašnekovė.

Ieško naujos vietos

2019 metų rudenį duris atvėrusi saldumynų ir kavos parduotuvė „Sweet express“ karantiną išnaudoja naujų patalpų paieškai. Jos savininkė Kristina Lukošienė „Tauragės kurjeriui“ sakė, kad karantino metu parduotuvei ypač sunku, klientai daugiau perka tik prieššventinėmis dienomis.

– Drastiškai sumažėjo į parduotuvę ateinančių žmonių. Prieš Kalėdas žmonės pirko saldžius rinkinius, dabar artėja šv. Valentino diena, perka saldumynus tik šiai progai, bet parduotuvėje prekių tikrai daug. Darbas vyksta labai mažais tempais. Laukiame, kada į mokyklas išeis vaikai. Be jų ne tik mūsų parduotuvė, bet ir miesto gatvės tapo tuščios, – apmaudžiai kalbėjo verslininkė.

Kavinukė ir saldumynų parduotuvėlė „Sweet express“ ieško naujų patalpų. Mortos Mikutytės nuotrauka

Paklausta, kur perkels parduotuvę, K.Lukošienė tikslaus adreso įvardyti dar negalėjo.

– Patalpų, kurias nuomojame, šeimininkas ieško kitų klientų. Kai atsiras nauji žmonės, persikelsime kitur. Ten, kur patogiau bus ir mums, ir tauragiškiams, – sakė parduotuvės savininkė.

Moteris nesiėmė prognozuoti, kada gyvenimas Tauragėje grįš į senas vėžes, ir pabrėžė, kad suvaržymai priklauso nuo mūsų visų sąmoningumo ir kantrybės.

Darbuotojų neatleido

Kinų patiekalus tauragiškiams gaminančios kavinės „Da Feng“ savininkė Alma Marozienė į prastovas išleido dalį darbuotojų, bet kavinės veiklos nenutraukė.

– Bandau išsaugoti visą kolektyvą. Sudėtinga, išlieka mokesčių našta, bet nieko nepadarysi. Dirbom pirmojo karantino metu, dirbsim, nesustosim ir dabar. Prisitraukti klientą labai sunku, o prarasti gali per akimirką. Situacija nelengva, bet gyventi reikia. Gaminame naujus patiekalus, rengiame akcijas, reklamuojamės socialiniuose tinkluose ir taip išgyvename, – sakė pašnekovė.

Daugiausiai užsakymų kavinė sulaukia pietų metu, tauragiškiai pamėgę ir specialias akcijas. Jas stebi socialiniuose tinklapiuose ir užsisako maistą į namus.

Dalintis:

Rekomenduojami video:

Komentarų skiltis išjungta.